Sensation: Tun på 400 kilo fanget på stang ud for Skagen
Et dansk fiskeri efter enorme tunfisk er nu virkelighed. Nu skal der bare passes på at de ikke forsvinder igen.
Fri Af
I denne uge gik en godt 60 år gammel, våd drøm for danske lystfiskere i opfyldelse. En drøm, der kan blive rigtig mange penge værd.

Ikke siden 1950'erne er der landet store tun i danske farvande på fiskestang, men i mandags kl 17.00 blev en 400 kilos tun fanget af to danske lystfiskere ud for Skagen. Det skriver Fisk & Fri. Den 303 centimeter lange bluefin tunfisk blev efterfølgende genudsat og blev vurderet til at veje cirka 400 kilo.

"Det her ville kunne betyde en seriøs omsætning for bådbranchen, grejbranchen og en masse virksomheder i områder som Skagen, Odden og Helsingør"

De to lystfiskere har valgt at være anonyme, da det efter dansk lovgivning pt er ulovligt at gå målrettet efter at fange tun, hverken i net eller på stang. Og netop fraværet af regulering, er et emne, der optager branchefolk.
 
Sjællands Odde var i fordums tid et mekka for dansk tunfiskeri.

Lystfisker-konsulenten Gordon P. Henriksen har dyrket Big Game Fiskeri i udlandet og arbejder for at udvikle lystfiskeriet i Danmark, bl.a. som projektleder på Fishing Zealand.

 "Jeg har svært ved at forestille mig noget, der er meget større end tanken om et bæredygtigt dansk lystfiskeri efter blåfinnet tun. Vi ved jo fra gamle dage at der eksisterede et fantastisk fiskeri efter disse giganter op til 50'erne, og tænk sig hvis dette kunne genoplives."

"Det ville også kunne betyde en seriøs omsætning for bådbranchen, grejbranchen og en masse virksomheder i områder som Skagen, Odden og Helsingør, forudser Gordon P. Henriksen."

Internationalt har man kunne måle en kraftig stigning i ynglen af tun og set med danske briller, er der stor optimisme omkring en fremtidig bæredygtig tun-fiskebranche i Danmark. De store tun følger nemlig efter stimerne af makrel som i skrivende stund samler sig i enorme flokke også i de indre danske farvande som f.eks. Øresund og flere steder i Kattegat. (se video nederst i denne artikel)

 
I Japan sælges tun for formuer. En 400 kilos stangfanget tun kan indbringe millioner af kroner. Denne tun på "kun" 200 kilo blev eksempelvis solgt for 117.000 dollar.
-Scanpix

Forskere er ivrige for at få hænderne i en danskfanget tun, så man opnår mere viden, der kan sikre at invasionen af kæmpetun fortsætter og ikke bliver misbrugt. Tidligere tiders nedfiskning af sild og makrel gjorde nemlig, at tunen dengang forsvandt.

 "Observationerne af de mange blåfinnede tun er fantastisk nyt for Danmark. Det har vi ventet længe på. Det er også en fantastisk ressource, som vi skal forvalte ordentligt. Historien skræmmer jo desværre," lyder det fra forsker Kim Aarestrup fra DTU Aqua.

"Grejet til big game fiskeri efter bl.a. tun er enormt kostelig, og alene fiskegrejet i en båd fuldt gearet til tunfiskeri kan let løbe op i 40-50.000 kr."

"En ordentlig forvaltning kræver viden og derfor vil det være oplagt at overveje at undersøge BFT'ene i de skandinaviske farvande nærmere, herunder hvor de kommer fra og deres vandringmønster," siger seniorforskeren."

 
Grejet til tunfiskeri er hundedyrt og en varekategori som danske grejforhandlere nok vil satse mere på fremover. Her et Penn fiskehjul til mange tusinde kroner.

Stor fisk - dyrt grej

Penn er et amerikansk grejmærke, som bl.a. har specialiseret sig i det tunge grej, der benyttes til big game fiskeri. Christen Stenild, direktør for Pure Fishing, der forhandler Penn i Danmark, fortæller om perspektiverne i det danske tunfiskeri.

"Grejet til big game fiskeri efter bl.a. tun er enormt kostelig, og alene fiskegrejet i en båd fuldt gearet til tunfiskeri kan let løbe op i 40-50.000 kr. Der skal ikke meget hovedregning til for at regne ud, at hvis der pludselig var mange både i Danmark, der dyrkede dette fiskeri, ville der være en ny og enorm omsætning for både grossister og grejbutikker i denne nye fiskeform," lyder det fra Penns danske repræsentant.

Se videoen fra Skagerak hvor de danske tunfisk dokumenteres.

 

Guld værd for Helsingør

Benedikte Kiær (K) er borgmester i Helsingør har det igennem længere tid været fokus på det potentiale, der ligger i bæredygtig lystfisketurisme.

"Hvis tunene er på vej tilbage, og hvis man kan sikre et målrettet lystfiskeri på et bæredygtigt grundlag, er det en god nyhed. Et sådan fiskeri ville have stor betydning for Helsingør som en lystfiskerdestination og for de mange virksomheder, der er involveret i lystfiskeri og turisme," siger Benedikte Kiær til Børsen Pleasure.

  

Læs seneste udgaver

Pleasure anbefaler

Cxense Display
Cxense Display