Er han Danmarks mægtigste finansjournalist?
Den tidligere Børsen-kommentator Nikolaj Gammeltoft er én af blot ti journalister, der dækker det amerikanske aktiemarked for Bloomberg News.
Foto: Nicolai Frederik Bonnén Rossen
Hos Bloomberg skriver man nogle af finansverdenens mest læste historier. Her laver man market moving-journalistik, der flytter penge, stemmer og meninger på tværs af både Wall Street, K Street og Main Street. Vi fik ekstraordinært lov til at få indblik i livet i The Bloomberg Tower.

Han kunne faktisk godt minde lidt om Bradley Cooper i filmen Limitless, som han står dér i den enorme, farvestrålende og futuristiske 6. sals lobby på 731 Lexington Avenue.


"Jeg vil ikke sige, at jeg som enkeltmand har personlig indflydelse på markederne, men mit team har"


Både fordi han ligner ham af udseende, men særligt fordi, at også karrieren synes uden begrænsninger for den tidligere TDC M&A-chef og Børsen-kommentator Nikolaj Gammeltoft, der i dag er analytiker og journalist hos den finansielle data- og mediegigant Bloomberg LPs nyhedsorgan, Bloomberg News.

 Vejen til New York har dog langt fra været snorelige for den 40-årige christianshavner, der startede ud i den politiske verden:

"Jeg har altid været meget interesseret i principper, værdier og ideologi, og det farvede naturligvis mit karrierevalg, hvorfor jeg startede som politisk konsulent hos Venstres politisk-økonomiske sekretariat, efter jeg var færdig med mine statskundskabsstudier", beretter Gammeltoft, efter vi har sat os ned i en skrigpink sofa midt i virvarret af den summende lobby, der med store farvestrålende lysaviser og tagselv-borde overalt mest af alt minder om en blanding af et News-room og et stort fusionskøkken.

 

"Set fra et karrieremæssigt synspunkt er politik en meget snæver vej at tage. Der ikke mange muligheder for at avancere i systemet; enten bliver du politiker eller spindoktor, men så stopper festen også der. Derfor valgte jeg efter min tid hos Venstre at gå til TDC, og blev i 2001 ansat som direktionsassistent for Henning Dyremose," fortsætter han.

Det blev i TDC-koncernen, at karrieren for alvor skulle tage fart. Kort efter ansættelsen blev Gammeltoft forfremmet til chef for direktionssekretariatet, og i en alder af bare 31 år blev han gjort til overordnet chef for M&A og strategiafdelingen, hvor han bl.a. stod for salget af TDC Forlag og etableringen af en ny koncernstrategi med kapitalfondene.

 Men selv med en hektisk karriere på skinner, var der alligevel et eller andet, der trak i Gammelftoft på den anden side af vandet. Han ville til USA.

"Først og fremmest var det et decideret ønske om at bo i New York, der havde drevet mig lige siden, siden jeg var paa Brown University, før jeg startede på min cand.scient.pol. Hernæst har min familie altid været meget USA-orienterede, hvliket egentlig ikke var så almindeligt tilbage i 70erne og 80erne hjemme på Christianshavn. Den der USA-positivisme - den smittede af, så det har hele tiden ligget i baghovedet."

Hvad fik dig så til endelig til at tage skridtet væk fra dit velbetalte job i Danmark?


"Jeg ville gerne tilbage til det skrevne arbejde, som jeg i høj grad beskæftigede mig med som taleskriver hos både Venstre samt i mine første stillinger i direktionssekretariatet hos TDC. Jeg følte mig ikke rigtigt hjemme i M&A, jeg brændte ikke for det. Jeg blev nødt til at være true to myself, og trængte til at komme ud og spille på en større bane, hvorfor jeg forlod TDC, rejste til London for at bruge det til springbræt til New York og tog følgende en mastergrad i journalistik på Columbia University."

 

Efter tiden på Columbia, hvis akademiske miljø Gammeltoft roser på trods af, at det var udpræget venstreorienteret, kom den travle dansker i betragtning hos Bloomberg i 2009, der har hjemstavn i The Big Apple.

 Her har han været lige siden de sidste fire og et halvt år, så man fornemmer, at noget godt har slået rod i ham her midt i finansorkanens skarpeste øje.

Hvad er du særligt glad for ved dit arbejde?


"Jeg har privilegiet i at dække det amerikanske aktiemarked, der jo om noget er selve barometeret for hele verdens politiske økonomi. Det at kunne navigere så bredt og beskæftige sig én dag med præsidentvalgtet i USA, den næste dag med krisen i Europa og på tredjedagen måske med det globale iPhone-salg, er en stor luksus i modsætning til eksempelvis at være boret ned i én enkelt virksomhed, som man følger stringent efter en rettesnor. Hvis man er et nysgerrigt og videbegærligt menneske, så er det en stor tilfredsstillelse at få sådan en stilling."

Læs mere om den danske Bloomberg-journalist på
næste side.

Læs seneste udgaver

Cxense Display