Cxense Display

Tesla Model S falder 10 pct. i pris på et halvt år
De første danske eksemplarer af Tesla Model S blev indregistreret i december 2013, og herefter tog salget fart.
Foto: Søren Juul
Bilen Af
Brugte Model S er faldet 10 pct. i pris på et halvt år. Det er dårlige nyheder for ejerne – men interessant for dem, der overvejer at købe en.

Ejere af en Tesla Model S, der vil sælge deres bil, oplever faldende priser på det danske marked. For mens der er gang i det danske bilmarked generelt, så blev der kun solgt 1300 elbiler i 2016 og 700 i 2017. Også brugtmarkedet er i knæ.

Det er konklusionen af en analyse, som Bilbasen har lavet for Børsen. Udbuddet af brugte Tesla S-modeller er faldet med 30 procent på et halvt år, og priserne er faldet med 9,8 procent. Omregnet i kroner betyder det, at en Tesla S85 fra 2014 er blevet omkring 50.000 kroner billigere på seks måneder.

"For et par år siden så vi, at der faktisk var gang i handlen med brugte Tesla S, men herefter er det gået markant tilbage. Lige nu ringer alarmklokkerne for markedsudviklingen i form af faldende udbud, faldende priser og stigende liggedage," siger Jan Lang, markedsanalytiker for Bilbasen.

Han har også lavet markedstjek for Børsen på det norske, svenske, tyske og amerikanske marked. I vore nabolande er der stigende udbud og svagt stigende priser på brugte Teslaer. Mest på det tyske marked, hvor priserne er steget med 4 procent gennem de seneste seks måneder.

Overvej salg i Tyskland
"Selvom det ser positivt ud i Norge og Sverige, så kan man være forberedt på at imødese væsentlige tab, hvis man vil sælge en brugt Tesla S her. Dels får man hverken moms eller afgift retur. Dels er valutakursen lav i Norge og Sverige, og samlet betyder det, at man også vil tabe mange penge, hvis man vælger den løsning," konstaterer Jan Lang.

Han anbefaler, at man holder øje med det tyske marked, hvor priserne er stigende i øjeblikket, og forhandlerne i mange tilfælde annoncerer efter at købe bilerne.

I USA er en brugt Tesla en eftertragtet vare, der er steget omkring 10 procent i pris det seneste år. Men på grund af et andet strømsystem kan man ikke lade en europæisk Tesla i USA, og derfor er der ingen pointe i at eksportere den..
 
I december 2015 blev Model S den mest solgte bilmodel i Danmark med 1248 stk., inden afgiften på elbiler stort set eliminerede salget af biltypen. I 2017 blev der ialt indregistreret 46 Teslaer herhjemme.
-Søren Juul

Brugt Tesla fra 415.000 kr.
"Der er desværre ikke tegn på bedring på markedet for brugte elbiler i den dyre ende på kort eller mellemlang sigt herhjemme. Så jeg vil opfordre til, at man tager tabet nu, og får den solgt," siger Jan Lang.

På Bilbasen er salgsprisen for den billigste Tesla S85 fra 2014 nede på 415.000 kroner. For sælger er den negative udvikling en dårlig nyhed. Men omvendt så får køberne rigtig meget elbil for pengene.

Jokeren er usikkerheden
En af de forhandlere, der har erfaring med brugte Teslaer, er Osbech Laursen Cars i indre København.

"Den store joker ved at købe en brugt Tesla i forhold til for eksempel en brugt Audi eller BMW er usikkerheden," siger Brian Osbech, der blandt andet har været filialdirektør hos Bayern Auto Group i Brøndby.

Han peger på tre faktorer, som er anderledes end ved at købe en brugt tysk premiumbil. For det første har Tesla fire år eller 80.000 km garanti på drivlinen, og den er ved at udløbe for mange danske biler. Reservedelene er dyre, og driftsomkostningerne fremover er derfor ukendte.

Det samme gør sig i princippet gældende for en stor Audi eller BMW, men da Tesla er et lille og forholdsvist nyt mærke, er der generelt en berøringsangst blandt bilforhandlerne i almindelighed for at byde på brugte Teslaer. Ja, faktisk er der mange, der slet ikke vil byde på dem.

"Så er der den generelle finish og kvalitet. Vi ved fra danske ejere, at der generelt er problemer med soltaget, knirkelyde, dug i forlygterne og dørhåndtag, der ikke kan åbne/lukke. Disse problemer må forventes at blive værre med alderen. Men der er også det grundlæggende spørgsmål, om fabrikken overlever. Hvis Tesla lukker, er du på den som Tesla-ejer," siger Brian Osbech.

Hvis du er villig til at acceptere usikkerheden, får du til gengæld en stor, luksuriøs og lynhurtig bil til en lav pris.
Cxense Display

Læs seneste udgaver

Cxense Display