Sådan undgår du at blive snydt med sæsonleasing
Ferrari California kom i 2009 som den første Ferrari med V8-frontmotor. Den har fire sæder og et elbetjent klaptag i aluminium, hvilket gør, at den fint kan bruges hele året.
Foto: Søren Juul
Bilen Af
Det er såre nemt for en leasingudbyder at skrue ned for den månedlige ydelse i en kontrakt og i stedet hente de manglende indtægter ved at sende en ekstra regning til forbrugeren, efter kontrakten er udløbet.

Selvjustits i branchen og øget bevågenhed fra Skat har betydet, at der bliver længere mellem fantasifulde tilbud på dyre biler til 3000 kroner om måneden, men du skal stadig være skarp.

Hvad skal man vide, hvis man vil lease en åben bil?

"Det er med sæsonleasing som alle andre leasingformer: Det er ekstremt vigtigt, at du sætter dig ind i tingene og vælger den rette rådgiver. Det mest udbredte problem, vi til daglig ser i vores rådgivningsarbejde, er det, vi kalder "den for billige ydelse". Altså at ydelsen ikke svarer til den reelle udgift," siger Kristian Ry, biløkonom og direktør/partner i Flexlease.nu.

Hvad betyder det?

"Det betyder, at dine udgifter til bilen bliver højere end ventet. Hvis du som kunde selv skal stå på mål for bilens restværdi efter leasingperioden, er det vigtigt, at den pris, du skal garantere for, er sat realistisk. Hvis kontrakten eksempelvis udløber efter 12 måneder, er bilen også blevet 12 måneder ældre. Den har kørt flere kilometer, og derfor er dens værdi selvfølgelig faldet. Det er vigtigt at forholde sig til."

Vi har indhentet tilbud på sæsonleasing af en åben Ferrari California til privat brug.

Ferrarien er otte år gammel og har ifølge Skat en handelsværdi på ca. 1,6 mio. kr. på danske plader. Det er mange penge i afgift for en bil, der typisk kun bruges om sommeren, så derfor indregistrerer vi den på sæsonleasing med seks måneders fri privat kørsel og seks måneders stilstand uden plader.

Skal selv sælge den videre

Bilen tilhører leasingudbyderen – i dette tilfælde Formula Leasing – men det er os, der har ansvaret for at sælge den videre efter kontrakten. Dette er nødvendigt for at bruge leasingformen.

Bilen er i dag angivet til en værdi uden moms og afgift på 750.000 kr., hvilket er let at tjekke på mobile.de. Her er der p.t. 276 Californiaer til salg fra cirka 100.000 euro, så det virker reelt.

 
Sæsonleasing er en finansieringsform, hvor du kun betaler registreringsafgift i de måneder, bilen bruges. Du bestemmer selv, hvilke måneder det drejer sig om. Det kan lade sig gøre, fordi man betaler afgift pr. måned.
-Søren Juul

Værditabet efter vi har haft bilen er sat til 112.500 kr., hvilket svarer til en afskrivning på 15 pct. – det virker også reelt, medmindre man kører ekstremt mange kilometer i perioden.

Efter et år skal bilen med andre ord sælges videre til minimum 637.500 kr. uden moms og afgifter for at beløbene i kontrakten kan overholdes. Sælges den til et lavere beløb, får vi en ekstra regning, og omvendt tillader Skat ikke at udbetale et eventuelt overskud til leasingtager.

Leasingudbyderen er i dette tilfælde en del af et globalt netværk af forhandlere, der kan værdiansætte en bil ret præcist, og de kan også hjælpe med at sælge bilen mod et gebyr. Det gælder de fleste etablerede leasingselskaber.

Er du i tvivl, anbefaler vi at hyre en økonomisk rådgiver som en bilmægler eller en advokat, for det anslåede værditab er den mest kritiske del af processen. Herfra går det nemmere.

Lav ydelse er tiltrækkende


Det lyder ellers godt med en lav ydelse?

"Ja, men du risikerer en ubehagelig regning, hvis du rammes af både en stor forskel i udsalgs- og indkøbspris, og at bilens værditab i perioden er sat for optimistisk. Hvis du får en ekstra forpligtelse på 30.000 kroner, så svarer det til, at den billige månedlige ydelse, du blev lokket af, skulle have været 2500 kroner større pr. måned fra starten af for at give et retvisende billede af prisen. Vi oplever desværre af og til, at beløbene er endnu større, når vi får besøg af folk, som har følt sig lokket af et tilbud og lav ydelse på en stor og flot bil," siger Kristina Ry fra Flexlease.nu.

Hvordan undgår I forvirrede kunder?

"Ved at rådgive dem. Hvis du er i tvivl, så tag fat i en rådgiver, du har tillid til, eller læg alle ydelserne sammen og forhold dig kritisk til restværdien. Er det et selskab/firma med moms eller uden moms? Kører du meget erhverv og lidt privat? Det hele afhænger af den enkelte kundes situation."
 
Den 4,3-liters V8-motor i California er uden trykladning, og 0-100-tiden er under 4,0 sek.
-Søren Juul

Frit km-tal og forsikring

Kontrakten på Ferrarien er inklusive fri kilometer, kaskoforsikring, en gps-sporingsenhed, som er obligatorisk for forsikring af denne type biler, levering – eventuelt på kundens adresse – og nummerplader. Vores Ferrari står i Danmark og vil kunne prøvekøres og leveres med kort varsel, men det er også muligt at finde en bil i udlandet mod et hjemtagelsesgebyr. Den årlige ejerafgift er 11.120 kr.

Så hvad koster den?

Udbetalingen er 150.000 kr. inklusive moms, hvilket går til gebyrer til leasingselskabet og den aftalte afskrivning på bilen. De skal falde inden, vi får bilen udleveret.

Herefter koster den 4200 kr./mdr. i de måneder, hvor den står stille, og 11.600 kr., mens den er ude at køre; i snit 9875 kr./mdr. Den anslåede totalomkostning for de 12 måneder vil være godt 280.000 kr. plus brændstof.

Hvordan sikrer man forbrugerne beskyttelse mod for lave ydelser?

"Leasing hører ikke ind under købeloven, da det i sagens natur ikke er et køb. Ofte snydes folk af en manglende indsigt i priser og renter. Luksus koster, og uanset om bilen købes eller leases, så er det dyrt at "fyre med mahogni." Det ændrer finansieringsformen ikke på. Lyder dit tilbud for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet," siger Kristian Ry.

Andre læser dette lige nu

Cxense Display

Læs seneste udgaver

Cxense Display
�