Cxense Display

Nye takster: 11.500 kr. for at køre for stærkt i Frankrig
Taksterne for fart- og miljøbøder er skruet i vejret i Europa. Tjek dem især inden du kører til Frankrig.
Foto: ADAC
Bilen Af
Tidligere afskrækkede fartbøder i udlandet sjældent danske feriebilister (medmindre det var i Schweiz!), fordi taksterne var lave og bøderne alligevel sjældent nåede frem.

I dag fremsender den lokale politimyndighed i udlandet ofte bøden til modtagerens lokale politi, som er så venlige at sende brevet videre. Det er værd at vide, inden turen går sydpå i bil, for ferielande som Italien og Frankrig har skruet kraftigt op for fartbøderne.

Her koster det henholdsvis 135 og 170 euro, hvis man kører mere end 20 km/t mere end det tilladte.

Overstiger man med 50 km/t, begynder bødetaksterne i Italien ved 530 euro og 1500 euro (11.500 kr.) i Frankrig. Ifølge FDM er det også værd at bemærke, at fartgrænsen på større franske landeveje sænkes fra 90 til 80 km/t fra 1. juli 2018.

Det er muligt at få rabat på bøder. I Spanien er der 50 pct. rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage, i Italien er rabatten 30 pct. ved afregning inden for fem dage, og i Frankrig slipper man med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler på stedet eller inden for 15 dage.

FDM har samlet en bødeoversigt, der kan læses gratis på fdm.dk.
 
Dieselmotoren i Skoda Kodiaq er EU6-godkendt og vil ikke få problemer med miljøzoner bortset fra byer, hvor kun lokale bilejere må køre.
-Søren Juul

Miljøbøder stiger også

Miljøreglerne for biler og andre køretøjer med forbrændingsmotor strammes også rundt om i Europa.

I Østrig er bøden for at køre uden gyldig motorvejsmærkat 120 euro (895 kr.), mens den i Slovenien er på 300-800 euro (op til 6000 kr.) afhængig af bilens størrelse. I Frankrig er bøden 68 euro (500 kr.), mens den i Tyskland er 80 euro (595 kr.).

Restriktionerne gælder typisk gamle dieselbiler i indre bydele i byer som Bruxelles, London og Paris, men der kommer hele tiden nye regler til i de 28 EU-lande.

På redaktionen har vi talt med en kvindelig læser, der sidste sommer lejede en BMW X5 3,0d i Firenze, for 14 dage senere at modtage en bøde på 80 euro (595 kr.) for at køre i byen uden tilladelse.

Vi anbefaler at bruge appen Green-Zones, der opdateres dagligt med status over byer og miljøzoner lige nu. Den opdateres dagligt og kan hentes gratis på Google Play og i App Store.

Cxense Display

Læs seneste udgaver

Cxense Display