Cxense Display

Ekspert: Markedet er ikke klar til selvkørende biler
Nissan X-Motion Concept er mærkets forslag til en ny SUV med delvist selvkørende funktion.
Foto: PR
Bilen Af
Nissan har udviklet et system til styring af selvkørende biler i samarbejde med NASA, men der går flere år, før telekommunikationen og markedet er klar til at slippe bilerne fri.

Det er konklusionen på vores interview med Dr. Maarten Sierhuis, Chief Technology Director hos Nissan Research Center i Silicon Valley, San Francisco.

Nissans projekt for selvkørende biler er kort fortalt et system, som får bilens intelligente teknik til at kommunikere med en ekstern part, der kan forholde sig til og løse de udfordringer, som bilen ikke selv kan forholde sig til.
 
Nissan X-Motion Concept kan køre selv på motorvejen, men der er foreløbig ingen lande, der tillader de såkaldte fase 5-biler, som kan køre helt uden indgreb fra føreren.
-PR

Hvordan fungerer systemet?

"Der er generelt en lidt romantisk opfattelse af, hvad en selvkørende bil er og kan, og hvordan den fungerer. I virkeligheden er den bare en robot, der kan køre op til 130 km/t. Og mens robotter kan gøre meget og hjælper mange, uden at vi blander os, så ved vi jo alle, at de er styrede på en eller anden måde."

Så den bliver aldrig helt selvkørende?


"Ikke i den forstand, at ingen forholder sig til, hvad den gør, og hvordan den løser de udfordringer, som opstår, når en bil optræder i trafikken. I det omfang, selvkørende biler skal køre på andet end prædefinerede ruter og veje, vil der altid være en menneskelig overvågning, som kan gribe ind, hvis der opstår uforudsete forhindringer. På sigt vil bilen lære af de uforudsete hændelser, den kommer ud for. Det vil øge antallet af biler, som én person kan overvåge, men der vil altid være en overvågning."
 
Dr. Maarten Sierhuis er boss for Nissans forskningscenter i Silicon Valley syd for San Francisco. Beliggenheden skyldes et ønske om at være tæt på software-industrien, fortæller han.
-PR

Er det ikke et problem i forhold til begrebets udbredelse?

"Overhovedet ikke. Tværtimod kan man forestille sig, at den menneskelige overvågning vil skabe større tryghed omkring brugen af selvkørende biler både for passagererne og for de, der færdes omkring bilen, når den kører."

Hvad begrænser udviklingen?

"Telekommunikation. For at en central enhed kan holde styr på de selvkørende biler, skal der være en vedholdende og kraftig computerforbindelse til bilen. Til det formål har vi brug for 5G-telefoni, i hvert fald på de steder, hvor trafikken er kompliceret, og der kan opstå mange udfordringer."

Har selvkørende biler lange udsigter?

"Slet ikke, men de vil udvikle sig i en takt, som bliver eksponentiel. Vi vil først se begrebet på områder, hvor det giver mening. Det vil sige prædefinerede ruter i trafik, som er til at forudse, og sammenhænge, hvor det fungerer let og har stor effekt som for eksempel på en busrute."
 
Nissan X-Motion Concept
-PR


Cxense Display

Læs seneste udgaver

Cxense Display