Hils på Rolls-Royce Cullinan - majestæten er ankommet
Cullinan er Rolls-Royce´ første SUV og første firehjulstrukne model. Der er 40.000 farver at vælge imellem, men man kan også få lavet sin egen.
Foto: A. Hansen
Bilen Af
Rolls-Royce´ første SUV er for dem, der vil sidde højt i ophøjet luksus uanset om turen går til Hellerup eller Namib-ørkenen. De første danske ordrer på mægtige Cullinan er i hus.

For bare fem år siden ville det være uhørt med en SUV fra Rolls-Royce, men da både Bentley, Aston Martin og Lamborghini annoncerede deres indtog i firehjulstrækkernes overklasse, tog den britiske fabrik udfordringen op.

Beslutningen om at bygge en SUV blev annonceret i september 2015, og vi har fået lov til at se nærmere på det første eksemplar af den færdige bil i Danmark til et lukket arrangement på Royal Danish Yacht Club i Hellerup.

Navnet Cullinan er lånt fra den største dokumenterede diamant nogensinde på 3100 karat, og så er vi ligesom i gang.
 
Her er tre sæder som standard, men der fås også en konfiguration med to separate stole. Døren lukkes med et tryk på en knap.
-A. Hansen

5,3 meter lang og 2 meter bred

Det første indtryk er, at bilen ikke ser så stor ud, som den er. Med en længde på 5,3 meter er den 20 cm længere end Bentley Bentayga, og for lige at sætte tingene på plads er den også 10 cm højere. Begge er to meter brede.

Den klassiske kølergrill i rustfrit poleret stål er bevaret, men udført med lavere vindmodstand og aktiv aerodynamik, der tillader at åbne og lukke lufttilførslen efter behov.

Kølerfiguren The Spirit of Ecstasy trækker sig hurtigt og lydløst ned i køleren med et tryk på en knap eller ved den mindste berøring.
 
Indretning af kabinen drøftes med køber. Her er der lyst Connolly-læder og to typer træindlæg i brune nuancer, der skal komplimentere hinanden.
-A. Hansen

Lydløs servolukning

Rolls-Royce-ejere vil med det samme føle sig hjemme, når man åbner den store og tunge fordør og stiger op i majestæten.

Servolukningen trækker den lydløst i med et tryk på en knap, og døren er udformet, så man kan stige ud efter passage af et mudderhul uden at få beskidte benklæder.

Skulle du være jordbesidder, er der mulighed for at drøfte individuelle løsninger med fabrikkens indretningskonsulent og designere under udarbejdelse af ordren.

Et ventileret rum til gummistøvler, et hundebur, et våbenskab eller særlige gummimåtter i stedet for tykke lammeuldstæpper? Det er kun et spørgsmål om smag, for alt kan lade sig gøre så længe det er lovligt.
 
Udover den todelte bagklap er her en elbetjent slidske, så man ikke skal bakse med at lægge bagage ind i bilen. Elektrisk anhængertræk bliver muligt i 2019.
-A. Hansen

Andedunspuder er ekstraudstyr

De digitale instrumenter fremstår med en smagfuld og afdæmpet typografi, og skærmen i midten er diskret integreret.

Udstyr som natteassistent, der hjælper med at få øje på zebraer med ultrarødt lys, adaptive LED-forlygter og navigation on- og offroad i realtime er naturligvis standard, og bilen har al BMW Groups seneste sikkerheds- og komfortudstyr.

Her er fem USB-udgange og trådløs opladning af smartphone, så ejeren skal ikke bøvle med ekstraudstyr – her er som udgangspunkt alt.

Ambitionen har været at skabe en bil i den øverste luksusklasse, som også kan bruges til hverdag. Her er ISOFIX-beslag til to barnestole på bagsæderne, men man kan også få en luksuspakke med to separate stole.

Med almindeligt bagsæde kan de tre sæder foldes elektrisk via en knap i bagagerummet. Nakkestøtterne retter sig ud for ikke at lave strækmærker i det fine læder, når sædet klappes ned.

Simpel betjening offroad

Bagagerummet rummer op til 600 liter og har en slidske, der kan køres elektrisk ud, så indehaveren ikke skal anstrenge sig med sin bagage.

Terrænkøreprogrammet aktiveres med et tryk på knappen "Everywhere" (overalt). Herefter finder Cullinan selv ud af, om den befinder sig på en gletsjer i Island eller på klipper i Namibia. Vadedybden er 54 cm, hvilket overgår både Bentley og Lamborghinis SUV'er.

En halv mio. kr. i udbetaling

De første danske ordrer er i hus hos mærkets autoriserede servicepartner, MyGarage i Vejle, der formidler nye og brugte biler fra Rolls-Royce.

Som udgangspunkt koster Cullinan 265.000 euro (1,975 mio. kr.) fra fabrikken i Goodwood eksklusive moms, registreringsafgift og udstyr.

MyGarage kan tilbyde 12 måneders flexleasing med en udbetaling på 495.000 kr. og en månedlig ydelse på 51.000 kr., hvorefter restværdien vil være 1,485 mio. kr. – alle tal ekskl. moms.

Børsen vender tilbage med en test, når vi får adgang til en testbil.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�