Le Mans-film lykkes med at gengive rivaliseringen mellem Ford og Ferrari
Matt Damon (tv.) spiller bilbyggeren Carroll Shelby, der hyrer den britiske racerkører Ken Miles, spillet af Christian Bale. Målet er at udvikle og bygge en bil for Ford, der kan slå Ferrari i 24-timers løbet i Le Mans i 1966.
Foto: 20th Century Fox
Bilen Af
Filmen 'Le Mans 66' er en biografisk dramatisering, der lykkes med at fortælle dramaet i 24-timers løbet i 1966, hvor Ford udfordrede Ferrari.

Hverken handling, klimaks eller afslutning er en hemmelighed i den amerikanske film 'Le Mans 66', der havde premiere i biografer over hele landet torsdag.

Filmen handler om 24-timers løbet i Le Mans i 1966, som var det år, hvor Ford fik sin hævn over Ferrari, efter at Enzo Ferrari abrupt havde afbrudt fremskredne forhandlinger om Fords overtagelse af det nødlidende italienske bilfirma. Ford stjal sejren fra Ferrari med legendariske Ford GT40 – i årene forinden havde netop Ferrari ellers været vanevinder af løbet.

Efter indledende arbejde af racerproducenten Lola i Storbritanien overtog den amerikanske racerlegende og bilbygger Carroll Shelby, i filmen spillet af Matt Damon, bil og projekt i slutningen af 1965. Han engagerede sin ustyrlige men racerkloge ven, britten Ken Miles (spillet af Christian Bale).
 
Carroll Shelby 1923-2012 (spillet af Matt Damon) arbejdede med racerbiler helt frem til sin død i 2012.
-20th Century Fox

Instruktør kendt fra Johnny Cash-film

Årets efter vinder Ford den legendariske 1-2-3-sejr i løbet, hvor tre identiske GT40-modeller kører over målstregen samtidig. Ken Miles kører forrest, men bliver idømt en andenplads af tekniske årsager. To måneder senere dør han i en ulykke under test af efterfølgeren til den Le Mans-vindende bil.

Filmen er instrueret af James Mangold, der også instruerede det roste Johnny Cash-portræt "Walk the Line", og følger nøje de virkelige begivenheder i dramatiseret form. Især forholdet mellem Carroll Shelby og Ken Miles udpensles. Men Fords daværende chef, Henry Ford II (Tracy Letts), Enzo Ferrari (Remo Girone) og Fords marketingchef, Lee Iacocca (Jon Bernthal) spiller også væsentlige roller.

Enzo Ferrari-figuren falder en smule igennem som den mindst troværdige skuespilpræstation i filmen, der ellers rummer involverende skuespil af især de to hovedrolleindehavere.

Den irske skuespillerinde Caitriona Balfe spiller Ken Miles hustru, Mollie, der er filmens eneste kvindelige islæt.
 
Christian Bale spiller den britiske racerkører Ken Miles (1918-66), der omkom som 47-årig på Riverside International Raceway i Californien under en test af efterfølgeren til Ford GT40.
-20th Century Fox

Politisk ukorrekt 1960'er-kulisse

I det hele taget er der meget lidt politisk korrekthed over filmen, som hylder motorsport i biografisk stil på linje med Formel 1-dramaet 'Rush' fra 2013 om Niki Lauda og James Hunts rivalisering i 1970'erne. I 'Le Mans 66' spilles der også intenst på følelser.

Konflikterne og udfordringerne står i kø, og de to hovedrolleindehavere kører fortælingen sikkert igennem med Formel 1-fart underbygget af utallige flotte racerbilleder.

Det er næsten en helaftensfilm

Vi følger flere racerløb i detaljer ikke ulig den oprindelige Le Mans-film fra 1971 med Steve McQueen.
'Le Mans 66' er en lang film på to timer og 32 minutter. Der er få gearskift i filmen, som følger den virkelige handling kronologisk minutiøst – til gengæld er der utallige billeder af rigtige gearskift i bilerne under løbene.

Bilentusiaster vil gennemskue, at mange gearskift ikke passer til billede og lyd, og netop manglen på et ekstra lag er filmens svaghed.

Kender du historien om Ferrari vs. Ford er det, hvad du får. Spillet, fortalt og eksekveret i Hollywood-stil, når den er bedst. Forvent dog ikke nye afsløringer fra virkelighedens verden.

Filmen kan ses i Nordisk Film-biografer over hele landet.
 

-20th Century Fox

FAKTA

Le Mans 66

Produceret af 20th Century Fox, vises i 81 Nordisk Film-biografer landet over

Spilletid
192 min

Instruktør
James Mangold

Medvirkende
Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Berntha m.fl.

Børsens dom
5/6 stjerner

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�