Volkswagens nye autocamper er GIGANTISK
Grand California er en autocamper egnet til længere ture. Her er køkken, soveplads til to eller fire personer, køkken, bad og toilet, så man ikke er afhængig af at skulle overnatte på en campingplads. Priserne begynder ved 695.000 kr.
Foto: Anders Richter
Bilen Af
Hvis du er til STORE biler og står og mangler en autocamper, må du se nærmere på Volkswagens nye Grand California.

Volkswagen California er et ikon inden for fritidsbiler, men for dem, der finder den lige klejn nok, findes der nu et alternativ baseret på enorme VW Crafter kassebil: Grand California.

Ved første øjekast ligner det en hval på fire hjul, og sådan føles den også at køre. Ved lyskrydsene er man vitterligt nervøs for at hive signalkurven med, for en Grand California rager 2,97 meter op i luften.

Havde det ikke været for det indbyggede bakkamera, ville parkering være umulig. Den måler 5,98 meter i længden, og det er endda for den lille Grand California, som hedder 600. Den fås også i en forlænget udgave, der øger længden til 6,80 meter.
 
Køkkenet har to gasblus, håndvask med rindende vand og et køleskab. Det kan sagtens bruges til at at lave mad til to eller fire personer.
-Anders Richter

Den helt store forskel i forhold til lillebroren er et kombineret bad og toilet i kombination med en spildevandstank på 90 liter. Det giver nogle andre muligheder på farten og gør de ferierende uafhængige af at skulle overnatte på en campingplads.

Men der er også en bagside. Grand California er nemlig så stor, at man føler sig som en hval med rygsæk på, når man kører ind i en by. Det er også en bil, som er skabt til et enkelt formål, og det betyder, at den ikke kan bruges som dagligbil.
 
Alkoven over føreren til 48.550 kr. er dyrt, men nødvendigt udstyr. Det giver mulighed for, at to større børn kan overnatte.
-Anders Richter

Dobbeltseng på 193 x 136 cm

Man køber en Grand California for at rejse i den – ikke for at køre til bageren om søndagen. Noget der sagtens lader gøre i den mindre California.

Bagest i vognen er et soveområde, hvor man kan ligge udstrakt på tværs op til 1,93 meter – i den 80 cm længere Grand California 680 er det muligt at ligge på langs. I testbilen er det muligt at tilkøbe en alkove, hvor et eller to børn eller børnebørn vil kunne sove.
 
Bilen og dens udstyr styres fra en trykfølsom skærm, der fungerer godt.
-Anders Richter

Grand California egner sig bedst til et eventyrlystent par, som vil kunne sove ordentligt, og have et køkken, hvor man kan lave mad.

Vi testede den over nogle dage på en vintertur fra hovedstaden og til Thy, hvor den opførte sig fremragende.

Ingen frøs på vinterferien

Selv om vestenvinden ruskede hårdt i den store vogn på motor- og landevejene, holdt gasfyret en konstant temperatur, og det var muligt for flere personer at opholde sig i bilen uden at nogen følte sig klemt.

Eneste motorvariant er en 177-hestes diesel monteret med et ottetrins automatgear, og den har præcis kræfter nok til at flytte det store skrummel op til 130 km/t – helst ikke mere end det.

Startprisen på 695.000 kr. virker fair i betragtning af bil og udstyr – også selv om der hurtigt løber ekstraudstyr på for mere end 100.000 kr.
 
Volkswagen Grand California 600 2,0 TDI aut.

Opbygning
Autocamper, to fordøre, højre skydedør, lodrette dobbelte bagdøre, fire sæder, to eller fire sovepladser, køkken, bad og toilet, luft- og elvarme, 110 liter ferskvandstank, 90 liter spildevandstank, ottetrins automatgear, baghjulstræk

Motor
R4, 1968 cm3, 16V, turbodiesel
177 hk ved 3600 o/min
410 Nm ved 1.500 o/min

Data
Forbrug WLTP 11,3 km/l
L/B/H 598/204/297 cm
Vægt/påhæng 3500/2000 kg

Pris
695.000 kr.

Konkurrenterne er lidt mindre

Mercedes-Benz Marco Polo
 
Mercedes-Benz Marco Polo 220 d aut.
-S. Bachmann
Marco Polo er en rejsebil for to voksne og to mindre børn. Den er forbløffende støjsvag og retningsstabil på de lange ture på trods af sin størrelse og vægt, og et impulsivt smut til Gardasøen er intet problem. Prisen er netop sænket, så man aktuelt kan få en Marco Polo 220 d med 163 hk diesel, nitrins automatgear og udstyr fra 549.900 kr.

Volkswagen California T6.1
 
VW California T6.1 2,0 TDI Ocean DSG
-PR
Den mest solgte autocamper herhjemme er baseret på VW Transporter. Seneste generation kører og opleves som en stor personbil, og overbeviser på langturen. Nyheder omfatter digitale instrumenter og sidevinds-assistent. Priser fra 426.694 kr. med 110 hk diesel og manuel gearkasse.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�