Sommerhus i Sydhavnen
Foto: Boris Gullev/Vandkunsten
Bolig Af
src="http://img.borsen.dk/img/cms/tuksi4/uploads/nyheder/p_img_artrel/24/148624artimg_2919_1.jpg"src="http://img.borsen.dk/img/cms/tuksi4/uploads/nyheder/p_img_artrel/24/148624artimg_4222_1.jpg""Det er som at bo i sommerhus hele året", siger Tina Maria og Åsa, som flyttede fra den støjplagede indre by til en lejlighed i pionerhusene ved Teglværkshavnen i den københavnske Sydhavn.

Bebyggelsen, som er et maritimt pilotprojekt med indbygget livsstil, er tegnet af Vandkunsten.

Det var som at bo i sommerhus kun ti minutter fra centrum

Tina Maria og Åsa hører med deres jobs som account coordinator og key account manager til segmentet af højtuddannede professionals, som både Ørestadens og havnefrontens nye bebyggelser bejler til.

Segmentets foretrukne boligramme er Manhattan-modellen. Det er "lofts" med minimum skillevægge og maksimum udsigt.


Bagsiden af byggeriet byder på gårdmiljø og "rød løber" gennem hele byggeriet

Venedig ligger i Sydhavnen

I Teglværkshavnen er denne model kombineret med et Venedig-inspireret maritimt landskab med kanaler og broer. Et badehus og træbelagte promenader og soldæk er med til at give enklaven et feriestedpræg.

Faciliteterne, som kan benyttes også af andre, end Teglværkshavnens beboere, har gjort bebyggelsen til en af havnefrontens livligste.


Om sommeren er stemningen i den maritime enklave som på et feriested.

"Vi flyttede ind i juni, da sommerlivet nede ved vandet var på sit højeste. Det var som at bo i sommerhus kun ti minutter fra centrum. Vi levede næsten ud på vores altan, satte gang i grillen og nød udsigten og de lyse aftener med et glas kølig vin," fortæller Tina Maria.

Lige som pionererne i de øvrige af hovedstadens nye bydele må Tina Maria og Åsa finde sig i, at der hverken er ordentligt vejnet eller indkøbsmuligheder i område.

Grænserne mellem fritid og arbejde er udvisket

Udover tanken, hvis ejer må være en af de få, der ikke mærker finanskrisen, er det nemlig så som så med infrastrukturen i kvarteret. Og det på trods af, at der udover flere hundrede boliger, også findes en del erhvervsdomiciler i området.


Der er ingen gardiner for de store panoramavinduer, hvorfra man kan nyde både vandets spejlinger og silhuetterne af de mange glasbygninger, som liner havnefronten up

Og et drys Manhattan

Mangelen på noget, der bare ligner storbyliv har dog ikke forhindret Tina Maria og Åsa til at skabe sig en oase, der er lige som hentet fra Manhattan.

Indretningen er ægte New York. Luftig og moderat minimalisme, lækkert design og harmonisk afstemte farver skaber ro i det lyse rum med åbent køkken og stor loungeafdeling.


Møbler i sort, hvidt og gråt udgør rygraden i indretningen. Mønstrene i rummet kommer fra de trendy gulvtæpper samt designobjekter og kunsthåndværk, med svenske Kosta Boda som det foretrukne.

Planløsningen med sove- og arbejdsværelser, som ligger på hver sin side af det store rum, passer perfekt til en livsstil, hvor grænserne mellem fritid og arbejde er udvisket. Har en af pigerne arbejde med hjem, kan dette klares uden at man forstyrrer eller bliver forstyrret.

Vandkunsten er en tegnestue, som fra start har arbejdet efter de holistiske principper

Teglværkshavnen er et pionerprojekt, skabt af tegnestuen Vandkunsten, der i 1970'erne selv var pionerer og med til at bryde grænser, ikke mindst inden for boligbyggeri.

Arkitekterne strømmer til

Vandkunstens boligbebyggelser, hvoraf nogle har et par årtier på bagen, er i dag klassikere, der trækker fulde busser af studerende og arkitekter fra udlandet.


Indretningen i det store New York-inspirerede rum er gennemtænkt og ultrafunktionel. Her et kig mod det fritstående køkken.

Teglværkshavnen er et eksperiment. Enklaven er nemlig bygget på vand. Vandarealet var en gave fra havnemyndighederne. Formålet var at booste det forsømte område ved denne del af havnefronten.

Projektet, som Vandkunsten vandt i en indbudt konkurrence, var en forløber for den byggeboom, der forandrede hele området til ukendelighed.

Vandkunsten er en tegnestue, som fra start har arbejdet efter de holistiske principper, som i dag er et must blandt arkitekter. I Teglværkshavnen har disse principper ført til, at beboerne har kunnet flytte i en enklave, der vrimler med liv og samvær.


Børnefamilierne har kronede dage i den nye enklave

Det er nemlig ikke kun husene, men også rummet mellem husene, der gør en bebyggelse til en succes.

Flere af beboerne, som Pleasure.dk talte med, fremhæver, udover arkitekturen og beliggenheden, også mulighederne for samvær, som det, der fik dem til at vælge at bosætte sig i Teglværkshavnen.

Besøget i Teglværkshavnen aflsutter Pleasure.dk's rundtur i boligerne langs Københavns nye havnefront..

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
�