Cxense Display

Gedigent gemmested for sky velhavere
Kvadratisk, praktisk, gedigent. Og ingen unødig blær. En af Mærsk-klanens døtre skabte dette stykke kompromisløse firser-arkitektur midt i den nordsjællandske natur.
Bolig Af
Omgivet af 17.000 m2 vild natur ligger denne arkitekttegnede 80'er villa lige dele idyllisk og diskret med udsigt over egen sø og skov – højest tre kvarters kørsel fra København.

Tidligere har de åbenlyse kvaliteter fra naturens og arkitekturens hånd da også lokket en af landets mest kræsne og sky familier til fadet. Her har de bedste håndværkere og arkitektoniske kræfter været på spil Indtil 2002 boede Mærsk Mckinney Møllers yngre søster, efternøleren Jane Schaldemose (1926-2002) på adressen med sin familie. For her i det velstillede men langt fra snobbede Gadevang bor man godt, gedigent og diskret - og helt fri for blær og overdreven luksus, hvilket jo altid har vakt afsky i den magtfulde reder-familie.


Foran køkkenet er der plads til store middage med appetitvækkende udsigt.

Helt forventeligt er der ikke en finger at sætte på villaens stringente, praktiske og kvadratiske stil. Her har de bedste håndværkere og arkitektoniske kræfter været på spil.

I dag fremstår boligen, som er tegnet af arkitekten Finn Monies (vinder af Eckersberg Medaillen 1984) nemlig stort set som dengang Jane Schaldemose flyttede ind i sit nye hus.

Læs også: Ambassadør-palæ med ægte Gefion i forhaven


Mon ikke både mad og vin bare smager af meget mere når det foran dette naturens tapet?

De nuværende ejere har opdateret og renoveret den stilfulde firservilla med respekt for det originale, gennemførte håndværk, og eneste ændring i forhold til arkitektens tegninger, er en rokade i husets værelsesindretning, som har muliggjort et stort, altfavnende "leve-rum" med en fantastisk udsigt over søen.


Det store "leverum" er centreret om sofaarrangementet, der giver førsteparket til naturens underholdning.

"Vi har altid været vilde med god arkitektur og da vi tilbage i 2002 tilfældigt så, at denne gennemførte naturgrund med dette gennemførte hus var til salg, slog vi til uden tøven. Huset ligger 'for enden af vejen' hvor man ikke tror, man kan komme længere. Men så åbner grunden sig bare op og afslører Guds fri natur. Og søen, der lokker det lokale dyreliv til truget. Vi solgte både det gamle hus og sommerhuset for at få råd. For med en ejendom som denne, er der altså ikke brug for også at have et sommerhus," lyder det fra sælger, der dengang smed 5,2 mio. kr. for at overtage naturgrunden.


Den skovlignende have er velanrettet men ikke overplejet. Der skal være plads til dyr og mennesker på naturens præmisser. Uden man farer vild.

I dag er prisen godt 8,9 mio. kr. For pengene får en ny ejer en stor naturgrund med decideret skov og en flot sø med 15.000 m2 frit vandspejl og 3 øer, som bruges som fristed for områdets rige dyreliv. Det giver oplevelser som er svære at sætte pris på. Vel at mærke i kontant – ikke åndelig forstand. For hvordan prissætter man naturoplevelser ad libitum til morgenkaffen?


Topmoderne snedkerkøkken med nedfældet induktion fra Miele.

"Der sker jo noget foran dine øjne konstant. Fiskehejren i flugt, råvildtet, der slapper af under et af vore gamle kirsebærtræer og faktisk er forholdsvis tamme. Og så er der jo altså fugleliv af en anden verden. Vildænder og rørhøner er bare et par eksempler - plus et væld af småfugle som sidder og kvidrer i bøgen lige ude foran køkkenalrummet. Man bor midt i et naturparadis," lyder det fra sælger, som i en ny livsfase nu vil flytte til en mindre grund – men helst i samme område, Gadevang.

Nabolaget Gadevang som i dag især bebos af naturelskende lærere, læger og børnefamilier kan tilbagedateres helt til 1621, hvor kongens heste her blev fedet op om sommeren.


Boligen ligger 'godt' i landskabet og firserstilen harmonerer fint med den omkringliggende natur. I 2006 blev boligen renoveret nænsomt i respekt for den oprindelige arkitekts ideer. I dag fremstår villaen i noget nær perfekt stand.

I 1790'erne begyndte tørvegravningen og søen på grunden er et levn herfra. Og landsbysamfundet spirede langsomt til den hyggelige enhed, man oplever i dag.

"Man bor i en rigtig skovlandsby med et rigt kultur- og sportsliv. Folk cykler ind til Hillerød og tager toget ind til København eller tager bilen de omkring 35 minutter til København for at arbejde. Her er trygt, fredeligt, mange institutioner og sportsforeninger. Og på 20 minutter står man på havnen i Gilleleje og køber frisk fisk. Vi bliver i Gadevang," fortæller sælger af Ugens Bolig.

Læs også:
Arne Jacobsens mesterværk til salg

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display