Cxense Display

Villaliv ved vandet til halv pris
Vil man bo herskabeligt ved havet kan en af boligmarkedets villalejligheder være løsningen. Man deler så både matrikel, ejendomsskatter og herlighedsprisen med under- eller overboen..
Ugens Bolig har kigget indenfor i tre nordsjællandske villalejligheder, hvor der ikke er langt til hverken badebroer eller bølge-skvulp. Delte matrikler, hvor ilden knitrer i herskabelige pejse, og hvor rigelige kvadratmeter giver begrebet delebolig en blid klang

Har man sagt villalejlighed, ligger ord som lys, luft og have lige på tungen. Det er de håndgribelig fordele ved at bo i hus, under eget tag og med egen hæk – til den halve pris, vel at mærke. Man er herre i egne gemakker, men med det halve ansvar for de tunge poster Villalejligheder er i høj grad et storbyfænomen og samtidig et af svarerne på, hvordan det kan lade sig gøre at komme i nærheden af herskabelige herligheder uden at skulle have de alt for svimlende millionbeløb op ad lommen.

Sætter man sin underskrift på skødet til en villalejlighed, kan man glæde sig over at være herre i egne gemakker, men med det halve ansvar for tunge poster som tagrenovering, facademaling og ejendomsværdiskatter.

Læs også: 3 Byhuse der batter

Et villaliv ved vandet, tæt på metropolen, og tæt på jobbet er ikke ligefrem gratis. Ved at købe sig ind i en villalejlighed får man herlighederne for nært sagt halv pris.

Tager man på forretningsrejse eller med familien et smut i sommerhus, er der med god sandsynlighed en over- eller underbo, der holder et vågent øje med matriklen imens.

Til gengæld hører slåskampe om carporten, græs-plæneuenigheder og opdeling af kælderrum også gerne med til historierne om livet i fælles bolig, og vil man sikre husfreden på den lange bane, skal man ikke kimse af sameje-overenskomster og hus-møder i ny og næ.

Hippe Hellerup

Villalejligheden i Hellerup er beliggende på en af Strandvejens mest populære sideveje, Strandparksvej, som ud over at være kendt for nogle af områdets højeste kvadratmeterpriser også har ry for at tiltrække den kreative og mere afslappede del af 2900-folket.

Med Hellerup Lystbådehavn for enden af vejen er der kun få skridt fra husets havelåge til bådplads og morgendukkert, og trænger man til at indhalere en dosis ægte byliv, knejser Strandvejens butikker og cafeer lige om hjørnet.

Selve ejendommen er bygget i 1904, og den herskabelige stil afsløres prompte af detaljer som høje, buede vinduer med sprosser, velholdte planke- og parketgulve samt fuldvoksne stuklofter.

Med de øst-, syd-, og vestvendte vinduespartier kan lejligheden prale af et sjældent lysindfald, der blandt andet var en af hovedårsagerne til, at sælger i sin tid købte huset. Gammeldags skydedøre, åben pejs og sydvendt terrasse samt have sætter en ekstra tyk streg under husets lys og rummelighed og inviterer til et liv med åbne døre, sommerdrinks på terrassen og hoppen i havetrampolinen.

Er man fascineret af fortidsanekdoter, kan man skæve op til en del af huset, der sjældent ser dagslys – på et sagnomspundet værelse under de sortglaserede tegl holdt frihedskæmpere under 2. verdenskrig efter sigende møder i ly af mørket og hjalp udsatte sjæle ud af kløerne på den tyske fjende.

Historiske vingesus

Er man til havluft og udsigt over Øresund, kan man ved Rungsted Kyst finde denne villalejlighed, dermed sin beliggenhed på en forhøjning i landskabet forsikrer køberen om et altid frit udsyn til bølgen blå.

Der skal lidt flere millioner op af tegnebogen, hvis man vil indtage de 217 kvadratmeter på Strandbjerg – til gengæld får man også en bolig, der ikke alene kan give ethvert palævindue kamp til stregen, men som samtidig kan bryste sig af at huse et unikt stykke Danmarkshistorie.


Hvis væggene i de højloftede stuer kunne tale, ville de – som loftværelset på Strandparksvej – kunne berette om en mørk tid i danskernes historie. Tyske Gestapo indtog under 2. verdenskrig Strandbjerg som hovedkvarter og beslaglagde ifølge fortællingerne kælderetagen til ubehagelige krigsformål.


Den mondæne ejendom har dog sidenhen genoptaget sin i øvrigt fredelige historie og fungerede i en periode blandt andet som rekonvalescenthjem for kvinder, inden den i 1995 blev udstykket til lejligheder.
Strandbjerg er tegnet af arkitekt Bernhard Ingemann, der ligeledes står bag tegningerne til Hørsholm Rådhus, og blev oprindeligt bygget til overretssagfører Levin og hans familie tilbage i 1916.

I dag er de i alt 995 kvadratmeter opdelt i seks lejligheder, hvoraf stuelejligheden til venstre er den største. Her skal man ikke krydse store veje, når man skal have ungerne en tur med ud på badebroen Fra stuen er der kig til Sveriges lys på den anden side af Øresund, og skulle man være i humør til at undgå den prangende fælles hall, fungerer døren ud til den sydvendte terrasse som privat indgang.

Alle grønne arealer bliver vedligeholdt fra centralt hold, så her kan man med god samvittighed smide havehandskerne og give sig hen til herskabeligt havkiggeri.

Læs også: Kongerigets dyreste villalejlighed

Gennemrenoveret strandridderbolig

I denne villalejlighed på Vedbæk Strandvej kan man lynhurtigt glemme, at man bor i lejlighed. Huset er – i modsætning til den klassiske villa-opdeling – delt på tværs, og der er ingen tvivl om, hvor havemøblerne skal stå og græsslåmaskinen skal køre.

Ejendommen er oprindeligt opført som strandridderbolig, med nem adgang til vandet og stranden, hvor strandridderen i de gode gamle dage holdt opsyn med kysten, spejdede efter smuglere og tog sig af forlist vraggods.


Her skal man ikke krydse store veje, når man skal have ungerne en tur med ud på badebroen, og er man til vind i egne sejl eller en af landets bedste isvafler, ligger den stemningsfulde Vedbæk Havn blot halvanden kilometer ned ad kysten.

Sælger har boet i ejendommen i 15 år og har selv stået for en gennemgribende renovering af de 282 kvadratmeter, fra gulv til loft.


Brede planker, kig til kip og synlige, velbevarede loftsbjælker tilfører de herskabelige rammer en bid moderne, landlig luksus, og skulle man trænge til at få varmen oven på en vinterdukkert, er der rig mulighed for at kravle sammen foran pejsen eller snuppe en varmt øjeblik i badeværelsets nedsænkede kar.

Med fire værelser og et walk-in-closet på 1. sal kan den store børnefamilie snildt rykke ind, og holder man af sommerselskab og solnedgange, er der god grund til at slå sig ned på den vestvendte terrasse, der løber i lejlighedens fulde længde.

Læs også: Er du egoist? Så skal du bo her
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display