Cxense Display

Historisk håndværkertilbud på Strandvejen
Kongen af Amager byggede sit norske 'tehus' på et af Strandvejens højeste punkter.
Bolig Af
Ugens Bolig er for en gangs skyld faldet for et håndværkertilbud – men vel at mærke et håndværkertilbud med masser af historik og en beliggenhed på en af de mest attraktive stræk på Strandvejen

Højt hævet over Øresunds bølger byggede "Kongen af Amager", lysfabrikant Lauritz Peter Holmblad (1815-1890), det første hus på det dengang helt øde Skodsborg-stræk af Strandvejen. På dette stræk af Strandvejen er der mere "luft" og fri natur Oprindeligt blev det norsk inspirerede Villa Skovbakken tænkt som et eksklusivt "tehus", som bygherren med det stadig kendte brand-navn Holmblad, kunne bruge til et par timers socialiseren med partnere og prominente gæster, når han ville væk fra sin imponerende Amager-bolig, det nu hendengangne Amager Bankens klassiske hovedkvarter i starten af Amagerbrogade.

Udsigten over Øresund er imponerende og kræver ingen modernisering.

Han var en tidstypisk forretningsmand med store og dyre armbevægelser, og opførelsen af Villa Skovbakken i 1859 blev gjort med datidens sans for unikke detaljer udskåret i de mange ton pommersk fyrretræ. Som dengang i midten af 1800-tallet gerne blev håndmalet, så det lignede lærketræ eller andre dyrere træsorter.

Læs også: Hav-Villa i Øresunds tidslomme

Et lille stykke Norge

Fabrikant Holmblad begræd angiveligt det danske tab af Norge så meget, at opførelsen af Villa Skovbakken var hans måde at få sit eget lille stykke Norge på egne hænder. De høje fyrretræer, som i dag beriger grunden med lidt læ for Øresunds luner, er formentligt plantet dengang netop for at stedet skulle få et norsk præg.

Lofterne er vidnesbyrd om, at bygherren - Kongen af Amager - ikke skyede nogen udgifter. Pejsen er lavet af sælger.

Sælger af boligen blev allerede som 11-årig forelsket i området. Hun kom oprindeligt fra det "mørke" Jylland og fandt på toppen af Skovbakken en udsigt, en natur og en stemning, som hun definerede som Paradis. Her ville hun bare bo en dag.

Da hun godt 35 år senere kommer forbi grunden med sin mand og sin spæde søn, slår de til på Villa Skovbakken, der dengang i 1965 nærmest udgjorde en ruin. Ingen havde boet i huset i fem år. Men hvor der er vilje, er der, som bekendt, vej.

Bjælkehus-stilen er mest staffage. Inden under træbeklædningerne gemmer der sig et 'almindeligt' bindingsværkshus.

"Min mor var fysioterapeut og har altid været en stærk kvinde med en ubændig vilje. Huset gav mine forældre vist nok ca. 350.000 kr. for dengang og da de bestemt ikke var formuende, og min far havde "ti tommelfingre", måtte hun selv gå i gang med renoveringen om aftenen, når arbejdet som fysioterapeut var overstået og jeg var lagt i seng. Fabrikant Holmblad havde hyret en af datidens hotteste arkitekter, etatsråd og kammerherre Ferdinand Meldahl (1827–1908) til opgaven De få håndværkere kunne ved fyraften sige "så Fru Smith, så er værktøjet deres". Og lod hende selv arbejde videre med at restaurere det sirlige håndværk, der gennemsyrer huset," fortæller sønnen til Børsen søndag.

Væggene i spisestuen er beklædt med 'tegl' i træ. En meget sjældent set stil.

Fabrikant Holmblad havde hyret en af datidens hotteste arkitekter, etatsråd og kammerherre Ferdinand Meldahl (1827–1908) til opgaven, og rent faktisk bygget huset i mursten. Bjælkehus-looket er mest staffage – det er rent faktisk et bindingsværkshus indenunder.

Skelsættende beslutning

For familien, der har haft Villa Skovbakken som samlingspunkt i nu over fire årtier, er det selvsagt med blandede følelser, at dette unikke sted nu skal afhændes.

"Der har altid været mange børn i huset, fordi vi har en stor og forgrenet familie. Vi har holdt 45 julefester for et utal af børn, børnebørn og oldebørn her i disse hyggelige rammer. Det er med andre ord noget ret skelsættende for vores familie, at Skovbakken nu skal sælges. Det er æra, der slutter – ikke mindst for mig, som er vokset op på stedet, men som nu har slået rødder i Sorø," siger sælgerens søn.

Soveværelset byder på uhindret havudsigt fra den franske altan.

Og det er da også noget af en opgave, der ligger og venter på en ny ejer. Mens taget er udskiftet og står godt og tæt, er der en del træværk udvendigt samt vinduer, der skal have en overhaling.
Nye elektriske installationer, ny isolering, ny rørføring, nyt bad og nyt køkken skal en køber også have mod på at stå for. Huset er nemlig "kun" erklæret bevaringsværdigt – ikke fredet. Enhver ændring af det udvendige kræver tilladelse.

Dermed får en fremtidig køber en unik mulighed for nænsomt at modernisere det historiske indre, renovere det bevaringsværdige ydre og skabe et helt nyt og moderne hus med al den ubetalelige, historiske charme som gør et ægte stykke liebhaveri. Og så med en 180 grader udsigt over Øresund. Den vilde panoramaudsigt og så husets mange detaljer, har ofte slået benene væk under besøgende "Min mor fik valuta for alt sit hårde arbejde, når hun præsenterede huset for folk, når de for første gang kom på besøg. Fornemmelsen af at stå på en bakketop med den vilde panoramaudsigt og så husets mange detaljer, har ofte slået benene væk under besøgende.

Skoven starter lige bag det norske tehus.

På dette stræk af Strandvejen er der mere "luft" og fri natur, og fordi vi ligger så højt, oplever man ikke vejen og trafikken nedenfor som særligt generende. Og til husets bagside er der jo direkte adgang til skoven Jægersborg Hegn med alle de gamle bøgetræer, der danner "sale" under trækronerne. Og der er kun ti minutters gang ned gennem skoven til Skodsborg Station. For mig har det været fantastisk at være dreng med både skov og strand lige uden for døren – og der bor da også stadig glade børnefamilier i naboejendommene til begge sider. Nu slutter en æra så for mig og vores familie her på Skovbakken," slutter sønnen.

Læs også:
Villaliv ved vandet til halv pris
Pragtvilla i velhavernes usnobbede reservat
3 Byhuse der batter
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display