Cxense Display

Arne Jacobsen villa - Højt hævet over alle
Den elegante swimmingpool står tilbage som et levn fra de farverige 80'ere - som også kortvarigt berigede arkitektboligen med et saltvandsbassin i kælderen.
"Der er vel ikke nogen bygværker, der ikke kommer ind under begrebet arkitektur, hvis de er lavet ordentligt." Ordene tilhører faderen til denne Ugens Bolig. En mand, der om nogen vidste, hvornår noget var lavet ordentligt. Og smukt, ikke mindst.

På en stille villavej nord for København, med udsigt over trækroner og mose, knejser et af Arne Jacobsens stolte – og særegne – værker. På sin egen skulpturelle facon og med et kvadratmeterantal, der kan give de fleste en oprigtig fornemmelse af "god plads". Den næsten 2400 kvadratmeter store grund hører til en af de højest beliggende i Charlottenlund Forskudte etager, 'svævende' rum og et kubisk hvidt udtryk kendetegner huset fra 1956. I dag renoveret og istandsat til det moderne familieliv – i rammer, der vidner om en usædvanlig berømt tid i dansk arkitektur- og designhistorie. Træd med indenfor i en bolig, der med rette kan kalde sig unik.

Historien om huset på Mosehøjvej tager sin begyndelse midt i uskyldens årti. Direktør Edwin Jensen ser sig varm på Arne Jacobsens streg og beslutter sig i 1956 for at investere i en bolig fra arkitektens hånd.

Den høje placering giver uhindret udsigt fra den store terrasse.

Læs også: Havudsigt der er en høvding værdig

Facadefejden

Alt går som planlagt. Lige indtil der kommer facade-snak på bordet. Her er Jacobsen og Jensen nemlig langt fra enige. Arkitektens velkendte hvidpudsede facadeudtryk huer ikke direktøren, og da huset står færdigt, er det i første omgang med synlige gule mursten. Mod Arne Jacobsens vilje – og kort tid efter også mod Edwin Jensens, der må bøje sig for mesterens mening.

Det endelige udtryk lander på et kompromis, hvor fugen mellem de gule sten bliver trukket ud og facaden vandskuret, så der under den hvide afslutning endnu kan skimtes mursten. En detalje, der sjældent er set i Arne Jacobsen alenlange stribe af ypperlige præstationer. Der er både lidt Louisiana-stemning og noget futuristisk, Bel Air-agtigt over det Og de bemærkelsesværdige detaljer ved Charlottenlund-villaen stopper langt fra her. Jacobsen var i stor stil en æstetikkens vogter, og præcis som han efter sigende havde det med konditorkager, havde han det med huse. En devise om, at det er de pæne ting, der bringer størst nydelse, stod den internationalt anerkendte designer og arkitekt nær, og tegningen af huset på Mosehøjvej var ingen undtagelse.

Villaen blev i 1957 præmieret af Gentofte Kommune

På allerfineste vis harmonerer de forskudte planer med den omkringliggende natur og inviterer til et familieliv med udsøgt mulighed for at værne om både det private rum og fællesskabet.

Ikke mindst udenfor, hvor husets have fordeler sig på flere niveauer, og på terrassen, der løber rundt om næsten hele boligen. Her er der rig mulighed for at nyde lange, lune dag-, aften- og nattestunder – blandt andet takket være den brede markise, der har husets fulde længde på 32 meter.

Mosehøjvej lå i 2010 i top ti over de dyreste veje i Danmark.

Læs også: Hav-Villa i Øresunds tidslomme

Hajer i kælderen

Smutter man ned ad skrænten og tager et kig op mod villaen, kan man få endnu en forsikring om den særegne sammenhæng mellem grund og bygning.

"Betragter man ejendommen nede fra mosen, ser det næsten ud, som om en del af huset svæver," fortæller sælger og forklarer, hvordan det blandt andet skyldes, at al belysning er orienteret mod øst og vest. Du kigger hen over trætoppene mod den fredede mose. Det er ganske enkelt fantastisk "På afstand har huset et nærmest skulpturelt udtryk. Der er både lidt Louisiana-stemning og noget futuristisk, Bel Air-agtigt over det – som gamle klodser, der er vendt og drejet," lyder det.

Og direktør Edwin Jensen og sælger er af gode grunde ikke de eneste, der er faldet for den pæne, arkitektoniske perle. Famøse finansfyre og en enkelt svindler har blandt andre sat deres navn på hoveddøren og præg på villaen i årenes løb.

Soveværelse med total ro

I de glade 80'ere blev arkitektboligen udstyret med et par prangende vand-arrangementer i form af swimmingpool og saltvandsbassin i kælderetagen (det hedder sig, at hajerne i sidstnævnte led en grum skæbne, da strømmen en dag gik i kvarteret).

Og 90'erne bød på opførslen af den dobbelte carport, og i begyndelsen af det nye årtusinde blev både hus og grund peppet gevaldigt op med diverse elektriske installationer som avancerede tyveri-anlæg, omfattende udendørs belysning og et overvågningssystem, der giver husets beboere mulighed for at følge med i entreer på grunden via strategisk placerede skærme.

Hajbassinet er med tiden blevet sløjfet fra husets lavest liggende etage, men de mange elektroniske gadgets, garageafdelingen og den luksuriøse pool med tilhørende pool-house er stadig en del af ejendommens udtryk og nævneværdige bekvemmelighedsniveau.

Masser af mulighed for at nyde udsigten og lyset over trætoppene fra sofaen.

Himmelhøj grad af ro og stilhed

Nordsjællandske matrikler bliver mange gange sidestillet med en himmelhøj grad af ro og stilhed. Og med fin grund. Dog skal man kigge sig godt om efter et hus med så komplet fredfyldte omgivelser som boligen på Mosehøjvej.

Den næsten 2400 kvadratmeter store grund hører til en af de højest beliggende i Charlottenlund, og netop denne placering er med til at give husets beboere et udsyn og en uforstyrrethed af en helt særlig karat."Noget af det allermest attraktive ved stedet er, at du kigger hen over trætoppene mod den fredede mose," fortæller sælger. "Det er ganske enkelt fantastisk. Lidt ligesom at være på landet og samtidig midt i København. Langt fra motorvej, langt fra større veje og langt fra jernbanen – kort sagt enhver form for larm. Det betyder, der er meget, meget fredeligt," fastslår han. Som en fyldig parentes til det stille liv på skrænten kan nævnes behageligheder som Dyrehaven, Klampenborg og Jægersborg Allé, der alle ligger i kort afstand fra den smukke villa.

Og skulle man være i bade-, sejl- eller teater-humør, er Bellevue heller ikke mange minutter væk. For nu at blive ved den gode, gamle Jacobsen.

Læs også: Penthouse med byens bedste tagterrasse
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display