Cxense Display

Rå luksusbolig på velhaverkysten
Arkitekterne Knud Friis og Elmar Moltke var blandt frontløberne da efterspørgslen på enfamilieshuse steg efter 2. verdenskrig. Godt og gedigent håndværk.
Rå, upudsede teglstensmure, mørke pulttage og store glaspartier. Sagt med færre ord: Et typisk Friis og Moltke-hus fra 1970. Arkitekterne bag Ugens Bolig har som noget ganske særligt også lagt navn til et stilbegreb på den danske arkitekturscene.

Poul Jensens hus' blev villaen på Humlevej i Risskov i mange år kaldt. Efter direktøren, der i slutningen af 60'erne kontaktede sin gode ven Knud Friis og bad ham tegne en bolig. I det, der oprindeligt var et sommerhuskvarter, blev de første røde teglsten lagt, på fedet ud til Århus Bugt. Folk bemærker ofte, at det er et meget varmt og hyggeligt hus Og selv længe efter at direktøren havde overladt hoveddørsnøglen til nye ejere, hang det gamle navn ved det berømte hus. I dag står den gedigne villa, med adresse i et af Danmarks mest eftertragtede velhaverkvarterer, uden navn – men stadig lige så karakteristisk og stilsikkert, som den har gjort det de sidste fire årtier.

Læs også: Arne Jacobsen villa - Højt hævet over alle

Fra den østvendte stue er der frit udsyn til Århus Bugt.

Beliggende nær Riis Skov og blot få meter fra Kattegat er villaen på Humlevej betagende tæt på den rå natur – og man skal ikke kigge længe for at opdage, at forbindelsen til landskabet er en grundlæggende del af husets stærke karakter. Naturlige materialer, gedigne kvaliteter og upolerede flader kendetegner den 250 kvadratmeter store bolig, og det forlyder, at det fra allerførste streg har været arkitektens hensigt, at hus og natur skulle 'smelte sammen'. De natursmukke egne nord for Århus garanterer oplevelser i alverdens afskygninger "Det skulle være et hus, der virkede, når det var sol og sommer – med glaspartierne, der åbner ud til gården – og som også fungerede om efteråret og vinteren, hvor der skulle være hygge og varme i huset," forklarer sælger.

"Ikke mindst skulle det være et robust hus, der kunne modstå vind og vejr, her helt tæt ved vandet."

De rå sten, det skrånende loft og bagtil de store glaspartier. Typiske Friis & Moltke elementer.

Strandskaller og småsten titter frem

Sammenhængen med netop vandet er til at få øje på både udvendigt og indenfor i det røde hus, hvor alt fra strandskaller til småsten titter frem i de brede fuger i både mure og på gulve. Detaljer, der understreger boligens unikke udtryk, og som sælger og hendes mand igennem årene har sat en ære i at værne om.

"Vi har lagt stor vægt på at holde fast i den autentiske Friis og Moltke-stil," lyder det fra sælger.
"Vi har moderniseret køkkenet og et par badeværelser og ændret lidt på nogle farvevalg, men grundlæggende har vi været tro mod det oprindelige og det rå udtryk, som huset har – med stengulve, stenvægge og trælofter."

Nærheden til vand og natur gør Risskov-området til Aarhus' mest attraktive kvarter.

Et af de øvrige renoveringstiltag, som parret har stået for i den tid, de har boet på Humlevej, er indsættelse af nye skydedøre ud mod gården. Et initiativ, der bærer en lille historie i sig selv. En eftermiddag, cirka 20 år efter husets opførsel, ringede det på villaens hoveddør. Udenfor stod en ældre mand med sin cykel – det viste sig af være Knud Friis i egen høje person.

"Han ville gerne høre, om vi var glade for at bo her, og om der var noget, vi var utilfredse med," beretter sælger.

"Vi bød ham indenfor og fortalte ham, at de tre store skydedøre, vi havde ud mod gården, faktisk var lidt besværlige at åbne og lukke. Det var ligesom et sodavandssystem, hvor fire hængsler skulle løsnes, hver gang en af dørene skulle 'køre'".

Ved nærmere eftersyn måtte arkitekten selv indrømme, at systemet ikke var helt uden vanskeligheder, og nogle måneder efter besøget dukkede han uventet op igen. Denne gang med et helt konkret budskab:

"Nu har jeg tegnet nogle nye skydedøre til jer, som I bliver mere tilfredse med," lød ordene.

Og det havde han.

"Han havde lagt sin sjæl i det her hus. Han kom 20 år efter, han havde tegnet det, og det selvom han selv boede i den helt anden ende af byen," siger en synligt imponeret sælger. Dørene blev skiftet og endte på trofast vis med at bære den anerkendte arkitekts navn.

Læs også: Arne Jacobsen villa - Højt hævet over alleDen specielle stemning

Oplever man huset i dets helhed, kan det heller ikke undre, at bagmanden selv har haft lyst til at gense rummene og forsikre sig om sit værks funktionalitet og bekvemmeligheder. De brændte toner, lyset og den særlige forbindelse mellem husets rum sætter en speciel stemning – gang på gang bemærket af folk, der gæster boligen.

"Folk bemærker ofte, at det er et meget varmt og hyggeligt hus," beskriver sælger, der uden tøven nævner hele boligen, når man spørger til favoritsteder eller kroge, der fortjener særlig opmærksomhed.

"Der er en helt særlig sammenhængskraft i huset, og det virker naturligt at bruge alle rummene – der er ikke nogen af dem, der står og ikke bliver brugt."

Ved nærmere eftertanke er der dog et par steder i boligen, der får nogle ekstra plusser med på vejen.
"Stuen med panoramavinduer ud mod havet er noget helt for sig selv – det er ligesom et stort maleri, der ændrer sig alt efter årstiderne. Det samme gælder udsigten til vandet fra soveværelset – der er noget ganske specielt over, at det er det sidste, man ser, inden man sover."

Sand og vand lige ved matriklen.

Privat tennisbane

I år er der gået 30 år, siden sælger og hendes mand flyttede ind i huset på Humlevej i Risskov, og parret kan tænke tilbage på tre årtier, hvor fred og ro, ganske få meter til strand og vand samt godt naboskab – ikke mindst på områdets private tennisbane – står som nogle af de fineste kvaliteter ved tiden i Risskov.
"Det er vidunderligt at bo her, og vi har været meget længe om at tage beslutningen om at sælge," lyder det. Det er langt fra ofte, et hus kommer til salg på disse kanter Voksne børn, en snigende tredje alder og et forestående udlandseventyr har vejet tungt på vægtskålen, men det gør det stadig ikke nemt at skulle vinke farvel til de mange goder, der er ved huset og området omkring Humlevej.

"Der bor stadig rigtig mange fra dengang, hvor vi kom hertil, og det giver et helt specielt sammenhold i kvarteret. Det er et område, hvor folk gerne bliver boende i lang tid, og først i løbet af de senere år er der begyndt at komme nye småbørnsfamilier i parcelhusene på de små stikveje."

Dejligt gårdhave med læ og ly for vind og sol.

Uanset om man er en familie med børn eller nyder sit otium, kan de natursmukke egne nord for Århus garantere oplevelser i alverdens afskygninger. Vandsport af enhver tænkelig slags, vandreture i Riis Skov – Danmarks første offentlige skov, i sin tid skænket af Margrethe den 1. – og lange blikke over bølgen blå hører blandt de mulige hverdagsaktiviteter. Og skulle man trænge til et alternativ til naturoplevelserne, byder nærområdet blandt andet på et væld af attraktive indkøbsmuligheder – heriblandt flere mindre specialbutikker, hvor man kan handle alt fra dagligvarer til klæder.

"I løbet af de sidste 10 år har området udviklet sig med et spirende butiksliv, nye skoler og yngre generationer, der flytter hertil," fortæller sælger. I samme ombæring understreger hun en vigtig pointe: Det er langt fra ofte, et hus kommer til salg på disse kanter.

Læs også: Havudsigt der er en høvding værdig

.

Læs seneste udgaver

Cxense Display