Lebensraum til Londons rigeste
Fusioner og opkøb gør Londons rigeste endnu rigere. Og denne gang handler det om deres – og naboernes – boliger.
Foto: Bloomberg
Bolig Af
Nogle af Londons mest velhavende beboere er i gang med at købe deres naboer ud for at skabe superstore lejligheder, der kan fordoble kvadratmeterprisen sammenlignet med de adskilte boliger.

 "Hvis man kan skabe en stor lejlighed i ét plan, i modsætning til en med trapper, så kan du opnå de prægtige dagligstuer og den store hall, som de velhavende er på udkig efter," siger Mark Harris, der er direktør for Savills Plc.'s afdeling for privatfinansiering.

Mange boliger i Londons bedste kvarterer er mere end hundrede år gamle og mangler den plads og de faciliteter, som de rige forventer. Det har fået ejerne til at udvide opad, udad og nedad med tilbygninger i baggårde og flere etager i kælderniveau.


 
Der planlægges store byggerier i de kommende år i London.

Dyrere end Manhattan

I bydelen Kensington & Chelsea, der blandt andet huser varehuset Harrods og Royal Albert Hall, er ansøgningerne om at slå lejligheder sammen mere end tredoblet det seneste år til 65 styk, og byrådet har modtaget 27 ansøgninger i de to første måneder af 2014 alene.

 En typisk lejlighed i et af det centrale Londons mest eftertragtede områder har en kvadratmeterpris på mere end 25.000 dollar, siger Oliver Hooper, der er leder af ejendomsmæglerfirmaet Huntly Hooper Ltd.

Dette tal skal sammenlignes med den gennemsnitlige kvadratmeterpris på knap 15.000 dollar for lejligheder på Manhattan, viser en rapport fra taksatoren Miller Samuel Inc. og ejendomsmægleren Douglas Elliman Real Estate.

Spørger ligeud

Når lejligheder i London bliver lagt sammen, kan kvadratmeterprisen ifølge Oliver Hooper vokse til over 70.000 dollar. Efter omkostningerne til ombygningen er trukket fra, svarer det til en typisk fortjeneste på omkring 30 pct., siger han.

 "Ejerne spørger bare deres naboer lige ud eller dem, der bor lige over dem, om de er interesserede i at sælge," siger Oliver Hooper.

En lejlighed i et omdannet byhus på adressen Vicarage Gate nr. 9 i Kensington blev ifølge Oliver Hooper for nylig solgt til 22.800 dollar kvadratmeteren. Nr. 11 i samme gade var blevet kraftigt udvidet og blev sat til salg for 52.000 dollar kvadratmeteren, selv om den dog senere blev lejet ud, siger han.

 
I London bydelene Kensington & Chelsea er ansøgningerne om at slå lejlighedernes sammen tredoblet det seneste år.


Boligmangel giver begrænsninger

Priserne på luksusboliger i London er steget kraftigt i de seneste fem år, samtidig med at den politiske og økonomiske turbulens i udlandet har tiltrukket rige købere med masser af kontanter og udenlandske investorer på udkig efter en sikker havn.

 Stigningen i boligudvidelser kommer samtidig med, at bydelene i London muligvis er på vej til at begrænse mulighederne for dem.

Byens generelle boligmangel, som borgmester Boris Johnson beskriver som dens største problem, øger presset på at overveje begrænsninger for de privilegerede få, der skaber mere plads til dem selv. Ifølge byrådet vil der til næste år blive offentliggjort en revurdering af boliglovgivningen i Kensington & Chelsea.

Udarbejdelsen "vil tage højde for behovet for en passende balance mellem det at tilgodese markedet for meget store boliger og søge at optimere det, at folk hurtigt får en bolig, og samtidig sørge for diversitet i boligmassen," siger Emma Strugnell, der er talsmand for Kensington & Chelsea.

Rygter svirrer

Bydelsrådet i Westminster, der har ansvaret for de velhavende bydele Mayfair, St. James og Belgravia, udtalte i januar måned, at det muligvis vil indstille til, at plankommissionen afviser alle kælderudvidelser i flere etager og udvidelser, der udgør mere end 50 pct. af ejendommens grundareal.

 Kensington & Chelseas beslutning om at revurdere sin byplanlægning har afstedkommet en sværm af boligejere, der søger om tilladelse til udvidelser, før nogen af de nye regler træder i kraft, siger Mark Harris fra Savills.

"Der har været en masse højt profilerede projekter med at lægge lejligheder sammen og udgrave store kælderarealer," siger han og fortsætter:

"Nu er der en opfattelse her i London af, at der vil blive slået hårdt ned på det."

  

Andre læser dette lige nu

Høje hammerslag på oversete skandinaviske kunstværker

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Læs seneste udgaver

�