Mærsk og Nordea køber Middelgrundsfortet - og giver det væk
Der rykker måske igen uniformer ind på det gamle søfort. Nordea og Mærsks fonde har betalt ca. 20 mio. kr. for fortet og doneret det til de danske spejdere.
Foto: Arne Magnussen/Scanpix
Bolig Af
Det bliver trods alt ikke rigmænd og dyre restauranter, der kommer til at indtage Middelgrundsfortet i Øresund. Mærsk og Nordeas fonde har nemlig købt Middelgrundsfortet blot for at donere hele øen til de danske spejdere, der fremover vil tilbyde Danmarks ungdom en unik legeplads på det gamle søfort.

 Købsprisen lød på 20 mio. kr. rent, erfarer Pleasure. Et godt hop fra den oprindelige udbudspris på 16,5 mil. kr. fra den 1. november.

Flere interesserede købere har fået prisen til at stige over vinteren. Men med Nordeas og Mærsks hjælp rykker der, så at sige, igen uniformer ind på et af verdens ældste søfort.

"Vi har betalt 20 mio. kr. rent ud. Prisen er blevet budt op i processen da der har været flere interesserede købere"

"Det er helt vildt og vi fatter det dårligt nok endnu. Det er gået enormt stærkt, og vi kniber os i armen her til morgen. Vi er enormt priviligerede og glade for fondenes støtte til denne vilde ide. Nu har vi en hel ø", siger en begejstret Charlotte Bach Thomassen, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps, til Pleasure.

 Ejendomsmægler Jan Fog har aldrig oplevet så stor en interesse for en ejendom. Han husker dagen han satte sagen på nettet.

"På en almindelig tirsdag var der 47300 inde og se opslaget på min hjemmeside. Der kom ekstremt mange seriøse henvendelser og der var et stort sorteringsarbejde blandt køberne for mig. Middelgrundfortet er jo fredet og Kulturstyrelsen styrer den slags med hård hånd. Dem der troede de skulle bygge en stor, fed villa på øen, måtte jeg jo sige nej til. Det var også et hyr at få sejlet holdene af købere ud så hurtigt fløj jeg ud på fremvisning i helikopter også for at spare egen tid," fortæller Jan Fog til Pleasure.

 
Event-bureauer, rigmænd m/k og lykkeriddere havde drømt om at overtage det gamle søforts nedslidte kasematter og havnearealer. Nu er det de danske spejdere, der får fornøjelsen med at renskure og renovere fortet.

Også for spejderne var tiden hektisk.

 "Middelgrundfortet blev sat til salg, samme weekend vi havde vores generalforsamling. Og den nyhed gik jo bredt ud, så der var nogle spejdere, der tænkte: vi skal da have en ø til at lave aktiviteter på. Vi gik til Mærsk og Nordeas fonde med ideen, og vi blev rigtig godt modtaget og de hjalp med at kvalificere ideen om at udnytte den unikke beliggenhed. Handlen skulle jo så gå hurtigt og alt faldt på plads i denne forgange weekend," fortæller Charlotte Bach Thomassen.

 
Spejderbevægelsen vil omdanne Middelgrundsfortet til en "Ungdomsø", der ifølge foreningen vil blive et "originalt aktivitetslaboratorium".

"Vi har betalt 20 mio. kr. rent ud. Prisen er blevet budt op i processen da der har været flere interesserede købere," oplyser generalsekretæren til Pleasure.

"Spejderne kan "betale" de to fonde tilbage ved at producere morgendagens ledere"

Og de to danske erhvers-giganter har lagt lige mange millioner i puljen.

 "De to fonde indgår i et ligeværdigt partnerskab og bidrager med købs- og etableringsudgifter. Driften skal være bæredygtig og vi kommer også til at bruge mere end 20 mio. på det sted det kan jeg godt afsløre. Så vi skal nok søge flere midler fremover. Kasematterne skal indrettes til overnatning i den ånd vi spejdere arbejder med og så skal der selvsagt være masser af udendørsaktiviteter," lover generalsekretæren, der mener at spejderne kan "betale" de to fonde tilbage ved at producere morgendagens ledere.

"Vi arbejder med børn og unge i vores bevægelse. Vi lærer dem ansvar, mod på at turde, frustrationsrobusthed, lederskab og samarbejde. De egenskaber kan erhvervslivet jo godt bruge i fremtiden," slutter generasekretæren.

  

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
�