"Det skæve tårn i San Francisco": Luksuslejligheder til blot 1 dollar
Det 350 millioner dollar dyre Millenium Tower i finansdistriktet i San Francisco er ved at synke, og det har sat en overlevelseskamp i gang uden sidestykke, hvor de eneste vindere ser ud til at blive advokater og mæglere.
Bolig Af
Hele 40 centimeter. Så meget er luksus-lejlighedskomplekset Millenium Tower sunket siden opførelsen i 2009, og nu er bygningen på hele 58 etager endda begyndt at tilte i en grad, der reelt har dødsdømt skyskraberen og gjort alle de dyre luksuslejligheder nærmest værdiløse.

Det viser lækkede dokumenter fra bystyrets arkiver som lokale aviser heriblandt Businessinsider har bragt til torvs.

"Deres boliger, som før bygningen begyndte at synke kostede op over 10 mio. dollar, er nu reelt værdiløse"

Millenium Tower er allerede i folkemunde ved at skifte navn til The leaning Tower of San Francisco.

 Et mærkat som især ejerne af de mange luksuslejligheder i skyskraberen ser som en manifestation at alle tiders onde drøm og i hvert fald en meget usikker og sort plet på fremtiden.

For med hver gentagen måling fra bystyrets ingeniører, viser virkeligheden sig at blive værre og værre år for år.

Nu tilter tårnet 15 centimeter i toppen og nedenfor på gadeplan slår fortorvet revner.

 
Usikkerheden om fremtiden gør reelt dette tårn til 2 milliarder kroner nul kroner værd. I hvert fald synker det årligt cirka 2-3 centimeter, selv om bygherren insisterer på at det stadig er sikkert at bo i.

I forhold til Det Skæve Tårn i Pisa, som læner sig hele 3 meter, er der dog lidt at indhente, men for ejerne er katastrofen allerede indtruffet. For deres boliger, som før bygningen begyndte at synke kostede op over 10 mio. dollar, er nu reelt værdiløse hvilket manifesteres ved brug af symbolske beløb helt ned til få dollar.

Og efter nye afslørende dokumenter viser, at både bygherren og de lokale myndigheder vidste at Millenium Tower var ved at synke allerede tilbage i 2009, er skænderiet om, hvem der står tilbage med regningen blevet ekstremt bitter.
 
Sådan ser en af de dyre lejligheder i Millenium Tower ud.

En af boligejerne, Jerry Dodson, betalte eksempelvis 2,1 mio dollar for hans lejlighed på 42. etage i 2009 og han kan ikke få svar på om bygningen holder op med at synke eller ej. Og om han har et sted at bo i fremtiden eller om hans privatøkonomi er smadret. Engang så det ellers så lyst ud det hele.

Alle 419 lejligheder blev nemlig solgt på rekordtid da projektet blev igangsat. Og husker man tilbage til dengang alt bare steg og steg i pris kan man godt forstå at folk blev lokket til fadet.

 
Tårnet er blevet et tilløbsstykke, og det er let at se hvorfor. Overalt slår fortorvet revner.

Bygningen tilbyder alle beboere en stor indendørs pool på 25 meters længde, en stor biograf, restaurant og vinbar og der er en underjordisk garage på 5 etager, hvor Porscher og Ferrarier står side om side med betonpiller, som er fyldt med store revner fra gulv til loft og sætningsskaderne er tydelige overalt på bygningen facader.

 Ifølge flere kritikere, har bygherrens største fejl været blot at banke betonpillerne i fundamentet 20-30 meter ned i den bløde undergrund under San Francisco, hvorimod man kunne have valgt en dyrere løsning med at bore helt ned til klippelaget under byen, som dog ligger op mod 100 meter nede i undergrunden.

Retssagerne kan nu begynde og da der er flere sports- og tv-kendisser iblandt de vrede beboere, skal der nok blive masser af virak og skænderier for åben skærm på de lokale tv-stationer, der nyder godt af opmærksomheden.

I mellemtiden kan man, hvis man tør, måske erhverve de lavt vurderede lejligheder til både 1 og 2 dollar, da de mere velhavende beboere  - og især dem med børn, nok gerne vil hurtigst muligt ned på jorden igen - så at sige. Der findes dog pt. ingen officielle salgsopstillinger med de lave priser.

  

Andre læser dette lige nu

Det skræddersyede køkken kræver en kreativ proces

Annoncørbetalt
indhold af Multiform

Læs seneste udgaver

�