Danske Othilia overhalede Milano
Othiia Thalund spottede city prærie-trenden længe før designbyen Milano. Her omgivet at et af  trendens stilmiks
Foto: Birgitta Wolfgang
Design Af
I fem dage i april forvandledes Milano sig til et pilgrimsted for design-insiders fra hele verden. Man halser fra hall til hall for at tjekke alt det nye ud og spotte trends.

En dansker, Othilia Thalund, behøvede ikke at spejde efter trends. Hun introducerede nemlig årets hotteste trend længe før den blev det helt store buzz i Milano. Pleasure.dk sætter fokus på trenden og dens danske frontrunner. I designkredse omtales trenden som "urban prairie" - storby prærie – og går ud på, at bringe landet til byen Othilia Thalund har i designkredse status som spot on, superintuitiv indretningsekspert. Hun har indrettet alt, fra hippe spisesteder, som Kokkeriet og Base Camp, til svimlende luksuriøse rigmandsvillaer ved den franske Riviera.

Læs også: Når arkitekter bygger møbler


Othilia Décor i Borgergade er blevet et vandingshul for design-insiders. Inde bag den gamle rødstensfacade kan man som det eneste sted i København få et kig på den nye prærietrend.

Villaerne, hvoraf flere har kunnet ses i internationale boligmagasiner i luksusklassen, indrettede Othilia samtidig med, at hun drev to interiørbutikker i Rivieraens opland, en i Vence, og en i kunstnernes og milliardærernes smørhul, Saint Paul de Vence.

For fem år siden vendte Othilia Thalund tilbage til København og slog sig ned med et showroom i et charmerende rødstensbygning i hovedstadens historiske Nyboder-kvarter. Og så gik det stærkt.

Urbane cowboys

Othilia Dècor, som oprindeligt skulle være det sted, hvor Othilia skulle vise frem de italienske møbler fra Meridiani, som hun netop var blevet agent for, blev hurtigt et vandingshul for den københavnske designavantgarde.

Det, der trak de altid trendsultne designflokke til, var lige så meget de italienske møbler, som de omgivelser, som Othilia præsenterede dem i.


Othilias billede af den amerikanske kunstner Kris Kuhs, som havde en udstilling hos designmekkaen Corso Como. Stilen er total urban prærie og Othilia er vild med at bringe kunstneren til København.

Den klassiske komfort, som Meridianis møbler står for, blev af Othilia piftet op med en blanding af indretningsmiks, der et par år senere skulle komme til at udgøre kernen i dette års mest omtalte trend i Milano.

I designkredse omtales trenden som "urban prairie" - storby prærie – og går ud på, at bringe landet til byen. Oprindeligt brugte man begrebet til at betegne forvandlingen af nedrivningsområder til grønne storbyoaser (city prairies), men ordet fik en helt ny betydning, da indretningsæsteterne tog det til sig.

I USA blev trenden, især takket være stylisten Chris Brown, hurtigt kendt som de urbane cowboys trend, og den fik alt, hvad den kunne bære af læderveste, frynser, indianersmykker – og, inden for i boligen, "Det Lille Hus på Prærien"- nostalgi.

Nul nostalgi

Helt anderledes sofistikeret og globalt – og med meget mere kant, end i Milano– tager trenden sig ud i Othilias fortolkning. Hos Othilia Dècor er romantik og nostalgi bandlyst, og skoven, savannen og stranden lukkes i stedet for ind i boligen gennem kunstnerens, designerens og kunsthåndværkerens arbejder.

Et eksempel er de udstoppede dyr, som sås på flere stande i Milano. Jagttrofæer har i århundreder været en del af indretningen på slotte og i store borgerhjem. Den nye trend har igen sat fokus på dem, men ingen gør det mere cutting edge, end den danske kunstner Morten Angelo.


Morten Angelo, som bl.a. bruger udstoppede præriedyr som lærred, er også en af prærietrendens frontløbere. Herhjemme er kunstneren, der også har et brandingsbureau, bedst kendt for sin riddeborg i Italien.

Angelo, som er brandingsekspert og ejer af en ridderborg i Italien, er i de seneste år også blevet kendt som kunstneren, der opdaterer udstoppede dyr ved at bruge dem som sit lærred og dække dem med mageløst flotte ornamenter i sort, hvidt og solbrændt okker.

Othilia bruger Angelos impala- og gnuhoveder til at give en pust af savane til sine city-interiører på samme måde, som hun bruger italieneren Andrea Brugi's neo-crafts til at give indretningen et landligt touch.


Andrea Brugi, italiensk designer fra Toscana, er en af præriestilens ypperstepræster. Hans arbejder er udført i oliven- eller pæretræ fra fædrenes gård og han er kæmpefan af Arne Jacobsen, hvis stole, Svanen og Myren, her ses hjemme hos Andrea.

Andrea Brugi er gårdmandssønnen fra Montemerano i Toscana, hvis passion for at lave møbler af genbrugstræ efter samme metoder, som i middelalderen, har gjort ham til den nye trends idol.

Han er, trods sit ry som en møbelskaber, der kun bruger oliven- og pæretræ fra sin fødeegn, også stor fan af moderne design, deriblandt Arne Jacobsen, hvis Svane- og Myre-stole figurerer prominent i italienerens interiører.


Andrea Brugis skærebrætter laves af oliventræ behandlet mange gange med olivenolie.

Othilia var en af de første til at spotte ham og i dag er hans "primitive" skærebrætter og hans skåle og saltkar af udhullede grene med bark et must på bordet i de tjekkede danske samtalekøkkener.

Også en anden ynder af brugt træ, Blue Nature fra Frankrig, er med i det mageløse miks hos Othilia Décor, og også her er vægten lagt på det, som Morten Angelo kalder "at give tingene en second chance". Blue Nature laver nemlig deres møbler udelukkende af drivtømmer.

Modsat de fleste danskere, som drager til Milano for enten at udstille eget design eller suge inspiration til sig, var Othilias job som nordisk repræsentant for Meridiani at tage sig af firmaet skandinaviske gæster. For Othilias vedkommende foregik trendspottingen derfor for det meste ude i byen efter messens lukning.


Designerne fra franske Blue Nature bruger udelukkende drivtømmer til deres møbler, som de mikser med ultramoderne design.

Et must stop var Carla Sozzanis designimperium, Corso Como, hvor Othilia genså det samme miks af kunst og boligdesign, som den man finder i hendes egen butik i København. Måske med en anelse mindre prærie, der for den ultraavantgardistiske Sozzani sikkert allerede er for meget mainstream.

"Der er heller ikke meget prærie over Meridianis dybe sofaer, som jo er skabt til at flyde i foran fladskærmen. Hvordan forener man så udpræget storbyagtige møbler med den nye natur-cocooning?" vil vi vide.


Det italienske firma Meridiani har piftet sine klassiske polstermøbler med betræk i præriefarver. Sofaen var en af nyhederne på Milanomessen og vil om få måneder også kunne fås i Danmark (se faktaboks)

"Jeg havde desværre ikke tid til at se ret meget af messen, men jeg vil tro, at de fleste har gjort som Meridiani og valgt at satse på betræk, hvis farver og struktur er helt tæt på naturen. Også mønstrene hælder mod det landlige. Vi har eksempelvis en sofa, Keaton, med striber i råhvidt og sand, som er ren natur," forklarer Othilia, hvis højeste ønske efter dette års Milanotur er at bringe den amerikanske kunstner og designer, Kris Ruhs, hvis udstilling hun så hos Corso Como, til København.

Læs også:
Fynsk møbelsucces satser internationalt
Dansk cocktailkultur smedet i stål
Luksus og lir bag hjemmets fire vægge

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display