Forårets nye skjorte er gået fra hinanden
En dekonstrueret skjorte indtager foråret. Den er del af en 1980'er-inspireret tendens, der kaster kontorbeklædningen op i luften og samler den - skævt - igen. Som her hos New York-mærket Monse.
Foto: All Over Press
Design Af

Der er en helt særlig skjorte, der dominerer forårets mode: Den dekonstruerede. En skjorte, der enten ser ud, som om den er knappet skævt, er sat sammen af flere skjorter, eller har udskæringer, der giver kig til bare skuldre. Men stadig med de kendetegn, der præger en klassisk skjorte såsom lyseblå eller hvide nuancer og f.eks. tynde striber.

 
Skjorte hos New York-mærket Monse med forskellige slags striber og sprættet op ved skulderen. -All Over Press

Nu er der jo meget lidt i denne (mode)verden, der ikke er set før. Også den dekonstruerede skjorte er gennem tiden set hos modehuse som Maison Martin Margiela og Comme des Garcons, der kredser omkring netop det dekonstruerede.

Men dette forår har den dekonstruerede skjorte bredt sig til flere designere og er lynhurtigt sevet ned gennem modens hierarki til mellemprismærkerne og highstreet-butikkerne.

 
Skjorte fra Toteme til 1820 kr. hos toteme-nyc.com

Det er der en grund til. Skjorten er nemlig en vigtig del af et af sæsonens dominerende looks: Et kontorpræget, 1980'er-inspireret look i primært neutrale farver som hvid, lyseblå, sort og beige og afdæmpede prints som tynde striber eller små tern – som også har givet den beige trenchcoat et comeback.

 
1980'er-inspireret kontorstil hos Michael Kors, hvor skjorten med ekstra lange ærmer og trenchcoaten spiller hovedrollen.-All Over Press

"Den 1980'er-inspirerede tendens er kendetegnet ved, at hele den klassiske kontorbeklædning er kastet op i luften og er landet på en ny måde, hvor det hele er sat lidt skævt sammen og f.eks. er oversize eller asymmetrisk," siger trendekspert Ulla Skjødt, der står bag It's Fashion Darling.

"Men i sin helhed er det en ret markant tendens, der kan være svær at have på. For skal den virkelig spille, skal det være meget stylet og gennemført – modsat f.eks. en trend som blomster, som man nemt kan bruge ved bare at tage en blomstret kjole på," siger Ulla Skjødt.

 
Skjorte fra Elizabeth & James til 2825 kr. hos net-a-porter.com

"Så når det netop er den dekonstruerede skjorte fra forårets office-look, der er blevet udbredt, er det, fordi skjorten er den del af trenden, der er nemmest at bruge, uden man tager hele looket til sig."

 
Også hos klassiske Victoria Beckham er den dekonstruerede skjorte på spil.-All Over Press

Så ved at pille den dekonstruerede skjorte ud af tendensen og bruge den med et par af de jeans eller sorte bukser, man sikkert har i forvejen, får man nemt en lille snas af den nye tendens.

Moden leger igen
I Danmark er Freya Dalsjø en af de designere, der har arbejdet med det dekonstruerede, siden hun lancerede sit mærke for fem år siden.

"Jeg tror, at grunden til, at vi ser den dekonstruerede skjorte så massivt nu, er, at moden længe har været meget ren og kontrolleret i sin minimalisme, men at der nu igen leges med udtrykkene," siger Freya Dalsjø.

 
Danske Freya Dalsjø har skjorter, der ser ud, som om de er kreeret
af to skjorter, i sin forårskollektion.-Copenhagen Fashion Week

"Dekonstruktion er en tilgang til konstruktion af tøj, som jeg altid bruger. Teknikken giver mulighed for at tænke tøj, former og krop på en ny måde," siger Freya Dalsjø om sin fascination af det dekonstruerede.

"Når man dekonstruerer en skjorte ved f.eks. at sy den sammen af to forskellige materialer eller konstruere den, så den kan knappes på mange forskellige måder, bryder man den op og gentænker et stykke tøj, man kender rigtig godt i forvejen, og det tilfører noget interessant til dets udtryk," siger Freya Dalsjø.

 
Skjorte fra Paul & Joe til 2005 kr. hos net-a-porter.com

"Normalt er en skjorte jo bare en skjorte, der knappes midt på, og en nederdel kan være kort, lang eller ind i mellem, men er jo bare en skjorte eller en nederdel. Ved at dekonstruere leger man med, hvad en skjorte overhovedet er."
rida@borsen.dk 

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display