7 ting, som modeugen har lært os
Modeugen er netop slut, og hvad har den lært os? At nøgenhed er fashion, det er attitude og selvironi også - og en bestemt nederdel skaber fest på en hverdag
Foto: Peter-Emil Witt
Design Af
1. ...At man ikke behøver at have tøj på

Sjældent har publikum været så overrasket, som da designeren Nicholas Nybro gik på podiet efter sit show. For han var nøgen. Iført intet andet end sig selv tog han turen hele vejen rundt på podiet i Christian den fjerdes bryghus. Det kræver vist lige en forklaring: Nicholas Nybro er kendt for at holde shows og lave kollektioner med indbygget samfundskritik med et humoristisk twist, f.eks. overfor ungdomsfikseringen.
Denne sæson var kollektionen "The Body" en kritik af fokus på den perfekte, slanke og unge krop og en hyldest til menneskekroppen i alle dens former, farver, aldre og størrelser.


 
Foto: Thomas Cato

Modellerne var castet blandt almindelige mennesker, og kollektionen legede med kroppens proportioner, brudt af fire nøgne modeller. Som Nicholas Nybro selv udtaler i pressematerialet: "Vi er blevet så blufærdige og bange for at vise vores kroppe og det, der er under vores tøj, som burde være så naturligt. Min kollektion er derfor en hyldest til den menneskelige krop og dens tusinder af måder at se ud på – noget, der ændrer sig kontant gennem livet."

 
Desværre lod det sig ikke gøre at skaffe et billede af designeren selv i afklædt udgave, men kun af modellerne.-Peter-Emil Witt


Respekt for en designer, der ikke kun lader modellerne sende sit budskab, men selv tager det på sig og dermed står for ugens klart bedste finale. Og det giver jo udtrykket "Jeg er klædt i Nicholas Nybro" en helt ny betydning. Desværre har designeren ikke et billede af sig selv på catwalken, så man må nøjes med modellerne.

2...At attitude og selvironi virker

Endnu en overraskelse ventede hos Saks Potts, der står for ugens absolut bedste showåbning. Det fremadstormende mærke er lynhurtigt blevet en darling blandt danske og internationale modepersonligheder takket været deres farverige pelse, iøjnefaldende prints og evne til at bruge sociale medier. Og de fleste af os forventede vist et typisk modeshow med alle de rigtige nye modeller, men hvor tog vi fejl. Den første, der skred ind på podiet, var Cath Danneskiold-Samsøe –  grevinde og tidligere PR-agent, som nu arbejder med kunst i London. Sjældent har man set så meget attitude, som den hun besad i lyserød pels, solbriller og en vuggende gang, hvor ordet selvsikker ikke er dækkende. Som var hun klædt ud som sig selv.

 
"Cath'ittude", som en gæst så rammende skrev på Instagram efter Cath Danneskiold-Samsøe åbnede Saks Potts-showet-Joséphine Løchen


Hurra for Saks Potts, der efter ugens bedste åbning fortsatte stilen med et shows i "Dollars"-stil med masser af humor, selvironi og dekadent 1980'er-inspiration: badedragter som toppe, kæmpe pelse i pasteller og en styling, hvor hvert look fik sin egen prik over i'et med et glimmerspænde i håret eller et par store øreringe.

 
Glamourøs og selvironisk Dollars-stil hos Saks Potts -Joséphine Løchen


3...At man godt kan lukke en bro

Designers Remix, der denne sæson vendte tilbage til modeugen efter flere års fravær, genoptog deres tradition for at vælge ugens mest spektakulære lokation. Helst en, der er smuk og aldrig brugt før - men også udfordrende. Denne gang var det Cirkelbroen overfor Skuespilhuset, som Designers Remix havde fået lov til at lukke i en halv time, mens modellerne spankulerede på broen i forårskollektionens sorbetfarver som gul. fersken og lyserød.

 
Cirkelbroen var ugens smukkeste - og modigste - location. -PR


Men man skal som bekendt ikke stoppe københavnere i at cykle, så det var ikke uden ballade og vrede cyklister, der ikke kunne se ideen . Men det gik. Også uden de 300 paraplyer, der lå klar backstage, hvis sommeren skulle ombestemme sig.

 
Sortbettoner bliver en af forårets store tendenser som her hos Designers Remix-Rikke Agnete Dam


4...At man kan holde sig på toppen ved at balancere

Hvis man kan tale om ét mærke, der er på toppen af dansk mode lige nu, er det Ganni. De seneste år har mærket fået mere og mere international opmærksomhed og en sand fanskare på instagram under hashtagget gannigirls. Men toppen kan være et svært sted at være. Ikke mindst i en omskiftelig modeverden. At blive her en vanskelig balancegang mellem på den ene side at holde fast i det, man er elsket for - som i Gannis tilfælde f.eks. er slå om-kjolen, den sexede, let draperede lange nederdel og prints, der gang på gang frister den modebevidste kvinde – og at forny sig, så man bliver ved med at være interessant. Det formåede Ganni i showets på Refshalevej.

 
Ganni åbnede med et look, der signalerede, at mærket har rykket sig.  -PR


Allerede fra første look, der var en kort gul tylkjole med små blomsterapplikationer over en lang fløjlsnederdel, var der slået nye toner an. Her var brede, westerinspirerede jeans med korte toppe, den strik, vi kender, men nu i en ny, stribet udgave og lækre farvekombinationer som de gule og rosa nuancer, der er dukket op flere steder denne uge. Showet emmede desuden af den energi, som Ganni har, når de er den allerbedste udgave af sig selv. Det var de.

5...At man godt kan gå med slæb til hverdag

Det var en Baum und Pferdgarten-classic, der blev vist på Bruun Rasmussens Kunstauktioner i Bredgade. Mærket, der er kendt for deres farverige kollektioner med sporty inspiration fortsatte stilen i et show med gengangere som tylnederdele, tern, bukser med fartstribe op langs benet og blåstribede flæseskjorter. Det er der ikke nødvendigvis noget galt i.

 
Sporty striber og lyseblå skjorte hos Baum und Pferdarten, der indtog auktionshuset Bruun Rasmussen. -PR

I en tid, hvor verden ikke just har brug for mere forbrug, er det sympatisk, at man ikke kaster sine klassikere over bord, men signalerer, at det, man købte sidste sæson, stadig holder. Og det var ikke, fordi det var grimt, slet ikke, og mange Baum-fans vil sikkert være glade for at kunne finde deres favoritter i forårsbutikkerne. Men når stylingen af showet med korte sportstrømper eller smalle, strikkede bukser under f.eks. er næsten den samme som før, bliver det næsten som om, der er trykket på replay. Derfor var det forfriskende, da et nyt snit dukkede op – en nederdel, der var kort fortil og lang bagtil og stylet på en måde, der gjorde den oplagt, også til hverdag.

 
6...At livesang skaber en stærk showoplevelse

Da Munthe åbnede sit show i Radiohuset til lyden af sangerinden Freja Kirks stemme, var opmærksomheden med det samme skærpet.

 
Sangerinden Freja Kirk-PR


Og at sangerinden selvsikkert bevægede sig rundt mellem modellerne med mildest talt flirtende sange, hvis ordlyd vi vil lade læseren om selv at finde frem til, gjorde showet til en helhedsoplevelse – humoristisk og fængende.

 
Finale hos Munthe. -PR


Det var et effektivt  modspil til Munthes sikre kollektion med fine ternede nederdele, der smøg sig om hofterne og brugbare hverdagskjoler i mærkets nedtonede boheme-stil.

 
Kropsnære tern hos Munthe. -PR


7...At designerne eksperimenterer med see now-buy now

Lige nu er der opbrud i sæsonerne. På den internationale modescene holder bl.a. Burberry og Tommy Hilfiger "See now buy now"-shows, hvor man ikke skal vente et halvt år på at få kollektionen i butikkerne, men kan købe den i det øjeblik, den sidste model forlader podiet. Også i Danmark leger designerne med tendensen. Hos Anne Vest havde man endda blandet to sæsoner. Så mens showets tøj var forår/sommer 2018-sæsonen, er pelsene fra den nuværende efterår/vinterkollektion.

 
En af de ting fra By Malene Birgers forår/sommer-kollektion, der fås allerede nu, er den tynde kjole i glimmerstrik. -PR

Munthe viste også statement-sweatshirts, der fås nu, og By Malene Birger har udvidet det udvalg, man kan købe allerede nu, så bl.a. showets slangeskindstasker og en plisseret nederdel foruden en virkelig klædelig kortærmet kjole i tynd strik fås online allerede nu. Så på den måde kan man allerede nu få lidt modeuge hjem i skabet.  

 

Andre læser dette lige nu

En moderne Hammershøi: Unik kunstner du kan investere i

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Læs seneste udgaver

�