Danske luksus-laks i verdensklasse
Varde Ås 'gamle' stræk er fyldt med dybe huller hvor storlaksene tager ophold, før de svømmer videre op til åens gydebanker, hvor næste generation danske vildlaks skal sikres.
Foto: Boris Gullev & Thomas Lunau
Fri Af
Da Danmark besluttede at genoprette de prægtige gamle lakseåers majestætiske sving, turde kun få drømme om de nuværende tilstande langs Varde Å.

Danskere, nordmænd, italienere og hollændere har nemlig slået den engang så utopiske drøm fast med syvtommersøm: Danmark er blevet et ægte lakseland med laksefiskeri i decideret verdensklasse. Danmark er blevet et ægte lakseland Et købedygtigt, internationalt publikum dropper de dyre norske elve og indlogerer sig på de jyske kroer mellem fiskeoplevelserne. Børsen Weekend afprøvede i den solrige påske laksefiskeriet i Varde Å og fik samtidigt oplevet den uovertrufne Henne Kirkeby Kro, som byder på gourmetmad og overnatning blottet for kompromisser.

Læs også: Dansk geddefiskeri i verdensklasse


Rapala-woblere, blink og Mepps spinnere størrelse 4 er sikre vindere i Varde Å.

Ved bredden af den netop udrettede Varde Ås nedre stræk møder vi formanden for Varde Sportsfiskerforening, Jørgen Bohnensach. Han er en høj, glad mand – og stolt – og nykåret som årets vardenser endda.

Læs også:
Golfmekka på kanten af Nordsøen
Superkokke skifter til superyachter
Her er ekspertens Golf-træningsprogram

En ære, der kommer i kølvandet på en årelang jættekamp for at genskabe fordums legendariske laksefiskeri gennem evindelige udsætninger af den originale Varde Å-laks' helt unikke genpulje. Laks, der nu vender tilbage som velvoksne, sølvblanke laks – i samme naturlige cyklus som for 100 år siden, før Danmark valgte at smadre laksens levegrundlag til fordel for endnu mere landbrugsjord.

»Det er altså ægte, danske vildlaks, som vi nu fanger her i åen. Det er en enorm tilfredsstillelse at se, at alle de kræfter, jeg og de andre frivillige har lagt i det her projekt, nu giver pote. Laksefiskere kommer jo kørende helt fra Italien for at opleve fiskeriet i vores å. Det er vi altså ret stolte af,« fortæller den populære vardenser, som til dagligt arbejder som politimand i Esbjerg.


Spanskfanget laks i Varde å. Udlandet har for længst hørt om det danske laksefiskeri. Foto: Jørgen Bohnensach.

Enorme laks på land

Efter de mange års kampe har landsmænd og lodsejere endeligt ofret deres dyrebare jord til fordel for Varde Å's frihed til at strømme, som naturen nu engang har bestemt det. Til alles store glæde var der gevinst fra dag ét. Laksefiskere kommer jo kørende helt fra Italien for at opleve fiskeriet i vores å Tre enorme laks på mellem 18 og utrolige 20,4 kilo landet i april 2010 skabte ringe i vandet, som nu lokker Europas mest kræsne og eventyrlystne laksefiskere til disse ellers så udkants-udfordrede breddegrader. Og i april i år er fangsterne fortsat med laks på 14 og 15 kilo som de største på land.

Where is Varde?

Ildsjæle som Jørgen Bohnensach har på græsrodsmanér skabt en spirende ny turistindustri, som med den fortsat rette styring og fortsat nænsom naturpleje kan udvikle sig til et meget værdifuldt aktiv for hele regionen. En dokumenteret gennemsnitsvægt på 7-8 kilo pr. fanget laks og anerkendelse fra Danmarks Center for Vildlaks, som sagde god for laksenes sundhed og kvalitet, blev også opnået i 2010.


Den frigjorte Varde Å gnaver sig igen ind i ådalens flotte landskab.

Nu er der så blevet åbnet ca. 15 kilometer nyt lakseførende fiskevand på den genoprettede del af Gl. Varde Å, hvor der med utallige ton sten og grus er blevet etableret hele ni stryg, som får den ellers smalle og dybe Varde Å til at ligne en typisk bred og lavvandet, norsk elv med stærk strøm og ofte synlige blanklaks på træk. Alt sammen med udsigt til den flotte ådal, der morgen og aften kvitterer med guddommeligt smukke rammer om fiskeriet.

Varde har ligesom andre genoprettede jyske lakseåer derfor fået en flot nål på laksefiskernes verdenskort. Og når denne nål først er sat, følger der erfaringsmæssigt afledte gevinster med. For lystfiskere skal jo både spise, overnatte og købe souvenirer med hjem til familien, hvis de da ikke har taget dem med på turen.


Er du til laksefiskeri efterfulgt af luksus, så vælg en overnatning eller to på det kompromisløse Henne Kirkeby Kro. Det er ikke billigt. Tilgengæld er anmelderkorpset enige om, at mad og værelser er regionens bedste. Pressefoto.

Laksefiskeri for alle

Er der én ting, som kendetegner fiskeriet i Varde å, er det tilgængeligheden. Også for forholdsvis uøvede laksefiskere burde der være god chance for hug fra en storfisk. Når »bare« timingen er rigtig i forhold til, hvornår laksene vælger at begive sig fra Ho Bugt op i Vardes åsystem. Normalt betyder høj vandstand i åen, at flere laks begiver sig ind i åen, mens lav vandstand kan sætte en stopper for opgangen af både laks og havørred i dagevis. Også for forholdsvis uøvede laksefiskere burde der være god chance for hug fra en storfisk Laksefiskeriets teknikker er traditionelt omgærdet af en god portion mystik og hemmelighedskræmmeri, og i mange andre laksevande vil det oftest kræve stor erfaring og lokalkendskab for at få fisk på land. I Varde å er fiskeriet mere ligetil.


Brede, lavvandede stræk i Varde Å giver minder om 'norske' tilstande.

En tilpas robust spinnestang på en 9-10 fod med en kastevægt på op til 50 gram, et hjul med en pålidelig bremse og noget 0,20 mm. fletline samt en håndfuld spinnere og blink, så er man godt kørende. Og især på de nyligt genoprettede stræk er der i forhold til fluefiskeriet perfekte forhold, da der er masser af plads til bagkast og meget få træer og buske at hænge fast i.

Teknikken

Fiskeriet er kendetegnet ved, at der kastes til modsatte bred enten opstrøms eller nedstrøms, og så trækkes agnen i en vifte hjem mod egen bred. Strømmen løber jævnt og langsomt i åen, og den er trods det noget brune vand nem at »læse« i forhold til mulige standpladser i strømlæ.

Ved høj vandføring er det mest optimalt at kaste opstrøms, så blinket, spinneren eller fluen får mulighed for at synke godt ned mod bunden, hvor laksen typisk står og hviler sig, inden den begiver sig videre op til Varde å's øvre stræk.


Laurids Meldgaards laks på 20,4 kilo fra april 2010. Foto: Jacob Thorstensen.

Agnen skal så at sige hoppe og danse lige foran snuden på laksen for at fremprovokere et hug – så giv endelig lidt nøk med stangspidsen for at give agnen lidt ekstra liv i vandet. Laks tager nemlig normalt ikke føde til sig under deres rejse mod åens øvre gydepladser.

10-15-20 kast til den samme formodede standplads er derfor aldrig spild af tid. Lige pludseligt kan laksen »få nok« og sætte tænderne i netop din agn. Og så starter den legendariske fight, som laksefiskere gerne rejser halvvejs rundt om kloden for at få chancen for at opleve.

Læs også:
Fra jomfrudyk til Open Water Diver
Adrenalinsus i Colombias bjerge
Golfbanens mest udskældte
.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�