Bornholm byder på laksefiskeri i verdensklasse
Blot tre timers kørsel fra København foregår et fantastisk sportsfiskeri efter store laks. Med en certificeret fiskeguide er der chance for fangster i verdensklasse. Som her hvor to laks på ca. ti kilo bed med få sekunders mellemrum.
Foto: Boris Gullev
Fri Af
Den insisterende summen fra de to 250 hestekræfter stærke motorer blander sig med mågeskrig og skumsprøjt, da vi tidlig morgen stævner ud fra Rønne Havn på jagt efter Østersøens ubestridte konge, den meterlange vildlaks.

Der er givetvis hundredtusinder af velvoksne laks derude i "karret" – kælenavnet for den enorme og ofte stormende Østersø.

"Vi kikser et forsøg på en high-five på det stærkt gyngende dæk, mens vores nøgne, våde og nu gråhvide næver febrilsk forsøger at holde stangen hævet og linen stram"


Evigt jagende og altid grådige efter at spise sig tykke og fede i sild og brisling er laksen altid travl og på farten. Men hvor gemmer de sig i de enorme vandmasser? På 30 eller 60 meter vand? I overfladen?

 
Båden er udstyret med topmodellerne inden for ekkolod og alt tænkeligt sikkerhedsudstyr.


Ny branche for guider

Hver dag er det fiskeguide Per Sjöstrøms fornemste opgave at finde laksen i bølgerne.

Han er en aktiv del af det lystfiskeriopsving, som Danmark de seneste to årtier har taget del i, mens man har bevæget sig op i den absolutte top som destination for sportsfiskere fra hele verden.

Med kæmpelaks fra de restaurerede åer i Jylland og sensationelle fangster i Østersøens store vandmasser er der ved at være basis for en levedygtig industri af certificerede danske fiskeguider som Per Sjöstrøm, som helt klichéfyldt kan deres håndværk: at placere båden på det rigtige sted på vandet på det helt rigtige tidspunkt.

At læse vindens, strømmens, lufttrykkets og årstidens indvirkning på laksens ruter og bidelyst – som en analytiker med udelukkende naturens flygtige input at trække på.

 
Laksen er efter godt ti minutters hektisk kamp tvunget ind til bådsiden. Men først når den adrenalinpumpede sølvtorpedo er i netmaskerne, kan der jubles om bord.


Laks tænker som mænd

Men vigtigst på denne februarmorgen er, ifølge Sjöstrøm, vandtemperaturen. Med 20 knobs fart holder han et skarpt øje med vandtemperaturmåleren, der har stået stabilt på præcis 2,67 grader, siden vi forlod havnen.

Men pludselig – hele 20 kilometer fra klippeøens skær og tæt ved den svenske kyst – sker skiftet. På få hunderede meter er temperaturen steget til 2,72 grader – altså blot en tyvendedel grad.

Ifølge skippers lange erfaring nok til at gøre hele forskellen for laksen.

 
Med op til 12-14 stænger, der fisker samtidigt stilles der krav til disciplin og systematik ombord. Hvis alle arbejder sammen er chancen for storlaks på dækket meget høj.


"Her er et sted, hvor laksene vil være, drenge" gjalder det fra skipper, der peger på en gruppe små prikker på ekkoloddets skærm godt tyve meter nede under båden. Han ved, hvordan laksen "tænker" – nu har han igen afluret deres hemmelighedsfulde rute under" overfladen.

"Laksen er præcis ligesom som du og jeg – og som de fleste mænd. De tænker kun på to-tre ting her om vinteren: at æde og have sex. Og så på at holde varmen," griner vor guide og kommanderer os venligt, men sømandsbestemt til at gøre os kampklare på dækket.

 Gæster skånes nemlig ikke for at gå til værks i den komplicerede proces med at søsætte tolv stænger med hvert deres store blink for enden af linen på såkaldt trolling-maner. Altså hvor man sejler rundt med blinkene og venter tålmodigt på, at man krydser laksens rute rundt i vandmasserne og lokker dem til hug.

Bedst som kulden er ved at indfinde sig, og bådens langsomme rullen i bølgerne er ved at gå i maven på mig, kommer forløsningen, der totalt ændrer stemningen om bord.

 
Båden gynger iden høje sø mens en af de store laks udtrættes. Fiskeriet kan være fysisk krævende og meget actionfyldt på dage med høj sø og horder af bidende laks.

Lyden af først ét – så to – toptunede fiskehjul, der hvinende er ved at blive tømt for line. "Så er der laks – nu skal der arbejdes drenge," råber skipper Sjöstrøm og tager farten af båden, mens vi forsøger at holde os oprejst og nogenlunde fattede.

I begyndelsen bestemmer begge laks slagets gang suverænt. De hiver på de første sekunder godt 50 meter line af hjulene med et langstrakt hvin – der hurtigt overdøves af brøl og ublu bandeord fra os – i ærefrygt og respekt for dyrets kræfter.

 
 Aldrig før har chancen for at opleve kampen med de store østersølaks været så stor. Tre laks over ti kilo på få timers fiskeri er uovertruffent. Disse to laks huggede samtidig.


Adrenalinkick

Vi befinder os i ét af sportsfiskerens ultimative zen-momenter. To mænd kæmpende simultant med to danske kæmpelaks på krogen. Vi kikser et forsøg på en high-five på det stærkt gyngende dæk, mens vores nøgne, våde og nu gråhvide næver febrilsk forsøger at holde stangen hævet og linen stram.

Den torpedoformede og muskuløse alfafisk lader nemlig hurtigt mennesket vide, hvilke kræfter der udløses, når laksens fråden i byttefisk forstyrres.

Når adrenalinet pumper gennem den skælbesatte krop, halefinnen pisker vandet til skum, og laksen bliver luftbåren i et uforglemmeligt sekund i håb om at vriste sig fri af krogen for enden af blinket.

 
Østersølaksen har ry for at være proppet med tungmetaller. Men skærer man det fede kød ved maveskindet fra, skulle man undgå de værste tungmetaller i det bleg-lyserøde kød.

Oftest ler mennesket sidst og bedst, men altid først efter et længere tovtrækkeri, hvor den mindste uopmærksomhed kommer laksens overlevelseskamp til gode.

En kamp, der er millioner af kroner værd i bornholmske turistindtægter – men reelt uvurderlig for den sportsfisker, der nok vinder kampen mod laksen, men for altid taber hjertet til en af Østersøens bomstærke sølvtorpedoer.

Pleasure var inviteret af Færgen og Destination Bornholm
.

  

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�