Slottet bliver invaderet på fredag - men vi er klar til kamp
Igennem fire år har grevinde Caroline Søeborg Ahlefeldt Laurvig forberedt sig selv og slottets tropper til den forestående invasion af finkultur-hungrende horder. På fredag starter Heartland Festival på et af Danmarks smukkeste slotte.
Foto: Scanpix.
Fri Af
Grevinde Caroline Ahlefeldt Laurvig fra Egeskov Slot på Fyn åbner på fredag slotsporten for et rykind af tusindvis af festivalgæster, og åbner dermed reelt også for et helt nyt kapitel i dansk kulturhistorie.

"Vi har garanteret vores økonomi i tre år. Så I kan regne med Heartland i 2017 og 2018"

For første gang bliver et af de mange skønne, danske "eventyrslotte" legeplads for en kulturel tour de force over to døgn, hvor både danske og internationale sværvægtere inden for mad, musik, litteratur og kunst stiller op.

Er slottet klar til kultur-kamp?

"Ja jeg sidder netop nu på bådebroen i voldgraven og kigger ud over vores gamle engelske have, hvor en mindre hær af mennesker er ved at hænge lys op i de gamle platantræer, og ovre på plænen er et kunstværk vist ved at rejse sig. Det vibrerer af energi, og alt er selvsagt meget intenst her i den sidste uges tid.

Hvordan opstod ideen til en slotsfestival?


Nephew og Kashmir besluttede sig tilbage i 2012 for at indspille deres musik hernede i et af vores udlejningshuse, og der var en ret fin kontrast mellem disse rå rockbands og så dette fornemme slot. Deres manager Ulrik Ørum siger så ud af det blå: "Jeg synes altså vi skal lave en festival her på slottet". Og min mand og jeg var straks med på legen, men ville gerne have mere end kun musik på plakaten. Jeg er glad for litteratur. Min mand er glad for kunst. Ulrik elsker jo musik og vi elsker alle tre mad. Det var sådan vi fandt de fire søjler som vi har bygget Heartland-konceptet på.

 
Egeskov Slot på fyn er international anerkendt som et af verdens smukkeste steder.

Kan I lokke folk til fadet så langt ude på landet?


"Der er styr på billetsalget, og der kommer over 200 journalister og bloggere og rapporterer fra festivalen, så der er dejlig stor opmærksomhed om vores event. Folk glæder sig, og vi har forberedt dette i fire år. Jeg har det lidt som om jeg er ved at arrangere en stor familiekomsammen, og nu glæder jeg mig bare til gæsterne kommer. Vejret bliver flot, men lidt køligt om aftenen, så jeg håber at gæsterne husker en varm jakke."

Hvad bliver det nye ved Heartland i forhold til andre festivaller?


"Vi byder som den første danske festival på nogle af verdens fedeste "samtaler" mellem super spændende mennesker. Eksempelvis mellem Marina Abramovic & Tal R, men også kokke, kunstnere og forfattere i øverste kaliber. Tror vi kan regne med en serie dybt inspirerende fortællinger og nytænkende samtaler ud over al den gode mad og musik og kultur."

 
Caroline Søeborg Ahlefeldt har ikke kultur-interessen fra fremmede. Faderen var cellist og moderen pianist.

Tager grevinder egentlig på festival?

Ja da! Jeg elsker festivaler. Jeg var på Roskilde Festival for første gang i 1983 da jeg kun var 15 år. Det var det år hvor Anne Linnet, der også spiller på Heartland i år, havde premiere på hendes Marquis de Sade plade. Og jeg har været på Roskilde et utal af gange siden. Og så har jeg besøgt mange festivaller i udlandet for at få inspiration til Heartland, f.eks. andre såkaldte Music and Art festivaller - den bedste jeg oplevede var nok  fx Latitude festivallen i England.

Hvad er det rent kommercielle mål med Heartland?

"Egeskov drives jo ikke helt som et typisk gods, men er reelt en turistattraktion i sig selv. Vi havde 200.000 gæster i 2015 fra i alt 118 lande, men vi ved godt at vi skal genopfinde os selv og gøre os relevante på den lange bane. Hvis man bliver bedaget, så kommer folk pludseligt ikke mere. Derfor har vi kastet os ud i Heartland-satsningen, der er en kæmpe mundfuld rent organisatorisk. Men mange mennesker på godsets jorde skræmmer os ikke. Vi havde fx. 28.000 mennesker til julemarked sidste år, og i weekenden kommer der så 5-6000 mennesker. Vi har fået støtte fra Fåborg-Midtfyn kommune og region Syddanmark og Odense by og gennem vores ejere (bl.a. det børsnoterede Livenation red.) har vi garanteret vores økonomi i tre år. Så I kan regne med Heartland i 2017 og 2018 og man er velkommen til at sende os ønsker til programmet næste år allerede nu."

Hvad glæder du dig personligt mest til?

"Brian Eno - og han kommer allerede i dag og skal bo på slottet - nærmest som var han del af familien.  Det skal Marina Abramovic & Bjarke Ingels også, så det bliver nok hyggeligt. Bandet Flaming Lips har bestilt en rundvisning og kommer en dag tidligere alene af af den grund. De vil bare gerne hænge ud. De har turneret i 30 år men har vist ikke spillet på et ægte slot før."

Se mere på Heartland Festival. Pleasure bringer en fyldig reportage fra Heartland på mandag morgen.

  

Læs seneste udgaver

Pleasure anbefaler

Cxense Display
Cxense Display