"Hvem f..... gider rejse med en amatør, der aldrig har været på jagt?"
Nye jægere kan nu mødes på nyjæger.dk, der bl.a. handler om, hvordan man kan komme med på jagt.
Foto: Scanpix
Det nye haglgevær står inde i våbenskabet, og kommer sjældent ud. Tweedjakken har stadig prislappen hængende omme i nakken.

Tanken om en vild jagtrejse har strejfet dig, men hvem f..... gider rejse med en amatør, der stort set aldrig har prøvet at være på jagt?

Drømmen om høje fasaner i efterårsfarvede skove, messinghorn, tweed og apporterende hunde i rasende fart er så småt ved at synke i grus, mens du igennem termoruden kigger ud på solsorterne i den snart nøgne bøgehæk.

Ingen dans på roser

Livet er ikke altid nogen dans på roser for nyjægere, der savner erfaring og netværk. Den manglende erfaring er en hæmsko, og det er ikke let at komme ind i de etablerede netværk af gamle jægere, der har kendt hinanden igennem mange år.

"Vi har aldrig haft flere nyjægere i Danmark end vi har i dag, og de har brug for al den hjælp de kan få. Nyjæger.dk er vores måde at give tilbage på"

Denne trælse situation forsøger en gruppe af jægere at gøre noget ved i organisationen Nyjæger.dk. Der er ikke alene tale om en portal, men også et netværk, der står for en række arrangementer.

Nyjæger.dk definerer en nyjæger som en person, der har taget jagttegn inden for de seneste tre år, er ved at tage jagttegn eller er indehaver af et jagttegn i flere år, men uden at bruge det. Hvert år tager 7000 jagttegn. I alt er der 178.000 jagttegnsløsere i Danmark.

 
Opsatsen på en lille råbuk studeres nøje.
-Scanpix

Nyjægerdage

Allerede nu har Nyjæger.dk etableret de såkaldte nyjægerdage, der  finder sted i tre danske byer i de første dage af oktober. De handler bl.a. om, hvordan man kan komme på jagt, hvordan netværket opstår og hvordan håndteres vildtet.

Adelingschef Niels Søndergaard fra Jægerforbundet, kokken Nikolaj Juel og jægerikonet Max Hunt stiler bl.a. op på nyjægerdagene.

De finder sted 1. oktober på Valdemars Slot ved Svendborg, 2. oktober i Jysk Musikteater samt 8. og 9. oktober i skydebiografen Hunters Game i København.

Inkarnerede jægere

Personerne bag Nyjæger.dk hedder Jean Pierre Ferraro og Thomas Flindt, der begge er inkarnerede jægere.

"Jagt bringer mennesker fra forskellige lande og kulturer sammen, på tværs af sociale klasser og alder. Jagt kan blive det fristed som rigtig mange leder efter. Vi har aldrig haft flere nyjægere i Danmark end vi har i dag, og de har brug for al den hjælp de kan få. Nyjæger.dk er vores måde at give tilbage på," siger Jean Pierre Ferraro.

De to initiativtagere lægger bl.a. vægt på at skabe fordele for medlemmerne ved indkøb af udstyr til nyjægere  - også jagtrejser vil blive forsøgt forhandlet ned i et overkommeligt niveau.

Initiativtagerne har bl.a. følerne ude hos yngre jagtnetværk på bl.a. jurastudiet og på de store Business Schools i landet.

Det er også en ambition at få aktiveret mange af de ressourcestærke nyjægere i forhold til naturpolitiske forhandlinger og opinion - et område, hvor andre naturorganisationer historisk har stået stærkt via akademikere i medlemsskaren.

 
Ung jæger med nyerhvervet jagttegn. Sparsomt solstrejf i januar.
-Scanpix

Jægerne betaler gildet

"Vi  oplever, at det er jægerne, der står i første linje, når det handler om at bevare mangfoldigheden og biodiversiteten. Det er jægernes initiativer i forhold til agerhøns, harer og fasaner, der giver den mangfoldighed derude, som alle skriger på," siger Ferraro.

Han henviser til at danske jægere bruger årligt næsten 200 mio. kr. af egen lomme til naturbevarelse og udvikling af naturen. Det kan for eksempel være, når vi etablerer og plejer levende hegn, remiser, vildtstriber, vandhuller og søer. Hertil kommer, at jægerne via jagttegnsafgiften bidrager med omkring 100 mio. kr., hvoraf 17 mio. kr. anvendes målrettet til naturforbedringer.

  

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�