Blog: Sådan træner du effektivt i ferien
Foto: Arkivfoto: Steven Achiam
Fri Af , ,
- Motionsblog

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt for de fleste af os, hvis den da ikke allerede er her. Dermed følger en oplagt mulighed for at komme i form. Hyppige udfald på den konto er (is)kageform eller badeform. Men sådan behøver det bestemt ikke være. Derfor får du her en skarp gør-det-selv guide til effektiv og ferieoptimeret træning.

Der findes mange mere eller mindre gode undskyldninger for ikke at få trænet på ferien. Du kender ikke området, dagsrytmen er en helt anden end derhjemme, temperaturerne er ofte tæsket i vejret fra kl. 7 om morgenen, og de fælles gøremål med familien ligger i andre rammer. Det gør det meget ofte til en stor udfordring at finde tid, lyst og gejst til at træne. Men faktisk kan du nemt og effektivt give din træning et løft, og samtidig på elegant vis lægge en ekstra dimension på din ferieoplevelse.Vi giver dig her fem potente ferie- og formboostere.

God ferie - og glæd dig til i august at tæske fra alle de andre, der er faldet i feriefælden endnu engang. Heldigvis ved du bedre lige om lidt.


1. Ud-hjem


Hvad: Du løber roligt nogle km ud i det blå, f.eks. langs strandpromenaden, langs floden, ind i landskabet eller hvad der nu frister mest. Efter et passende antal km vender du rundt og giver den fuld gas tilbage til start.

Hvordan: En simpel træning, da du frit kan løbe efter forholdene. Vær dog meget opmærksom på hvad vej du løber, så du kan finde hjem igen. Ellers kan det godt blive en lang og hård træning...

Hvorfor: Du får roligt gang i kroppen på første halvdel, hvilket gør træning velegnet fra morgenstunden. Du får varmet godt op, inden du giver den gas. Endelig er det et perfekt pas til sightseeing i det nye område, så du kan kortlægge nærmeste isbar og minigolf.

Twist til den øvede: Sæt dig selv et skarpt mål for hvor meget hurtigere du skal klare hjemturen end udturen.


2. Bakkesprint

Hvad: korte, lynhurtige sprint op af bakke.

Hvordan: I mange ferieegne er der gode bakker i nærheden. Varm op, og giv den så fuld gas op af bakken/bakkerne og jog ned til bunden som pause. 5-10 gentagelser.

Hvorfor: På perfekt vis kombineres høj-intens træning med et styrkeboost af bentøjet. Mere effektivt fås det ikke.

Twist: Hvis ikke hældningen er for stejl, er det også fantastisk træning at lave teknisk løb ned af bakke (over-speed træning). Vær grundigt varmet op, det er hårdt for baglårene!


3. Sandsprint

Hvad: Korte, eksplosive accelerationer på stranden

Hvordan: Smid skoene, og find en god strækning på stranden hvor du uhindret kan brøle igennem. Løb maksimal hastighed med fokus på hurtig skridtfrekvens frem og tilbage, eller rundt som det nu passer.

Hvorfor: Mens familien bader og daser kan du udnytte muligheden til at styrke bentøjet, og banke kroppen igennem på en meget effektiv facon. Det bløde underlag suger kræfterne ud af benene og der skal i den grad aktiveres fibre og udvikles kraft for at drive kroppen frem.

Twist: Hop i klitterne og få hældning på, så rykker det! Du må gerne skulle kravle på nogle dele af ruten, så hele kroppen aktiveres og presses.


4. Leg med fart

Hvad: En klassiker der dur alle steder, på alle tidspunkter. Skiftevis hurtigt og roligt løb.

Hvordan: Løb efter mulighederne. Løber du langs strandpromenaden løbes skiftevis hurtigt og langsomt i mellemrummet mellem to lygtepæle eller bænke, der løbes hurtigt hen til næste sving, lyskurv, bakketop osv.

Hvorfor: Rent oplevelsesløb, hvor omgivelserne bestemmer hvordan der deles op i tempo, og du oplever området på en helt ny måde.

Twist: Det er helt op til dig selv hvor krævende denne træning skal være. Udfordr dig selv.


5. Crossfit

Hvad: Skiftevis løb og styrkeøvelser

Hvordan: Du løber afsted i valgfrit tempo, og undervejs som muligheden byder sig laver du armstrækninger, squats, går balancegang, laver core-styrke, armhævninger, sand-accelerationer - kun fantasien sætter grænser.

Hvorfor: Hele kroppen aktiveres og alle muskelgrupper får et boost.

Twist: Find en udfordrende rute hvor du også løber meget offroad for også at udfordre maksimalt på selve løbene.


Bonus ferietips:

Løb om morgenen. Kom afsted inden familien vågner, så kan du med god samvittighed hygge med dem resten af dagen. Måske du endda kan tage morgenbrød med hjem. Har ydermere den fordel, at du får løbet, mens temperaturen stadig er human.

Træn alternativt. Tænk kreativt og prøv at udfordre din krop på nye måder. Det vil den reagere prompte på, og du vil super effektivt opnå stort udbytte - og finde ømme muskler du ikke vidste du havde. En rask gåtur kan også være super god træning!

Lav klare aftaler. Sørg for at have klare aftaler med familien for, hvornår du træner. Så skal du ikke have dårlig samvittighed og resten af familien kan sove eller lave anden aktivitet der ikke nødvendigvis kræver din tilstedeværelse.

Inddrag familien. Lej cykler til børnene, og måske konen, og lav en oplevelsestur ud af det. I kan også skiftes til at cykle, lave små konkurrencer undervejs, og opleve området på en ny, aktiv måde.

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display