Nokias Lille Ny når gennem nåleøjet
Nokia kan noget med design og fremstillingsteknik, og det beviser de med Lumia 800, som styres af Windows Phone. Den koster 420 euro, men forhandles endnu ikke i Danmark.
Gadget Af
Internettets hærdede hi-tech-eksperter har haft hænderne i Nokias første Windows-mobil; Lumia 800. Den får generelt pæne ord med på farten, men gadgetforelskelsen udebliver.

Det er kun otte måneder siden, at Nokias på det tidspunkt spritnye direktør, Stephen Elop, overraskede alt og alle ved at annoncere, at den finske gigant hoppede i seng med Microsoft og satsede hele butikken på Windows Phone-operativsystemet. Den kurvede Gorilla Glas-skærm er noget af det bedste håndværk, vi nogensinde har set på en mobilenhed Nokias første ikke-finske direktør kom fra et lederjob i Microsoft, og blev af mange anklaget for at være en muldvarp, der med beslutningen svækkede Nokias position i markedet.

Nu er finnerne så klar med sin første Windows-mobil, Lumia 800, og internettets store gadgetblogs har allerede fældet dom over Nokias seneste kreation.

Lumia 800 er Nokias første forsøg på en mobil med Windows Phone-operativsystemet.

Læs også: Ny dansk guldmobil går back to basics

Flot stykket sammen

Der bliver umiddelbart taget pænt imod Lumia 800, der grundet den korte udviklingstid langt hen af vejen er baseret på den fysiske udformning af Nokia N9; firmaets anmelderroste smartphone med MeeGo-platformen, som man nu har valgt at smide ud af bilen til fordel for Microsofts Windows Phone-operativsystem.

Det betyder at indmaden i Lumia 800 sidder i det samme stykke maskinfræsede og gennemfarvede polycarbonat, og at mobilen ligesom N9 er udstyret med en kurvet, berøringsfølsom skærm baseret på den overlegne AMOLED-teknologi.

"Det bearbejdede kabinet af polycarbonat udstråler præcis samme industriel stil samtidig med at det griner op i ansigtet på ridser. Den kurvede Gorilla Glas-skærm er noget af det bedste håndværk, vi nogensinde har set på en mobilenhed... Det er svært at betragte den samlede skønhed i denne enhed uden at blive følelsesmæssigt berørt," lyder den begejstrede beskrivelse fra Engadget.com.

Windows Phone 7.5 har fået stor ros af pressen, og beskrives som et forfriskende alternativ til Android og iPhone.

Samme positive toner lyder fra Theverge.com, der skriver at evnen til at kombinere et aggressivt, minimalistisk design med en fuldt funktionel smartphone er, hvor Nokia fremstillingsmuskler virkelig skinner igennem.

Engadget påpeger dog, at "de skarpe hjørner og den 12,1 millimeter relativt tykke profil muligvis ikke passer godt i alles lommer."

Kameraet er ... ok

På bagsiden sidder et 8-megpixel kamera med Carl Zeiss-optik, der ifølge Slashgear.com er i stand til at tage anstændige billeder så længe der er lys nok. Websiden skriver, at Lumia 800 var i stand til at levere pletskud udenfor på i London på trods af det kedelig gråvejr, "men indenfor, med blitzen slukket, var der påfaldende meget støj."

Theverge.com bemærker også, at "Nokias efterbehandling lejlighedsvis introducerer en kunstig grøn nuance til billederne" og spekulerer at "dette nok har noget at gøre med at kameraets automatiske hvidbalancefunktion fejlæser motivet."

Mobilen kommer består af gennemfarvet polycarbonat og fås i sort, pink og blå.

Nokia Lumia 800 får ros for at levere en hurtig og behagelig brugeroplevelse. "Menuer vises hurtigt, vores befolkningstætte Gmail-indbakke blev indlæst med det samme, og der var ingen mærkbar forsinkelser," skriver Slashgear. Den inkarnerer alle Nokias bedste fremstillingsevner, og bygger på Microsofts til dato bedste mobilsoftware Windows Phone-platformen kritiseres stadigvæk for, at have færre apps end iPhone og Android, men Engadget påpeger at mange af de mest populære applikationer nu også kan hentes ned til Windows-mobilen. Dertil kommer, at Windows Phone gør mange basale ting som sociale forbindelser, fotografi, søgning og musikgenkendelse så godt, at du ikke altid nødvendigvis har behov for ekstra apps.

Nokia Lumia 800 kommer med Nokia Maps, en korttjeneste proppet med information om lokale butikker og placeringer, og Nokia Drive, der i bund og grund forvandler mobilen til en fuldblods GPS. Alle anmelderne sender også et anerkendende nik til Nokias Mix Radio-funktion, der giver dig adgang til hundredvis af gratis netradiostationer inddelt efter genrer.

Nokias Windows-mobiler kommer med Nokia Drive-applikationen, der giver dig en fuldblods GPS i lommen.

Forelskelsen udebliver

Der er blandt anmelderne enighed om, at Lumia 800 er en flot og velfungerende mobil, men den er ikke nødvendigvis det bedste køb. Den kritiseres for ikke at have et frontkamera, og pt. er den heller ikke i stand til at dele sin 3G-forbindelse med andre gadgets via Wi-Fi.

Theverge.com konkluderer, at det hårde tidspres har tvunget Nokia til at bruge en ordinær udgave af Windows Phone-operativsystemet uden nogle af sine egne, innovative forbedringer.

"Lumia 800 er en enhed, der inkarnerer alle Nokias bedste fremstillingsevner, og bygger på Microsofts til dato bedste mobilsoftware, men der skabes ikke noget nyt og bedre ud af disse komponenter. De to dele er svejset sammen, hvorimod verdenen virkelig ønskede at se dem smelte sammen til en spektakulær ny mastodont, der kunne tage kampen op med iPhone og Android."

Til at starte med kommer Lumia 800 ikke ud på de danske butikshylder. Vil du have fat i et eksemplar lige nu skal du en tur til eksempelvis Storbritannien eller Tyskland. Nokia vil endnu ikke sige noget om, hvornår mobilen kommer til Danmark, men alt tyder på tidligt i løbet af næste år.

Læs også: Flippet dansk mobil åbner verdens øjne

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Pleasure anbefaler

�