Ørne skal fange truende droner
Sikkerheden i både lufthavne og til store sportsarrangementer i USA er truet af droner. Nu går jagten ind.
Foto: Scanpix
Gadget Af ,
Fly- og forsvarsindustrien er gået ind i kampen om det nære luftrum, hvor sikkerheden i stigende grad trues af private droner. Snesevis af firmaer står på spring med udstyr, der blandt andet kan tvinge en ubuden drone til jorden

Den ubudne drone svævede rundt på Rose Bowl Stadium, mens 94.000 fans jublede, fuldstændig uvidende om truslen.

"Produkterne varierer fra radarer og lasere i militær kvalitet til et selskab, der optræner ørne til at snuppe små droner oppe i luften for det hollandske politi"

Men forskerne, der var i gang med at teste en ny sikkerhedsanordning i forbindelse med kampen, vidste bedre: De opfangede dens radiosignaler og overtog kontrollen med den ubudne gæst.

 Dette var kun en simulering, men hvis den ubemandede drone havde udgjort en sikkerhedsrisiko, kunne de have tvunget den ned - selvom æteren var fyldt op med signaler fra tusindvis af smartphones og wifi-hotspots.

"Det er ligesom at være til en rockkoncert og prøve at lytte til nogen i den anden ende af stadionet," siger Randy Villahermosa, der er leder af kontoret for forskning og udvikling ved Aerospace Corp., som har skabt sporingsenheden.

Droner ved Det Hvide Hus

I de seneste år er droner fløjet ind på Det Hvide Hus' græsplæne, de har været til gene for mere end et dusin flyvninger i kampen mod naturbrande i Californien og er blevet spottet hundredvis af gange af piloter i traditionelle luftfartøjer, inklusive rutefly med mere end 100 passagerer om bord. Det har efterladt politimyndighederne, fængsler og private selskaber desperate i forhold til en eller anden måde at beskytte sig imod den nye luftbårne trussel.

 Ved det simulerede droneangreb 1. januar i Pasadena i Californien, under en af amerikansk universitetsfodbolds fineste turneringer, blev dronen kørt rundt på stadion i en golfvogn for ikke at overtræde den amerikanske lovgivning, der forbyder droneflyvninger nær sportsbegivenheder. Men det er en del af en flodbølge af tiltag for at imødegå den voksende trussel fra salget af millioner af fjernstyrede flyvende enheder verden rundt.

"Det er et af de væsentligste sikkerhedsproblemer, hvis ikke det væsentligste, som lufthavne står over for i hele landet," siger Christopher Oswald, der er chef for sikkerhed og lovgivning ved handelsgruppen Airports Council International-North America.

 
En drone med onde hensigter over et fyldt stadion – som her Rose Bowl Stadium i Californien – er et af de skrækscenarier, de amerikanske myndigheder arbejder med.
- Scanpix

Optræner ørne til at snuppe små droner

Snesevis af selskaber - fra en afdeling af flyproducentgiganten Airbus Group SE til bittesmå iværksættervirksomheder, er i gang med at hoppe på anti-drone-markedet. Produkterne varierer fra radarer og lasere i militær kvalitet til et selskab, der optræner ørne til at snuppe små droner oppe i luften for det hollandske politi.

Nogle selskaber har udviklet net, som én drone kan kaste hen over en anden drone og derved tvinge den til jorden.

 "Det er et område i voldsom vækst, og de traditionelle forsvarsleverandører vil tjene nogle penge ved at sælge det her," siger Jim Williams, der er tidligere leder af de amerikanske luftfartsmyndigheders droneafdeling, og som nu arbejder ved advokatfirmaet Dentons US LLP.

"Der er så afgjort potentiale," siger Phil Finne gan, der er leder af erhvervsanalyse ved luftfartsanalysefirmaet Teal Group Corp., om det spirende marked for dronesporing.

Men før disse selskaber kan få succes, skal de først manøvrere igennem en jungle af juridiske, etiske og tekniske spørgsmål, lyder det fra både Jim Williams, Phil Finnegan og Christopher Oswald.

Battelle, verdens største nonprofit forskningsorganisation, har lært det på den hårde måde. Sidste år lancerede organisationen sin Dronedefender, en pistollignede genstand, der ligner en rekvisit fra en "Flash Gordon"-film, som skyder en radiostråle af sted mod den ubemandede enhed for at lamme dens radiokontrolsignaler. Men organisationen blev tvunget til at trække produktet tilbage, fordi det at anvende det overtræder regler udstukket af den amerikanske styrelse Federal Communications Commission (FCC).

 "Vi er blevet nødt til at forholde os tavse i forhold til det, mens FCC finder ude af, hvordan den vil regulere den her slags ting," siger Katy Delaney, der er talsmand for Battelle.

FCC, der bestemmer over æteren i USA, forbyder brugen af enheder, der interfererer med radiotransmissioner, inklusive dem, der kontrollerer droner. Det er altså imod loven at sælge sådanne enheder til uautoriserede forbrugere i USA, siger talsmand for styrelsen Neil Grace.

Den amerikanske kriminallovgivning forbyder endvidere anvendelsen af enhver "destruktiv enhed" til at lamme et luftfartøj. Mens lufthavnsoperatører er ivrige efter redskaber til at overvåge droner, der truer fly, er de varsomme i forhold til potentielle juridiske problemer, siger Christopher Oswald.

"Der er nogle store åbne spørgsmål og gråzoner," siger han.

Tester overvågningsudstyr

Efter at dronerelaterede hændelser med brud på sikkerheden og observationer af dem steg fra blot en håndfuld til flere end 100 per måned sidste år, har de amerikanske luftfartsmyndigheder meddelt, at de indgår i et samarbejde med CACI International Inc. for at teste selskabets droneovervågningssystem, der er kendt under navnet Skytracker. Det er baseret på teknologi, som CACI, der yder it-service til efterretningsvæsnet og militæret, allerede har udviklet, siger Mike Kushin, der er en af cheferne i selskabet.

 CACI's system kan ikke blot overvåge droner i nærheden af udsatte steder, såsom Kongressen, det kan også pejle sig ind på den person, der styrer enheden ved at spore radiosignalerne, hvilket giver politiet mulighed for at finde gerningsmanden. I visse tilfælde kan det endda være muligt at opsnappe identifikationsoplysninger, såsom en enheds serienummer, siger Mike Kushin.

"Man tænder for dronen, man tænder for håndsættet, og så foregår der en synkronisering imellem dem," siger han.

"Den sporer vi almindeligvis, ligefrem før dronen letter fra jorden."

Selskabet mener, at det kan besejre droneoperatører, der krypterer radiosignalerne, og systemet virker på små dronemodeller fra alle hovedproducenter, siger han. Ligesom enheden fra Aerospace, der blev brugt i Rose Bowl, kan CACI's version overtage kontrollen med en drone. Selskabet vil kun tilbyde den del af produktet, hvis en klient juridisk har tilladelse til at bruge det, siger Mike Kushin.

En arbejdsgruppe sammensat af statslige organer, inklusive Department of Homeland Security, deltager i test af CACI's udstyr, lyder det fra Amanda DeGroff, der er talsmand for styrelsen.

Bruger militær radarteknologi

Airbus Defence & Space GmbH gør brug af en anden teknologi til at spore droner. Ved at trække på militær teknologi kan selskabets radar identificere små ubemandede luftfartøjer så langt væk som 4,5 km, lyder det fra Meinrad Edel, der står i spidsen for salg, forsvar og rekognoscering ved selskabets faciliteter i tyske Ulm. Videokameraer tager over på kortere afstande og kan se droner så små som den populære Phantom fra SZ DJI Technology Co. på 1,5 kilometers afstand, siger Meinrad Edel.

Selskabet tilbyder modforanstaltninger, der kan aflede eller tvinge dronen ned, hvis det er lovligt at anvende sådan teknologi til jamming, siger han.

Kan adskille signal blandt tusindvis

I testen i Rose Bowl var holdet fra Aerospace, der er en nonprofit organisation, som udfører højteknologisk forskning for den amerikanske regering, i stand til at adskille dronens signaler fra radiobølgerne rundt omkring på stadionet, der var helt fyldt op af titusindvis af smartphones, wifi-netværk og radiosendere.

I forbindelse med en opfølgning i sidste måned demonstrerede Aerospaces ingeniører, at det var muligt at overtage kontrollen med en drone uden at forstyrre radiosignalerne fra et andet ubemandet luftfartøj i nærheden, siger Randy Villahermosa.

 Selv om selskabet ikke kommer til at sælge anti-drone-produkter, så arbejder det sammen med politimyndighederne om at find ud af, om teknologien ville virke i faktiske situationer, siger han.

Aerospaces forskere har kigget på forskellige teknikker til sporing af droner, og ingen af dem er perfekte, siger han. Det at opfange radiosignaler vil sandsynligvis fungere for droneoperatører, der ved et uheld flyver de forkerte steder hen, men vil nok ikke være så effektiv mod en sofistikeret operatør, der med vilje forsøger at undgå at blive opdaget. Beskyttelse af udsatte steder som Det Hvide Hus kan kræve flere lag af teknologi, siger han.

Problemstillingen svarer til det at skabe anti-virus-beskyttelse til en computer, siger han. Der vil være et uendeligt kapløb mellem forbryderiske aktører og dem, der skaber forsvarsværket.

"Der kommer ikke til at være én magisk løsning eller et plaster, som vi kan klistre på det her for at løse problemet med dronetruslen. "Det kommer til at udvikle sig over tid," siger Randy Villahermosa.

  

Læs seneste udgaver

Pleasure anbefaler

Cxense Display
Cxense Display