Jomfrutur for USAs ubemandede krigsskib
I lavtvandede områder vil det nye ubemandede krigsskib kunne patruljere i månedsvis uden at mennesker sætter fod ombord.
Gadget Af
Ubemandede fartøjer formerer sig med lynets hast og nu har den amerikanske flådes innovations-selskab, Darpa, afsløret deres seneste sats på at holde herredømmet over alverdens havområder: Den autonome ubåds-jæger ACTUV ( ASW Continuous Trail Unmanned Vessel), som har været under udvikling siden 2010.

 Actuv-bådens fornemmeste mission er at afsløre, indhente og eventuelt nedkæmpe fjendtlige ubåde af diesel-elektro typen, som er meget lydløse og derfor svære for almindelige overfladefartøjer at identificere.

"Actuv-båden skal i perioder mellem 60 og 90 dage kunne patruljere havene uden at et eneste menneske skal ombord"

Men de nye ubemandede flådefartøjer er dels mindre politisk risikable at indsætte i en konfliktsituation, da ingen af nationens egne tropper kommer i farezonen, og desuden er de langt billigere i drift end traditionelle krigsskibe.

Actuv-båden skal i perioder mellem 60 og 90 dage kunne patruljere havene uden at et eneste menneske skal ombord. Skibet er 40 meter langt og vejer 140 ton.

 Omkostningerne for at holde skuden flydende og klar til kamp er godt og vel 20.000 dollar om dagen.

Til sammenligning koster det de amerikanske skatteborgere cirka 700.000 dollar om dagen at holde en traditionel anti-ubåds destroyer i aktion.

Se videoen af det nye skib i aktion på jomfrusejladsen i mandags her.


  

Læs seneste udgaver

Pleasure anbefaler

Cxense Display
Cxense Display