Dansk dims sikrer dine mest værdifulde hemmeligheder
Den lille Pinmaster har plads til 30 koder, som hver kan bestå af op til 32 karakterer.
Foto: Pr-foto
Pinmaster virker nærmest håbløs gammeldags, men den lille retroagtige sag passer på dine koder som de formenligt aldrig er blevet passet på før

Kunne du huske alle dine forskellige adgangskoder og passwords, da du kom tilbage på jobbet efter ferien? Hvis ikke, så har du dem måske skrevet ned et eller andet sted – måske i telefonen eller nærmeste omegn. Det kan f.eks. være Dropbox eller en lignende cloudtjeneste?

 Eller hører du til dem, der er utryg ved at bruge diverse elektroniske gemmesteder på et internet, hvor hackere dagligt forsøger at stjæle andres hemmeligheder – og desværre alt for ofte lykkes med det?

"Ja, den er lidt retroagtig og kan ikke være online med noget som helst. Men den kan altså heller ikke hackes"

Det var vist hele tre spørgsmål på én gang. Og her kommer så anledningen til dem:

For nylig blev vi på redaktionen præsenteret for en gadget, der umiddelbart virkede helt håbløs – for nu at sige det ligeud.

En elektronisk kodehusker, som hverken har ledning, wifi eller Bluetooth.

Den er simpelthen designet til ikke at kunne gå online. Og den kan heller ikke tilsluttes noget som helst andet apparat.

 
Tilliden til koder led et alvorligt knæk, da whistlebloweren Edward Snowden afslørede, at USA i årevis har overvåget det meste af verdens elektroniske kommunikation.
-Arkivfoto: Scanpix


Vil man gemme sine koder og den slags på den kreditkortstore enhed, må man omhyggeligt taste dem ind på den måde, som mange vil kunne huske fra dengang, hvor mobiltelefonen kun havde taster med tal – og hvor man måtte taste et par eller flere gange for at fiske et bogstav frem, når der f.eks. skulle skrives sms'er.

Men sådan er det altså. Og ideen er, at adgangen til enheden og ejerens koder herefter er beskyttet af en enkelt talkode, som vedkommende selv vælger.

Opfindelsen er dansk og hedder Pinmaster.

 "Og ja, den er lidt retroagtig og kan ikke være online med noget som helst. Men den kan altså heller ikke hackes," siger iværksætteren bag ideen, Lennart Qvist, som i nogen tid har haft anden generation af den lille gadget på markedet, hvor den indtil videre er blevet solgt i cirka 2000 eksemplarer.

Dermed har den endnu ikke tjent sig selv hjem. Men bl.a. via Facebook arbejder Qvist på at udbrede kendskabet til sin opfindelse. Han er nemlig overbevist om, at mange ikke har tillid til, at deres hemmelige koder er sikret mod hackere, når de f.eks. ligger gemt ude i en cloudtjeneste.

Den tillid fik velnok det største knæk, da den amerikanske agent, Edward Snowden kunne afsløre, at USA's efterretningstjeneste i årevis har overvåget det meste af verdens elektroniske kommunikation.

Her måtte rigitgt mange mennesker en tur ind under tænkehatten for at finde ud af, hvordan de fremover kunne opbevare informationer – når de nu ikke længere kunne stole på diverse elektroniske arkivskabe.
Salget af skrivemaskiner blomstrede op

Pudsigt nok førte den nye utryghed til, at salget af gammeldags skrivemaskiner oplevede – om ikke en decideret opblomstring – så i hvert fald en ny interesse.

Eksempelvis kunne The Washington Post i november 2014 berette, at den russiske regering havde besluttet at gå tilbage til skrivemaskiner. Men også, at nogle regeringskontorer i USA aldrig havde droppet skrivemaskinerne helt.

 Men hvad... De har vel også vidst, hvad Obamas spioner havde gang i på den digitale front.

Som det tørt bemærkes i artiklen i Washington Post:

"Skriv et dokument på en skrivemaskine og lås det inde. Herefter kan andre stort set kun få fingre i det, hvis du selv udleverer det til dem."

Men tilbage til den danske kodehusker. Hvordan er man stillet, hvis man f.eks. mister sin elektroniske kodehusker sammen med sin tegnebog?

Her lyder det helt lavpraktiske råd, at man også nedskriver sine koder på papir, som man så gemmer på et sted, hvor andre ikke kan komme til dem. Og nej, en hacker kan ikke forsøge sig frem og på et tidspunkt ramme den rigtige kode, der låser kodehuskeren op.

"Officielt får man nemlig kun tre – og uofficielt fem – forsøg på at indtaste den rigtige kode. Derefter slettes alt indhold på ens Pinmaster," forklarer Lennart Qvist og pointerer, at der uden problemer kan skiftes batteri på enheden, uden at indholdet forsvinder.

For iværksætteren har salget af kodehuskeren endnu ikke givet overskud. Men han arbejder som nævnt ufortrødent på at udbrede den til både private og firmaer, hvor enkelte har fået trykt deres logo på den og givet den til medarbejdere eller kunder.

 Sideløbende med iværksætteriet sidder Lennart Qvist i øvrigt som medlem af Venstres gruppe i byrådet i Ringkøbing-Skjern.

Og ind imellem giver han også en hånd med i sin kones webbutik, Ministjerner.dk


Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�