Den gode Beaujolais
Foto: Stefan Kai Nielsen
Gourmet Af ,
Gamaydruens vin fra Beaujolais er den perfekte vin til forår og sommer. Desværre har distriktets billige sprøjt givet et dårligt ry, som er helt uretfærdigt i forhold til de gode producenter. Det viste blindsmagningen af 18 forskellige flasker Beaujolais.

I 1970'erne slog Beaujolais for alvor igennem som tidens moderne vin. Resultatet af årets høst blev straks tappet og sendt ud til barer og restauranter verden over ved den årligt tilbagevendende novemberbegivenhed, som »Beaujolais Nouveau festen« udviklede sig til. Ofte inkluderede festlighederne, at en bil under stor bevågenhed ræsede fra Beaujolais til forskellige destinationer for at komme først med den nye Beaujolais.

Samtidig steg forbrugernes krav til kvalitet, og dette var en rigtig dårlig sammenstikning for bønderne i Beaujolais.

Populariteten holdt ved langt op i 1990'erne med kulminationen i 92, hvor halvdelen af distriktets produktion var Beaujolais Nouveau. Kvaliteten på denne vin har aldrig været det bedste, distriktet kunne præstere, og med tiden faldt den endvidere drastisk. Samtidig steg forbrugernes krav til kvalitet, og dette var en rigtig dårlig sammenstikning for bønderne i Beaujolais.

Naturligt nok er de gode producenter vrede på de dårlige, der bliver ved med at fremstille det billige sprøjt, som giver Beaujolais et dårligt ry. Det er synd og skam, for blindsmagningen viste, at der er masser af kvalitet at hente blandt de gode producenter.

Perfekt til mad

Smagningen foregik i mandags, og som sædvanlig var der tale om en blindsmagning. Vinene hørte til i den gode ende af kvalitetsspektret, det var altså ikke nok, at der blot stod Beaujolais på etiketten, for det er bestemt ingen garanti for god vin. Beaujolais kan være alt muligt, for der er meget at vælge mellem i distriktet, der fremstiller dobbelt så meget vin, som man gør i Bourgogne. Fokus var på de bedre kvaliteter, begyndende med en række Beaujolais Villages og forskellige Cru-vine som Fleurie, Moulin-a-Vent, Morgon og Chénas.

Beaujolais-eksperter

I smagepanelet sad bl.a tre af landets varmeste Beaujolais-fortalere: Christian Grønlykke fra Løgismose og advokaterne Christian og Niels Gangsted-Rasmussen. Sidstnævnte har i tredive år privatimporteret Beaujolais fra det gode hus Pivot og er endda blevet slået til ridder af Beaujolais-ordenen i 1997.

Men til gengæld er der ikke særlig meget, der kan konkurrere med Beaujolais, når det gælder om at finde en allround madvin

Fra Børsens faste vinpanel deltog adm. direktør og konsul Fritz Schur Jr., en vidende Bourgognekender, uden nær tilknytning til Beaujolais. Efter smagningen sagde han:

»Jeg har ikke meget Beaujolais i min kælder, og det forhold ændres nok ikke. Men jeg synes, at denne smagning bekræfter min opfattelse af god Beaujolais som en easygoing vin. En vin, der besidder en dejlig friskhed og signalerer glad sommer,« sagde Fritz Schur.

Beaujolais er ikke blandt Frankrigs største vine. Men til gengæld er der ikke særlig meget, der kan konkurrere med Beaujolais, når det gælder om at finde en allround madvin, mente såvel Christian Grønlykke som Christian Gangsted-Rasmussen, der fremhævede Beaujolaisvinens friskhed og umiddelbare væsen:

»Når vi har fest derhjemme, er Beaujolais noget af det mest efterspurgte og det, vi serverer oftest. Jeg tror, det skyldes, at vinen er ukompliceret på en positiv måde. Det er en vin, som de fleste kan sætte pris på.«

»Ja,« sagde Christian Grønlykke, »Det er ikke en vin, der egner sig til diskussioner. Den egner sig til mad og med mindre, det er til et fint selskab med avancerede menuer, så er der ikke noget, der kan slå en god Beaujolais, hvis man vil have én vin på bordet hele måltidet igennem.«

Ridderen af Beaujolais, Niels Gangsted Rasmussen, tilføjede, at især vinene fra Joseph Drouhin og Louis Jadot generelt er gode til mange slags mad.

Højt kvalitetsniveau

De 18 Beaujolais-vine blev smagt blindt, så ingen af smagerne anede, hvad der var i glasset. Det var bestemt ikke let at gætte, og Niels Gangsted Rasmussen virkede lidt skuffet over at have skudt forbi flere.

»Der var engang, hvor jeg med lethed kunne skelne mellem Chénas og Brouilly,« sagde han grundende, hvorpå Grønlykke kommenterede:

Normalt forbinder man jo slet ikke Beaujolais med ældre vine, men som i mange andre tilfælde, så er det ikke vinens distrikt, men dens kvalitet, der afgør, om den kan holde i mange år

»Det kan du takke Robert Parker for. Alle producenterne prøver efterhånden at ramme hans smag, så det hele begynder efterhånden at flyde sammen,« sagde Christian Grønlykke, der som det fremgår ikke er formand for Parker-fanklubben.

Hvis der var en Beaujolaisfanklub ville han til gengæld være et godt bud som formand. Gennem sit firma Løgismose Vin står han nemlig for importen af Georges Dubeouf vinene, hvilket er et af de helt store Beaujolaisnavne.

Efter min mening kom smagningens mest interessante vin da også fra Christian Grønlykke, nemlig 1991 Moulin-á-Vent Domaine des Héritiers Tagent. Normalt forbinder man jo slet ikke Beaujolais med ældre vine, men som i mange andre tilfælde, så er det ikke vinens distrikt, men dens kvalitet, der afgør, om den kan holde i mange år.

Mere syre

Apropos år, så er årgang 2002 i øvrigt noget, som man ifølge begge d'herrer Gangsted-Rasmussen skal holde sig fra, mens Christian Grønlykke ikke er bange for at anbefale denne årgang fra Dubeouf.

»Den har måske mere syre end normalt, men det tegner godt. Ikke så godt som 2000, men langt bedre end 2001.«

Konklusionen på smagningen blev, at de gode Beaujolaisproducenter og deres 18 vine bestemt var værd at drikke. Det er værd at bemærke, at det er sjældent, der ikke er enkelte kandidater, der falder helt igennem ved så højt et antal, men i dette tilfælde stod de sig alle pænt.

De tre Beaujolaiskendere var da også fornøjede, ligesom Bourgognekenderen Frtitz Schur syntes godt om feltet. Især, viste det sig, efter afsløringen, havde han givet høje point til de vine, som var lavet af huse, der også er aktive i Bourgogne.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display
�