Det bedste øl til sensommeren
Kultbryggeren Mikkel Borg Bjergsø tog opgaven seriøst, da han testede 19 danske sommerøl for Børsen Sommer. Der blev smagt, duftet og givet karakter.
Gourmet Af
De danske mikrobryggerier har sendt en række sæsonbetonede øl på gaden. Børsen Sommer og kultbryggeren Mikkel Borg Bjergsø har blindsmagt nyhederne og anbefaler her de bedste.

På en varm sommerdag er en kold øl sagen, men det har vi jo ikke haft så meget brug for under den regntid, som har præget landet i de seneste uger. Hvis den var iskold og serveret her ude på græsplænen, så kunne jeg satanedme drikke mange af dem Men varmen er sikkert lige om hjørnet, og så bliver det atter tid til kølige, læskende drikke – for eksempel en af de sæsonbetonede sommerøl, som mange bryggerier har sat på gaden.


Copenhagen, Carlsberg
Selv om den hedder Copenhagen, er Carlsbergs nye, lette og friske øl brygget i Litauen. Den magter ikke en madmæssig udfordring, men skal – ifølge Mikkel Borg – drikkes i stærkt nedkølet stand og
stort antal på en skovtur. Så er det en rigtig god tørstslukker.


Definitionen herpå er en forholdsvis let øl, mange har valgt at gå hvedeøl-vejen, mens andre har satset på ale og enkelte på noget helt tredje. 19 af den slags øl blev serveret blindt for bryggeren Mikkel Borg Bjergsø, som er kendt for selv at lave øl i en kompromisløs høj kvalitet.

Læs også:
Vinmand på verdens bedste restaurant
Snyd kineserne på vinfronten
Eventyrlig californisk pinot

Jeg satte ham stævne på restaurant Orangeriet i Kongens Have, hvor smørrebrødet er godt, og lyset falder smukt igennem vinduespartierne. Direkte ind på det smukke øl i Mikkel Borgs hånd. Han kigger intenst, nysgerrigt på den strågule, perlende væske glasset. For smagningen er helt blind, jeg skænker nemlig fra maskerede flasker og under bordet, så fantombryggeren holdes helt og holdent i mørket.

Fejl i gæringen

»Er der nogen af mine egne med,« spørger han med en vis ængstelse, hvilket jeg afkræfter. Så går vi i gang.

»Hmmm, der er gået noget galt i gæringen,« siger han om den første øl, som har en meget syrlig lugt. Der er flere øl der bekræfter, at mikrobryg ikke nødvendigvis er superbryg »Den skulle aldrig have været sendt på markedet, for bryggeren kan udmærket lugte, når det er sådan fat,« siger han om den ildelugtende og fælt smagende øl, som desværre ikke er nogen enlig svale.

Faktisk er der hele fire øl, der falder ved siden af og bekræfter, at mikrobryg ikke nødvendigvis er superbryg.


Fur Frokost, Fur Bryghus
»Dufter af sødligt rugbrød, smager lidt af smørrebrød. En sjov og interessant øl, der er god til sommer-frokosten,« siger Mikkel Borg om øllet, der er let med kun 2,6 pct. alkohol. Jasper Kure fra Orangeriet
i Kongens Have i København anbefaler Fur Frokost til stykker med fyldig smag, og den gik perfekt til hans stykke med andeterrine.


Ikke at vi kun smagte mikrobryg, vi smagte også øl fra Jacobsen, som jo pr. definition er et mikrobryggeri. Men som på en eller anden måde synes at glide i retning af sin store moder. I hvert fald smagte Jacobsen øllene jævnt kedeligt.

Favoritøl

Nu kan man måske forledes til at finde det oplagt, at sådan en ung fantombrygger som Mikkel Borg nærmest pr. refleks rakker store bryggerier som Carlsberg ned. Men sådan er det ikke.

»Hvis den var iskold og serveret her ude på græsplænen, så kunne jeg satanedme drikke mange af dem,« siger han om en meget lys øl, han tager for at være Jacobsen Velvet.


Summer Fusion, Amager Bryghus
Mikkel Borgs favorit: »Meget humle! Bitter og kraftig, og måske lidt for tør af en sommerøl at være,« lød dommen, mens karakteren var dagens højeste, nemlig 10 ud af 13. Jasper Kure finder mange kombinationer til denne øl, bl.a. et stykke med røget laks, en kartoffelmad eller stegt sild.

Det er det ikke, men da vi piller maskeringen af de fem mest interessante sommerøl i smagningen, viser det sig, at tampen brændte, da det var Carlsbergs nyskabelse, Copenhagen. Der kan minde lidt om en Corona, men er lettere i stilen, som var den brygget i Letland. Hvad den næsten også er, den stammer nemlig fra nabolandet Litauen, hvor Carlsberg har interesser.


Fynsk Forår, Ørbæk
»Interessant, kraftig duft af druer – også i smagen, som minder om sauvignon blanc,« siger Mikkel Borg om den friske øl med hyldeblomst og hvede. Jasper Kure mener, man skal spise et stykke med håndpillede rejer og citronmayonnaise til denne.


I den seriøse ende af ølspektret fandt Mikkel Borg størst behag i Frokostøl fra Fur Bryghus, Fynsk Forår fra Ørbæk og Summer Fusion fra Amager Bryghus.

Ovenstående øl blev efterfølgende smagt til smørrebrød sammen med Orangeriets køkkenchef Jasper Kure, hvilket der kom en række parringsforslag ud af.

Læs også:
En gammel vinkæmpe vågner
Overset bourgogne imponerer Børsens Vinpanel
Vin fra Chile smager skønt af Frankrig
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display