De 35 bedste vine fra Beaujolais-distriktet
Smagningens vindervin blev Colonie de Rochegres fra Chateau de Beauregard i Fleurie. Her fotograferet med et af panelets forbrugermedlemmer. Foto: Ole Troelsø
Gourmet Af
Der er nyt fra Beaujolais. Ikke ny, ung vin, men lagret og god vin, for de store bourgognehuse har investeret tungt i nabodistriktet, så kvaliteten er for opadgående. Børsens Vinpanel har blindsmagt 35 kvalitetsvine fra distriktet, og her er de bedste.

Beaujolais Nouveau er jo et navn, som signalerer nyt. Men vindistriktet selv er på alder med København og fik sine første vinmarker omkring år 700, i det område vi kender som Morgon. Der er sket stor fremgang på kvalitetsområdet i de senere år Det er dog ikke vinene fra Morgon, som distriktet er mest kendt for, men derimod de ofte ubalancerede og alt for syreholdige nyaftappede Beaujolais Nouveau.

2008 Fleurie Colonie de Rochegres, Chateau de Beauregard
Vinstokkenes gennemsnitsalder er 35 år og økologisk dyrkede. Halvdelen af høsten lagres på små egetræsfade, hvilket giver en tæt vin med duft af kirsebær og trøffel. Smagen er præget af en stram syre og et behersket frugtpræg


Glem dem og ret i stedet blikket mod segmentets top fra et af de 10 Beaujolais cru'er – opkaldt efter landsbyerne, de ligger ved. Nemlig ovennævnte Morgon, Brouilly, Côte de Brouilly, Fleurie, Chiroubles, Régnié, Saint-Amour, Chénas, Juliénas og Moulin-à-Vent.

Læs også:
Vinmand på verdens bedste restaurant
Snyd kineserne på vinfronten
Eventyrlig californisk pinot

Rigtig sommervin

Ligesom det er en tommelfingerregel, at man bør undgå Beaujolais Nouveau, så kan man regne med, at vinen har et vist ambitionsniveau, når den kommer fra et af de nævnte cru'er. Og det var da også vine fra disse, som opmærksomheden samledes om, da Børsens vinpanel trådte sammen i Skagen sidste måned. Fem rigtig charmerende vine, som til fælles har personlighed og finesse Vi skulle smage Beaujolais, for det er en rigtig sommervin, man kan drikke let afkølet, og så er der i øvrigt sket stor fremgang på kvalitetsområdet i de senere år.

2009 Villa Ponciago Beaujolais Villages
Laves af druer fra gamle stokke på kvalitetsmarker i Fleurie og Moulin à Vent. Druerne gæres koldt lagres på egetræsfade. Resultatet er en vin, som oser af moden bærfrugt og viol, men smagen byder på en frisk mineralitet og et behageligt afrundet væsen.


Blindsmagning

Smagningen drejede sig om 35 flasker, som var maskeret og kølet ned, før de blev blindsmagt og bedømt af panelet, som bestod af såvel professionelle som amatører. Da smagningen var til ende, og hver især havde afgivet sine point, samlede opmærksomheden sig om fem flasker. Da maskeringen faldt, viste det sig, at to leverandører var overrepræsenteret, nemlig Erik Sørensen og Sigurd Müller, på trods af at en lang række forskellige leverandører havde indleveret.

2010 Morgon Domaine Dominique Morel
Druerne stammer fra gamle vinstokke i hjertet af Morgon. De gæres køligt og lagres bl.a. på gamle fade fra Romanée Conti. Næsen byder på en intens duft af frisk frugt, og hvis man sørger for af dekantere, så er smagen lang og fyldig.


Smagningens vinder kom fra det berømte Fleurie, mens det ligeledes velkendte Moulin-à-Vent stod for to af topvinene – og Morgon for én. Fra et lavere trin på den officielle rangstige finder man Beaujolais Village, men repræsentanten herfra kunne mageligt bide skeer med de store.

2008 Moulin-à-Vent La Salomine, Chateau de Beauregard
Druerne kommer fra 80-årige stokke, der vokser i parcellerne La Salomine og Pancie og høstes ved håndkraft. Der er spor af laurbær og moden blomme i næsen, mens smagen byder på grafit og mere moden frugt.


Finesse og personlig

Det er fem rigtig charmerende vine, som til fælles har personlighed og finesse frem for den muskelkraft og fylde, som mange moderne vine jo har. Og i en verden, som er rigeligt forsynet med flodbølger af meget kraftig, solmoden og fed vin, så er det helt forfriskende at møde disse forfinede franske fristelser.

2007 Moulin A Vent, Faiveley
Faiveley har været i Bourgogne siden 1925 og er en af de største jordbesiddere samt traditionsforkæmpere. Deres Moulin-a-vent fremstår med en flot rubinrød farve, en frisk næse med præg af kirsebær og en smag, der domineres af frisk syre.


At de så tilmed er billige, giver historien en god gammeldags happy end.

Læs også:
Sommerens bedste lyserøde bobler
Bedårende Bourgogner til bøffen
Lad det riesle køligt...
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display