Billigt spisehus i Nomas bagland
Lyset falder ind som en projektørstråle i det dunkle pakhus, hvor tykke bjælker og plankegulve skaber en varm og hyggelig atmosfære.
Foto: Magnus Møller
Gourmet Af
I Nomas bagland – på Holmen i København – er Spisehus 56 en vellykket, ukompliceret og pris-billig restaurant, som henter inspiration fra mestrene, uden at der bliver tale om en dårlig kopi. På Spisehuset 56 får man et rigtig godt måltid mad til meget rimelige penge – serveret venligt i charmerende omgivelser Restaurant Noma inspirerer kokke over hele verden, så det er oplagt, at inspirationen også manifesterer sig lige i nærheden. Det er tilfældet med Spisehus 56, som ligger en god kilometer fra Noma, i Holmens gamle ammunitionsdepot.

Huset er bygget i 1744, altså før pakhuset der rummer Noma, som er fra 1767, men stilmæssigt minder bygningerne om hinanden, ligesom indretningen.

Den nynordiske tone slås an med det samme i form af chips lavet på baconbouillon, en salt og supersprød papirtynd spise, der minder lidt om flæskesvær men smager mere af kød. Knassprøde chips af jordskok og rødbede ledsages af en brøndkarsecreme, og nogle hasselnødder er ristet med malt.

Samlet bedømmelse
4 af 6 stjerner
Mad
4 af 6 stjerner
    Drikkevarer
4 af 6 stjerner
Betjening
4 af 6 stjerner
    Indretning
4 af 6 stjerner

Venlig tjener

Vi får et glas riesling samt et grüner veltliner, der begge koster 60 kr. De er nydelige og stammer fra et vinkort med 30 forskellige flasker, et kort, der kommer pænt rundt i hjørnerne, men på ingen måde imponerer.

Den venligt imødekommende tjener, som viser sig at være den ene halvdel af restauratørparret, har tildelt os et af de få vinduesborde, hvis man kan kalde de små glukhuller i de metertykke ammunitionsdepotvægge for et vindue.

Hvis vejret er godt, kan man spise uden for på Holmen

Lyset falder ind som en projektørstråle i det dunkle pakhus, hvor tykke bjælker og plankegulve skaber en varm og hyggelig atmosfære, dog forstyrret lidt af det larmende køleskab i det åbne køkken, så vi rykker til et mere fredeligt hjørne. Her får vi gode små boller med hvedemel og malt, serveret med smør, der er rørt op med brunet smør.

Læs også: Kokke-talenter afslører deres mesterværker

Forretten hjemmerøget laks (125 kr.) imponerer på flere måder. Smagen er frisk og livlig med en flot balance, som byder på et passende røgpræg, der ikke overdøver laksens egenart.

Hjemmerøget laks

Når man bider i kødet, minder det lidt om at bide i lakseæg eller vindruer, når saftigheden bryder forfriskende frem.

Røgen og fedmen får modspil i syltede løg med fin syre- og sødmebalance, mens en dusk karse og lidt feldsalat til forstærker rettens friskhed.

Traditionel rødspætte vendt i rugmel

Sol over Gudhjem er første indslag i treretters menuen, som koster fornuftige 298 kr. Den smager stort set som en konventionel Sol over Gudhjem, men serveringen er peppet op. For eksempel kommer den røgede sild i puréform, og rugbrødet i form af et papirtyndt knækbrød er lavet på øllebrød.

Læs også: Topkarakter til den grove stjernekok

Traditionel rødspætte

Rødspætten (225 kr.) er helt traditionelt udført, den er vendt i rugmel og stegt på panden, en lille smule for længe. De nye kartofler er renset samvittighedsfuldt, så man kan nyde smagen af den tynde skræl, og det smeltede smør med grønne hyldebær forlener det ellers lidt vandede kød med en fed og syrlig smag.

Selv om de grønne hyldebær egentlig giver rigeligt med syre, serveres der alligevel en halv citron til fisken, hvilket er et blandt flere tegn på, at køkkenet trods alt ikke har intentioner om at gå hele den lange nynordiske vej.

Knippelgod krebinet

Menuens krebinet er knippelgod. Den har en fint sprød stegeoverflade, og farsen smager dejligt rent. Den er ikke fed, men saftig, og fedmen kan man så hente i den fede, skummende sovs, som vist er lavet med æggeblommer og er i slægt med bearnaise.

Rabarbergrøden sidder lige i øjet. Her er struktur i frugten, her er knas og blødhed, her er syre og sødme. En gammeldags dessertcreme af æggesnaps og flødeskum bidrager til at gøre desserten til en helt lille eksplosion af lækker velsmag på den gammeldags måde.

Læs også: Louise fortjener en michelinstjerne

Mere moderne er jordbærdesserten, som består af en jordbærmarengs, flotte røde bær samt skiver af umodne bær, der sammen med agurkesorbeten og peberroden understreger, at der blæser moderne vinde i køkkenet.

Jordbærdessert med agurkesorbet

Der skal nok være dem, som vil affærdige Spisehuset 56 som en bleg kopi af Noma. Men jeg vil hellere fremhæve, at det i høj grad lykkes at bære en del af tankerne bag Noma videre, nemlig det at gøre sig umage med at få noget lækkert ud af vore lokale råvarer.

Spisehus 56 er opkaldt efter Københavns beliggenhed på breddegrad 56. Stedet ligger nær Operaen, så det er nemt at komme hertil fra Københavns centrum med en havnebus. I bil skal man til gengæld ud på en omvej, da det ikke er tilladt at krydse Holmen fra Christianshavnssiden.

Men til gengæld for anstrengelsen får man et rigtig godt måltid mad til meget rimelige penge – serveret venligt i charmerende omgivelser.

Og hvis det skulle gå hen at blive sommer, er der i øvrigt gode muligheder for at få plads under åben himmel.

Læs også: 
Den søde, sure og den gode champagne
Sydfynsk gourmet med gods i
Velsmagende Fiasko i Herning

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display
�