Fiskepletskud i Aarhus
Små borde og spartansk indretning karakteriserer Restaurant Klassisk Fisk.
Foto: Hans Christian Jacobsen
Gourmet Af
Folkene bag Klassisk Bistro 65 er gået i fisk på den gode måde, med åbningen af en enkel og prisbillig men god hverdagsrestaurant.

Igennem årtier handlede Nørregade 38 i Aarhus om kødets lyst. Indtil for nylig fandtes der nemlig en butik, som solgte naturfilm for voksne og diverse udstyr i genren. Jeg oplever Klassisk Fisk som et lille brag af en restaurant med et køkken, som er enkelt men fuldstændig præcist eksekveret Men der er indtruffet en skelsættende forandring. Nu er det lysten til fisk, som er i højsædet, efter at fiskerestauranten Klassisk Fisk er rykket ind på adressen.

Lokalerne er – efter sigende – ikke til at kende igen. Da det forsænkede gipsloft blev fjernet, åbenbaredes et flot stukkatur og glasloft fra engang i begyndelsen af 1900-tallet.

Samlet bedømmelse
4 af 6 stjerner
Mad
5 af 6 stjerner
    Drikkevarer
4 af 6 stjerner
Betjening
4 af 6 stjerner
    Indretning
3 af 6 stjerner

Det fremstår nu afrenset og smukt, i den enkle og ret frankofile indretning med hvide fliser et godt stykke op ad væggene. De små borde er dækket med hvide duge af stof, og der er servietter af samme materiale samt gammeldags bestik med krummelurer.

Køkkenet befinder sig inde i restauranten, hvilket er med til at skabe en livlig atmosfære, som underbygges af de mange fodgængere, der passerer forbi vinduet, hvor vores bord står.

Retterne går direkte fra det åbne køkken til gæstens bord

Vi føler os hurtigt hjemme, for betjeningen er imødekommende på en opmærksom facon. Champagnen er god og billig, en Henri Mandois til 95 kr. glasset og 480 kr. flasken, ud af et sortiment på 12 forskellige. Vinkortet byder ligeledes på 12 hvide og 10 røde, alle udvalgt med sikker hånd og prissat i omegnen 300-500 kr. Med en 2010 Puligny Montrachet til 760 kr. som kortets dyreste og en 2012 Sauvignon Blanc til 295 kr. som den billigste.

Læs også: Billigt spisehus i Nomas bagland

Perfekte krabber

Menukortet handler overvejende om klassiske fiskeretter med fransk inspiration, om end de tempurastegte krabber falder lidt udenfor genren. Der findes ikke en indarbejdet dansk betegnelse for soft shell- krabber, men sådan nogen er det, og de er fanget midt mellem skifte af skal og er derfor bløde. Men de er sprøde her, for tempurastegningen er sket med præcision, og indeni er de sprøjtdrivende saftige.

Meget omsorgsfuldt stilles der en skylleskål med lunkent vand på bordet, og mens jeg benytter den, stjæler min ledsager halvdelen af krabbeserveringen, så jeg må bestille en ny. Men jeg havde i øvrigt glemt at dyppe den første krabbe i chilimayonnaisen, hvilket jeg nu får chancen for. Det gør smagen endnu bedre, når det sarte krabbekød og den fede tempura møder en stærkt krydret væg.

Tuncarpaccio penslet med lime og drysset med rosenpeber

Tuncarpaccioen er i sagens natur skåret papirtyndt, og dernæst penslet med lime og drysset med meget aromatisk rosenpeber, hvilket tilføjer det friskt smagende kød en delikat facet.

Rokkevingen er ristet til smuk brun kulør, kødet smager friskt og saftigt rent, mens det smeltede smør lægger en delikat fedmefuld bund, friskt peppet op af store kapers.

Ligesom rokkevingen kan pighvarren kategoriseres som klassisk. Et stykke filet er pocheret mesterligt, så det lige netop hænger sammen, men fortsat har stor saftighed.

Gratinerede muslinger

Herligheden svømmer i en fed sauce lavet med nedkogt fiskefond og fløde, hvilket leder til denne syndigt lækre, sødmefulde men alligevel skarpe smag. Fiskens bløde struktur får passende modspil af små stykker sprød bladselleri og rød peberfrugt, mens små tomatbåde placerer sig strukturmæssigt indimellem. Kernerne er samvittighedsfuldt fjernet, og så mangler vi bare at tomaten havde været flået for at det havde været en ægte, klassisk tomat concassé.

Læs også: Louise fortjener en michelinstjerne

Dygtigt værtsskab

Den meget opmærksomme og imødekommende tjener frister djævelsk med en portion pommes frites, og her er det, man skal huske på ikke at blive for let et offer for ens stærke karakter. Jeg synes, de er gode, om end de ikke er af den supersprøde variant, som nogle foretrækker. Her er tale om håndskårne fritter af varierende størrelse med et indre, der er fast men mørt og med en delikat sødme, samt en opsugningsevne der efterlader tallerkenen fuldstændig renset for flødesaucen.

Tempurastegte soft shell-krabber

En ostetallerken demonstrerer, at man har sans for at vælge den rigtige leverandør af franske oste, og dessertisen afslører, at der er en Pacojet ismaskine i huset, som kan få selv en bærsorbet til at virke fed midt i al dens frugtige friskhed.

Læs også: Seriøse Coppola–dråber i topklassen

Lige så vellykket er citrontærten, som består af en sprød mørdejsbund belagt med citronæggecreme og sortsynet med små marengsdutter.

Jeg oplever Klassisk Fisk som et lille brag af en restaurant med et køkken, som er enkelt men fuldstændig præcist eksekveret, hvilket trækker fem stjerner hjem, om end det er sjældent i denne genre.

Klassisk pighvar pocheret mesterligt

På fremragende vis kombineres det dygtige køkkenhåndværk med det gode værtsskab, og gæsten føler sig hjemme.

Læg hertil at der er tjek på drikkevarerne, og at indretningen virker charmerende, og vælg så Klassisk Fisk næste gang du skal hygge dig med en god fiskemiddag i Århus.

Som i øvrigt godt kan inkludere en rød bøf.

Læs også:
Birdie Nam Nam med mere
Forretningsfrokost til seks stjerner
Italiensk mad for de magelige

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�