Vigtig kvinde i vinhandlens verden
Argentinskfødte Cecilia Martinez Søndergård har en mission om at gøre flere kvinder interesserede i vin. Senest har hun åbnet vinfirmaet Vinus, hvor der er vine, som er udvalgt med henblik på den kvindelige smag.
Foto: Pernille Bering
Gourmet Af
"Jeg synes, det er irriterende, at vinen som regel bliver valgt af mænd, selv om det oftest er kvinderne, der står i køkkenet," lyder det – lidt krigerisk – fra den mørklødede Cecilia Martinez Søndergård.

Og det er den vigtigste årsag til, at hun efter mange år i den mandsdominerede vinbranche har åbnet en vinforretning målrettet til kvinder. Kvinder er generelt gode til at dufte og smage. Og de interesserer sig – i højere grad end mænd – meget for detaljer "Der er så meget snobberi omkring vin, og det er helt unødvendigt. Det er, som om vi bekender os til en norm, der siger, at man skal vide en masse om vin, før man må udtale sig om den, hvilket er noget pjat," siger Cecilia Martinez Søndergård, som selv ved en masse om vin.

2008 AZÖRD Scagliola, Monferrato, Piemonte. 180 kr.  

Hendes familie drev en stor vingård i Argentina, landet, som hun er født i, og hvor hun igennem en årrække arbejdede i den vinindustri, som igennem de seneste ti-20 år er blevet en vigtig spiller på eksportmarkedet.

Fra Argentina

Selv blev hun også eksporteret, så at sige, i hvert fald valgte hun i 1998 at forlade Argentina for at gifte sig med en dansk mand, der ligeledes er i vinbranchen. Vinen er begges vigtigste hobby og store passion og binder dem på den måde sammen.

"Vin er målet for de fleste af vores rejser. Og det er som regel altid mad- og vinoplevelser, der tæller mest, når vi ser tilbage på en feries højdepunkter," fortæller Cecilia Martinez Søndergård, som understreger, at i hendes parforhold er der ikke tale om nogen mandedominans, når der skal vælges vin.
 
Læs også: Sommerens bedste lyserøde bobler

"Men sådan er det ikke for alle, og det er en skam. Jeg oplever hele tiden, hvordan kvinden spørger manden, hvilken vin hun skal vælge på for eksempel en restaurant. Det er pudsigt, for på mange andre områder er det oftest kvinderne, som står for de fleste købsbeslutninger i hjemmet. Så hvorfor gælder det ikke vin?"

Det var baggrunden for, at hun for nogle uger siden åbnede vinfirmaet Vinus, en webshop med vine udvalgt af hende med særlig henblik på den kvindelige smag, som hun mener, er meget anderledes end den maskuline. Målet er nydelse, og det skal ikke være kompliceret "Kvinder oplever ikke smagen af vin på samme måde, som mænd gør. Derfor har mænd svært ved at formidle vin til kvinder, og det er en af grundene til, at vinverdenen er så mandsdomineret," forklarer Cecilia Martinez Søndergård.

"Men kvinder er generelt gode til at dufte og smage. Og de interesserer sig – i højere grad end mænd – meget for detaljer, især dem, der påvirker vores sanser. Kvinder går op i, om vinen passer til maden, til lejligheden og til stemningen. Det gør kvinder til naturtalenter, når det handler om valg af vin, og derfor vil jeg gerne introducere flere kvinder til vinverdenen, lære dem at stole på deres egne sanser," siger hun og minder om, at smagsoplevelsen er en personlig sag."Hvordan du oplever en smag, bunder i din egen dannelse. For eksempel er jeg vokset op med solmodne ferskner direkte fra træet, og derfor sporer jeg ofte mindelser om ferskner i nogle hvidvine. Til gengæld har jeg ikke spist lakrids som barn, og derfor falder det mig ikke naturligt at beskrive for eksempel en rødvin som havende strejf af lakrids," siger den kvindeorienterede vinhandler, som råder til, at man spekulerer mindre og smager mere.

"Målet er nydelse, og det skal ikke være kompliceret. Start med at smage på vinen før maden. Hæld lidt vin i glasset. Kig på den, duft til den og smag så. Prøv derefter at tage en bid mad og gentag øvelsen. Kan du lide det, så skænk lidt mere – ellers lad være. Sværere er det ikke," ler hun.

Læs også:

Vintest: Uafgjort mellem den nye og den gamle vinverden
Vinens købmænd: Blærerøven og Bonderøven
Danske vinnørder på mission i Tyskland
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display