Advokat sætter Michelinguiden under pres
Den amerikanske advokat Steve Plotnicki udfordrer Michelin guiden.
Foto: Ole Troelsø
Gourmet Af
Mange spiseguider kæmper om publikums gunst, men Michelin-guiden står fortsat stærkt, og i morgen kommer årets nye udgave på gaden. Fra klokken 10.00 sidder vi klar til at bringe dig breaking news fra uddelingen.

"I fjor blev Aarhus indlemmet i guiden, og det er slet ikke usandsynligt, at Michelin i denne omgang har været endnu mere omkring i det danske land"

Michelin-guiden, The Worlds 50 Best Restaurants, Opinionated About Dining, La Liste, Zagat, Yelp, Tripadvisor, White Guide, 66 Best Nordic Restaurants og Den danske Spiseguide.

Det er navne på guider og lister, som alle har et bud på, hvilke danske restauranter, der er bedst.
 

Langt hen ad vejen er de så enige, at man ikke behøver købe mere end én af guiderne. Men selv om der er mange, så er det Michelin-guiden, som er den mest prestigefyldte. Siden 1931 har den lille, røde guides stjerner rangordnet de bedste restauranter først i Frankrig og langt senere i Danmark, som først kom med på michelinvognen i 1983.

 Frem til 2014 beskæftigede Michelin sig i dansk sammenhæng kun med restauranter i København, mens resten af landet blev forbigået. Samme år kom den svenske Michelin-udfordrer - White Guide, som blev etableret i 2004 - ind på markedet med såvel en dansk som en nordisk guide.

Også Bent Christensen fra Den danske Spiseguide bevægede sig ind i den nordiske arena med listen 66 Best Nordic Restaurants, som med sin absolutte talangivelse leder tankerne i retning af The Worlds 50 Best Restaurants-listen.

Denne blev etableret i 2002, og snart var 50 Best-listen en seriøs konkurrent til Michelin. Sidstnævnte har altid udpeget flere jævnbyrdige restauranter i form af et antal et-, to- og trestjernede restauranter i samme land.

Men 50 Best-listen gik mere elitært og hierarkisk til værks ved at kåre én restaurant som bedst på verdensplan.

 

Det budskab var langt lettere at kommunikere, om end det ikke giver mening at påstå, at én restaurant er "verdens bedste," for den slags kan ikke måles i absolutte størrelser. Men De Olympiske Lege er jo heller ikke ligefrem nogen leg, så hvorfor hænge sig i sprogmæssige detaljer?

 I stedet bør man måske acceptere, at når en jury på ca. 900 restaurantspecialister peger på én restaurant, er den noget særligt.

Men det synes den amerikanske foodie og advokat Steve Plotnicki ikke er godt nok. Han mener, at 50 Best-listen er skruet forkert sammen, og derfor lavede han i 2008 sin egen liste kaldet Opinionated About Dining (OAD).

 
Steve Plotnicki har i mange år rejst verden rundt, spist på de bedste restauranter og dannet sig en mening om dem. Plotnicki er i høj grad, hvad man på engelsk kalder "opinionated," han har en mening om det meste, erfarer jeg under vores møde, som foregår på Fiskebaren i København.

 Her leverer han en sønderlemmende kritik af især The Worlds 50 Best Restaurants-listen. Han er særligt fortørnet over den regel, at listens jurymedlemmer er forpligtet til at stemme på fire restauranter i deres eget nærområde.

"Hvad hvis du er overbevist om, at restauranterne uden for dit nærområde er bedre end dem, du må stemme på? Det er f.eks. et problem, hvis du bor i Sydafrika, og det er en af grundene til, at en restaurant som Test Kitchen i Cape Town er nummer 28, mens en ikonisk restaurant som Alain Ducasses Louis XV slet ikke ligger på 50 Best-listen," siger Steve Plotnicki, der har Louis XV som nummer seks på OAD-listen for 2015, hvor Noma har niendepladsen.

 

At København indtager en fornem placering på listen over de mest populære foodiebyer, det er lanceringen af OAD-listen for 2016 et udtryk for. Steve Plotnicki afholder nemlig lanceringen i netop København til sommer.

 Det betyder formentlig en international stjernekokkeregn over byen, eftersom kokkene - især dem, som kommer med på listen - tager lanceringen yderst alvorligt og møder op for at netværke og forhåbentligt blive hyldet.

Set med danske briller er det imidlertid udgivelsen af den nye Michelin Nordic Guide, som er mest spændende, for der er langt flere danske restauranter end på OAD og Worlds 50 Best.

I fjor blev Aarhus indlemmet i guiden, og det er slet ikke usandsynligt, at Michelin i denne omgang har været endnu mere omkring i det danske land.

Det vil vise sig i morgen onsdag, når Michelin Nordic Guide 2016 udgives, hvormed endnu et slag i listekrigen slås. Følg med onsdag fra klokken 10.00 hvor uddelingen starter.

  
Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�