Klar til varmen i weekenden? Her er årets bedste rosé
Gourmet Af
Et halvt hundrede af markedets bedste rosévine blev blindsmagt i Børsens vinpanel, og en vinder er kåret. Vinen følger den klassiske sydfranske stil, hvor tørhed og karakter sidder i førersædet

47 rosévine er til grundigt gennemsyn, her hvor Børsens vinpanel træder sammen på Bistro Boheme i København.
 
47 flasker deltog i smagningen.

Til lyden af franske chansons skænkes overvejende blegrøde vine i glassene fra 47 metalskinnende flasker formummet i stanniol. Vinene smages blindt, det er kun duften og smagen, som tages i betragtning, når der gives point.

Der er mange gode vine, for vinhandlerne er blevet bedt om at gøre deres yderste for at få eliten i glasset. Derfor er det svært at finde ud af, hvilken af de gode vine, der er lidt bedre end de andre gode vine. Det tager i alt to timers intens smagning inklusive en ekstraordinær gensmagning af finalisterne, før vi kan kåre årets rosé 2016.

 
Efter at der er afgivet point afsløres flaskerne.

Det står klart, at vinderen har nummeret 16 anført, og da stanniolet fjernes, ser vi, at der er tale om noget af det mest klassisk franske rosé, man kan forestille sig. En vin fra det sydfranske distrikt Bandol, lavet med en stor andel af mourvedredruen på en vingård, der er legendarisk i området; Domaine Tempier.

 
2015 Domaine Tempier rosé, 6 stjerner

Krystalklar laksefarvet vin med en elegant mineralsk duft af citronblomst og -skal, fyrrenåle, hindbær og fersken. I munden fremstår vinen med en elegant balance mellem diskret sødme, frisk syre og delikat bitterhed. Velegnet som aperitif og til mad med fisk, skaldyr, mange grøntsagsretter og andet der hører hjemme i Provence inklusive hvidløg, tomat og sorte oliven. Nydes nedkølet til omkring ti grader.

250 kr., theis-vine.dk
Gården har været ejet af samme familie siden 1834 og har naturligt nok oplevet såvel medgang som modgang op gennem historien, som har budt på såvel anerkendelse og ruin i 1870'erne, hvor vinlusen hærgede i Europa og lagde vinmarkerne øde.

I 1941 overtog Lucien og Lulu Peyraud gården og satte kursen mod succes. Lucien Peyraud blev en drivende kraft i arbejdet med at få Bandol officielt anerkendt som vinregion, AOC Bandol, frem for som før at være et ukendt sydfransk landbrugsområde, der fremstillede hverdagsvin.

Lucien Peyraud ville konkurrere med selveste Bordeaux. Han ville bevise, at vinene fra Bandol ligesom bordeauxvinene kunne gemmes og blive bedre med årene. Anstrengelserne bar frugt, og Bandol blev kendt som det bedste rødvinsdistrikt i Sydfrankrig.

 
Alphonse Tempier fotogarefert i 1920'erne

En anden mærkesag for Peyraud var at genoplive mourvedredruen, den spanske drue monastrell, som kom til Sydfrankrig i 1700-tallet. Den var populær i hundreder af år, men blev udkonkurreret af andre sorter, som gav langt større udbytte.

 Da Lucien Peyraud kom ind i billedet, var mourvedre helt på vej ud, men han kunne se druens muligheder for elegance og finesse og satte sig for at genoplive druen, som spiller en afgørende rolle i rosévinen fra Tempier, ligesom den gør det i mange andre sydfranske roséer.

Hvor rosé på f.eks. cabernet sauvignon og merlot ofte er sødmefuld og charmerende, giver mourvedre en helt anden oplevelse. Her er tale om en vin med kant, som oftest anvendes i små mængder, nærmest som peber i maden.

Dens natur er kraftfuld og meget syrlig, og derfor er der mange, som styrer uden om mourvedre. Men det er netop disse gennemtrængende egenskaber, der gør den velegnet i en sødmefuld rosé, for det er blandingen af sødmefuld charme og fyldig skarphed, der gør klassisk sydfransk rosé så eftertragtet, som den er.

I dette selskab er Domaine Tempier en mester, som gør sig fuldt fortjent til at modtage udmærkelsen årets rosé 2016.

Årets rosé 2016 from ole troelsø on Vimeo.

  

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display