Californiens vindistrikter slap relativt billigt fra skovbrandene
Signorello Vineyards hørte til de vingårde der brændte ned til grunden. Foto: Scanpix
Gourmet Af
Melodien til den gamle høstsang, "Marken er mejet", kan bruges til at synge denne artikels overskrift, for druerne i Californien kom i hus uden voldsomme brandskader.
Oktober måneds katastrofale skovbrande i delstaten kostede samfundet enorme tab af såvel liv som værdier, og den ramte en del vinmarker. Men ikke så mange, at det opfattes som en katastrofe for industrien.

Paradoksalt nok ramte såvel ild som vand jorden i år, hvor fem års ødelæggende tørke blev brudt. Og selv om brandene ramte en række vingårde og marker, så gik det værst ud over det nordlige Californien, hvor kun en lille del af statens produktion finder sted, om end det er den mest værdifulde.
Der er nemlig tale om Napa, Sonoma og Mendocino som altså blev ramt, men heldigvis først efter at cirka 85-90 pct. af druerne allerede var høstet og bragt i sikkerhed.
"Langt størstedelen af årets høst blev ikke påvirket af de mange brande, og årgangens kvalitet er meget lovende," siger Robert Koch, chef for brancheforeningen California Wine Institute.
Han betegner 2017-høsten som tilfredsstillende, såvel hvad angår kvalitet som mængde, sidstnævnte når fire mio. ton, hvilket er over gennemsnittet, og således kan vi håbe på, at priserne holder sig i ro.
Det er ligeledes positivt, at tørken ophørte, hvilket har betydet, at de fleste drueavlere har fået fyldt deres regnreservoirer op igen, ligesom de såkaldte dækafgrøder mellem vinplanternes rækker igen er begyndt at vokse.

 Der er meldinger om gode forhold for cabernet sauvignon og pinot noir, mens zinfandel har haft det lidt sværere nogle steder, hvor forårsregnen satte ind midt under blomstringen.
Det har dog ingen indflydelse på den zinfandel som anbefales her på siderne, eftersom den blev høstet i 2015, to år før den lækre Bordeaux-lignende 2013 Smith-Madrone cabernet sauvignon. Vi kommer ligeledes omkring pinot noir og det i to udgaver, dels fra Santa Rita Hills, dels fra Santa Barbara County.

Vinen fra Santa Barbara er en berømthed, og derfor skal man betale lidt mere for den, end for en tilsvarende kvalitet i en ukendt vin. Der er tale om 2012 Highliner pinot noir, og hvis du hører til dem, der var vild med filmen "Sideways", så husker du sikkert, at denne vin spillede en central rolle på restaurant The Hitching Post, som også er vinens navn.
Hvis ikke dette får en klokke til at ringe, så bør du måske spare de 325 kr. som den meget lækre, polerede og imødekommende Highliner koster, og i stedet investere dem i en flaske 2013 Lincourt pinot noir til 229 kr.
Den har lidt af de samme kvaliteter og oven i købet et delikat mineralsk præg i næsen, stammende fra de meget kalkholdige marker man kan finde i Santa Rita Hills.

 

Vil du have endnu mere moden frugt og hyggelige bærtoner, så kan 2013 Day zinfandel fra Sonoma være sagen.
Den oser af vanille og smager dejligt krydret på en varm og charmerende facon, som vil glæde zinfandel-tilhængere, men afskrække dem der er lidt hårdere i smagsfilten og afvisende karakteriserer zinfandel som en marmeladevin. De vil til gengæld nok være begejstrede for 2013 Smith Madrone, som er lavet på cabernet sauvignon og bringer mindelser om rødvin fra Bordeaux. Druerne er dyrket i en kølig del af Napa Valley, og vinen har en duft, der er dyb med mineralske strejf og en stramhed, der går over i den intense smag, som har delikate strejf af bitterhed.
Den koster så også 450 kr., eller 400 kr. hvis man køber seks flasker, og det er en sjat, men sammenlignet med andre Napa-vine i den klasse, er det faktisk ikke dyrt.
Og billige bliver vinene fra de nævnte vindistrikter nok aldrig, så det kan godt give mening at spare de 300 kr., som seks styk prisen giver mulighed for, og vinen vil helt sikkert bare blive endnu bedre i løbet af de nærmeste år.

 
oltr@borsen.dk

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display