To danske restauranter i verdens top fem
Noma medejer og opvasker Ali Sonko rejste til Singapore, mens René Redzepi blev hjemme.
Foto: Ole Troelsø
Gourmet Af
Noma blev nummer 2 og Geranium 5 da The Worlds 50 Best Restaurants-listen i dag blev offentliggjort med den franske Restaurant Mirazur som nummer et.

 
Førstepladsen gik til Restaurant Mirazur i den sydfranske by Menton.Havde René Redzepi lugtet lunten? Det kunne man tro, eftersom den berømte kok ikke var taget til Singapore for at overvære The Worlds 50 Best Restaurants prisoverrækkelsen, hvor hans restaurant altså fik en andenplads.

Det er en fantastisk flot placering, men når man har prøvet at vinde flere gange, vil man nok foretrække dette. Redzepi havde sendt sin kompagnon, opvaskeren Ali Sonko og andre Noma-folk, mens Geranium var repræsenteret af indehaverne Rasmus Kofoed og Søren Ledet, som personligt kunne modtage kollegaernes hyldest i salen.

Netop det at juryen bag 50 Best-listen i høj grad udgøres af toneangivende kokke og restauratører, betyder meget for dem som modtager hyldesten. For selvom det jo er dejligt med ros fra f.eks. Michelin guiden, så varmer det mere, når rosen kommer fra egne rækker.
Søren Ledet og Rasmus Kofoed fra Geranium, fotograferet ved 50 Best prisoverækkelsen i fjor.

Med Noma på andenpladsen og Geranium på femtepladsen har Danmark en flot position på 50 Best-listen ligesom restauranterne Amass,108 og Relæ skinner på listen over de følgende 51-120 restauranter, der blev kåret i år. At det ikke var 51-100 som sædvanligt skyldes, at man fejrer sponsoren Pellegrino, der fylder 120 år.
Og sponsorerne bliver tilsyneladende stadig vigtigere og vigtigere for The Worlds 50 Best, der begyndte som noget nær en spøg på det britiske Restaurant Magazine men i dag er en helt anden og meget mere kommerciel historie, der ikke har helt samme opbakning fra kokkeverdenen, som det var tilfældet før i tiden.

I årenes løb blev 50 Best-listen en alvorlig konkurrent til den førhen enevældige Michelinguide, og i dag er listen den mest indflydelsesrige af sin art. Ganske vist er såvel Michelin som Worlds 50 Best genstand for kritik, som ofte er polemisk og lidt løjerlig. Men det rokker ikke ved disse ranglisters massive indflydelse, og selvom kritikerne hyler i kor, så står gæsterne i kø for at få bord på de feterede restauranter.

 
I 2007 begyndte Noma's opstigen for alvor, da restauranten
blev kåret som nummer 15 på Worlds 50 Best-listen. Foto: Søren Wesseltoft.En topplacering på Worlds 50 Best-listen fører nemlig øjeblikkeligt til hundredtusindvis af reservations forespørgsler, og evner restauranten at holde sig oppe blandt de øverste i årene efter, forbliver efterspørgslen enorm, viser erfaringer.

Men fremover bliver det ikke muligt for en restaurant at befinde sig i toppen over flere år, for en ny regel betyder, at en førsteplads samtidig er en afsked til listen.
Også på det område har kritikken haglet ned over Worlds 50-listen, om end der modsat har været mange som hilste ændringerne velkomne, bl.a. listens veteran vindere Massimo Bottura fra Osteria Francescana og Joan Roca fra Celler de Can Roca. Begge finder det positivt, at der på den måde bliver plads til nye talenter.
 
Efter Me Too-bevægelsen blev stærk, har The Worlds 50 Best-listen gjort meget for at få flere kvinder med i bevægelsen. Billedet her er fra et af de møder, som har været arrangeret i forbindelse med årets prisoverrækkelse i Singapore. Foto: The Worlds 50 Best Restaurants.

Kritikere argumenterer, at der jo så ikke kan være tale om "verdens bedste" restaurant, når de bedste ikke må være med. Og her er vi inde ved problemets kerne, nemlig navnet der opstod længe før, listen blev berømt. For selv om den hedder "The Worlds 50 Best Restaurants," så kan man jo sige sig selv, at sådan en liste ikke kan bestemme, hvad der virkelig er "verdens bedste" for hvem kan bestemme det?

Men når en jury bestående af cirka 1.000 kokke, restauratører, madskribenter og lignende udpeger en håndfuld restauranter som deres favoritter, så er det hævet over enhver tvivl, at netop de restauranter kan noget helt særligt, lige meget om de virkelig er verdens bedste eller ej.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�