Skagens oversete restaurant har en fantastisk udsigt
Udsigten fra Restaurant De2Have ude i Grenens klitter er Skagens bedste.
Foto: Ole Troelsø
Gourmet Af
Måske ved du, at restauranterne på Brøndums og Ruths er i topform? Men når det derfor kniber med at få bord der, kan du måske finde et ude på Grenen, hvor De2Have ligger og er en smule overset.
 

"Naturen og havet går i ét," står der på restaurantens website, "og det går langsomt," digter jeg videre, for alting foregik i sneglefart, da jeg besøgte stedet forleden. Men det var ventetiden værd, og De2Have er et godt alternativ her på toppen af Danmark, hvor toprestaurantene er på de nævnte hoteller.

Men forpagterparret siden 2017, Mette & Peter Faarkrog Hansen, har gennem de sidste par år fundet sig en god lille niche, i det man med lidt god vilje kan kalde Udkantskagen. For ingen kan benægte, at det et Skagens og tilmed Danmarks yderste nordlige punkt.

Maden er ganske vist ikke højgastronomi fra samme skuffe som på de nævnte hoteller, den aktuelle treretters menu består af stegt rødtungefilet, kalvesteg og jordbær med fløde og vanilleis til 345 kr. Men det måltid jeg nød forleden, havde så tilpas mange gode takter, at jeg synes stedet bør have en varm anbefaling som et lidt mere jordnært alternativ, som til gengæld har en himmelsk udsigt.
 

På udsigtspunktet kan nemlig hverken Brøndums eller Ruths følge med, for selvom begge ligger meget nær havet, er havudsigten fraværende. Men på De2Have er der den mest forrygende panoramaudsigt fra den højt beliggende 1970'er bygning til såvel klitter som Kattegat og Skagerrak, både inde fra restauranten og ude fra terrassen.

Uden den udsigt ville ventetiden være faldet urimelig lang, men frem for at ærgre mig over det, glædede jeg mig over synet af de to have, som her mødes og brydes, mens fragtskibe tålmodigt ligger på reden vuggende i horisonten, mens de venter på at blive sendt et eller andet sted hen og hente ny last.
 

Så vi ventede, tankskibene og jeg, ligesom de fleste af restaurantens stole ventede på gæster, der imidlertid ikke syntes af findes. For selvom uge 29 er travl, og der her tilbydes en femretters champagne menu til bare 750 kr., virker stedet totalt overset af det publikum, man ser flokkes hos Ruths og Brøndums.

Vi bestilte såvel á la carte som femretters menuen med champagne, der alle kom fra det samme hus nemlig Jean Veselle, og de serveredes af en sommelier fra den vinleverandør, der står for samtlige kortets vine.
Det er en markant ændring i forhold til vinudvalget under den forrige restauratør, Henrik Tachau Kristensen, en feinschmecker med stor kærlighed til raffinerede vine, som her fandtes i et imponerende flot udvalg.
Det nuværende kort er ikke imponerende på den måde, men der er gode sager til gode priser. Tag f.eks. en flaske 2015 PSI fra vinmageren Peter Sisseck til blot 650 kr., det gjorde vi, og så var jeg da nødt til at bestille en ribeye steak. 
 
Tjeneren forklarede, at den blev tilberedt sous vide og siden grillet, jeg sagde i spøg, at så ville jeg gerne have den tilberedt til 58 grader. Selvom jeg ikke havde ventet, det ville blive efterkommet præcist, havde jeg dog ikke forestillet mig, at bøffen ville blive tilberedt ved noget der lignede 70 grader.

Men det kan også være under grillningen det er gået galt, i hvert fald var kødet endt med at være mindre rødt end ønskeligt, men så var der dog også tale om en rigtig flot stegeskorpe på skiven af oksefilet, som havde en ganske fik smag. Det samme havde bearnaisen, som var dejlig varm og delikat syrlig, ligesom den bordelaise lignende sauce havde en dejlig kødsmag og var fri for overdreven sødme.

Fiskeretterne var tilberedt med mere føling. Forretten med pil selv rejer var baseret på store, letkogte Skagensrejer af meget fin kvalitet som svarede til det gode hjemmebagte hvedebrød, der var skåret i små tern, som skulle det serveres for en hund med tandpine.
Femretters menuens havtaske var ligeledes pivfrisk og tilberedt så saften var velbevaret og det grønne tilbehør var dejlig friskt og sprødt. Forretten af to store og meget friske jomfruhummere var grillet ganske let og fremstod med stor saftighed og en ren smag under drysset af friske hakkede krydderurter.

Modsat havde den lokalt røgede færøske laks fortjent mere opmærksomhed, f.eks. var det mørkegrå fedt som sidder nær skindet ikke pudset af, og røghinden var for hård, til at den skulle have haft lov at blive siddende. Jeg blev ikke siddende til dessert, dertil var det trukket for langt ud, og en ny cocktailbar lå og ventede inde i Skagen, med et spirituøst sortiment der virkede mere lokkende, end den lidt trøstesløse digestif vogn De2Have er udstyret med.
 
Men fred med det, der er som nævnt mange andre gode grunde til at besøge stedet, og næste gang vil jeg prøve at komme en dag, hvor vejret lægger mere op til at sidde ude på terrassen, og så vil jeg udelukkende spise fisk og drikke Louis Roederer champagne til 650 kr. flasken eller hvis den smager godt, Louis Bouillot cremant de Bourgogne til 295 kr.

Fra terrassen spottede jeg i øvrigt en vandflyver, som viste sig at være en af Nordic Seaplanes maskiner, der helt ekstraordinært flyver København-Skagen her i uge 29. Prisen er naturligvis 2900 kr., og turen tager en time, så du kan nemt nå det, hvis du er en af de københavnere, som ikke er kommet ud af hullerne. 

 

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�