Navigator for fremtiden: Den Gamle Orden må dø
Foto: Scanpix
Portræt Af
Lås politikerne inde på Christiansborg og lad dem lege Hotel Paradise, riv Rigshospitalet ned og lav skolerne om til bondegårde.

Skal vi navigere os frem til en bedre fremtid, må vi først rydde op og smide det, der ikke længere duer, over bord, mener en af stifterne af Future Navigator, fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen.

Pleasure.dk mødte Anne Skare Nielsen – og fik et life changing kick. Den gamle orden skal dø, før en ny og bedre orden kan komme til "Lost in transition", kalder Anne Skare Nielsen det tab, vi pådrager os, når vi gør nu'et til noget midlertidigt, og i stedet for giver os af med at drømme om en fremtid, som selvfølgelig er bedre, smukkere - og lige om hjørnet,


Indehaver af to akademiske grader, iværksætter, virksomhedsejer, direktør, fremtidsforsker og mor til fire, Anne Skare Nielsen, er her fanget i et eftertænksomt øjeblik på terrassen derhjemme.

Men nu'et er ikke en overgang, noget, vi bare skal igennem inden vi havner i drømmefremtiden. Det er tværtimod i nu'et, fremtiden bliver til. Nu'et er nemlig fyld med de myriader af mønstre, som morgendagens virkelighed kommer til at består af. Mønstre er muligheder og Anne Skare Nielsen har gjort det til sit job at lære os at genkende disse mønstre og bruge dem som byggesten til den fremtid, vi ønsker os.

Sidst på måneden udkommer bogen Future Navigator: En linedans fra idé til succes, som Anne er medforfatter til, men allerede nu kan Pleasure.dk's læsere få et kig i den fagre, nye verden, som bogen vil hjælpe os til at navigere i.

Krisen og fremtiden

"Det ligner, men det kan umuligt være hende," tænker vi, når en smilende, ung pige nærmer sig vinkende. Selv når hun slår sig ned ved café bordet og strikhuen, den tykke frakke og tørklæderne skrælles af, ser Anne Skare Nielsen alt for ung ud til at være indehaver af to akademiske grader, mor til fire og, sammen med Liselotte Lyngsø, stifter og leder af et firma, som rådgiver firmaer og institutioner over hele verden. Og som allerede for to år siden fik Dagbladet Børsens Gazelle-stempel som en af de hurtigst voksende unge virksomheder.

Anne Skare Nielsen, 39, og Liselotte Lyngsø, 40 og ligeledes mor til fire, grundlagde Future Navigator i 2003, der også var året, da opturen var ved at bide sig fast og fremtidskurven kun kendte en retning, nemlig opad.


Humor - og som her på billedet - og følelser er en uadskillelig del af den meget engagerede foredragsstil, som har gjort Anne Skare Nielsen kendt både i the business.community - og i medierne.

I dag har kurven skiftet retning og dette har sat endnu mere turbo på Future Navigator. Iveren efter ikke igen at havne i en fremtid, som kommer bag på dem, får virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutionerne til at står i kø for at sikre sig vejledning hos de to fremtidsforskere og deres team. Politik er i dag blevet noget, man optræder med. Ideerne, nytænkningen er væk "Du er biolog og kandidat i samfundskundskab. Hvordan er det gået til, at du er endt som fremtidsforsker, og ikke sidder bøjet over en mikroskop ?" vil vi vide.

"Både biologi og samfundsvidenskab handler om mønstre. Mønstre er også muligheder og fremtidsforskning består bl.a. i at studere bevægelserne og samspillet mellem disse muligheder. Jo flere mønstre, man kender og har at "lege" med, des lettere er det at påvirke en udvikling i den ønskede retning, " forklarer Anne der, à propos det med muligheder, har bestilt både en te og en latte, som hun skiftevis tager slurke af.

Politisk partiforpupning

"Er det derfor du tit ser dit snit til at liste lidt biologi ind i selv de tungeste politiske debatter?" spørger vi ihukommende hendes seneste optræden i "Søndagsfrokosten", hvor hun, i forbindelse med det aktuelle politiske partiforpupning, skød ind, at man ikke må glemme, at silkeormen inde i puppen må gå til grunde før den forvandler sig til sommerfugl.

"Vi ved jo fra bl.a. biologien, at den gamle orden skal dø, før en ny, og bedre orden kan komme til. I den situation, vi befinder os lige nu, passer dette også helt bogstaveligt. Vi er, efter årtier med velstand, hvor vi ikke kunne få nok og bare skulle have mere og mere, nu ved at indse, at "mere" ikke længere er løsningen. Vi er på vej fra "mere" til "bedre," siger Anne, der, mens hun taler, kradser nogle mønstre på cafeens papirdug.

Mønstrene viser hvordan hjernen er indrettet og hvordan man kan træne den til at ændre 'mode' fra stenalder til fremtid ved at finde nye, og klogere og hurtigere veje frem til målet.

"Nøgleordet er: tænk anderledes, tænk innovativt. Det, vi laver hos Future Navigator er, at lære vore kunder at visualisere og (ind)se fremtidens ideer - og anvende dem som springbræt til succes allerede i nu'et," forklarer Anne.


Bogen Future Navigator: En linedans fra idé til succes, udkommer om kort tid på Nyt Nordisk Forlag.

Skolen som en bondegård

"Kan du give et lidt mere konkret eksempel på hvordan man sådan lige kan flytte rundt på fremtiden?", spørger vi.

"Vi kan tage folkeskolen. Den er i den grad gået i stå og man træder bare vande. Vores forslag er, at skoler skal bygges op over bondegårdsmodellen. En bondegård er et sted, hvor børnene er helt, helt tæt på de processer, som udgør livet. Er barn, som er vokset på en bondegård ved, at der skal både hårdt arbejde og omsorg, før man ser resultater," smiler Anne og tilføjer, at man i hjemmet i Dragør allerede øver sig på modellen.

"Hos os plejer vi at sige, at vi skal på arbejde, når vi skal afsted til vuggestuen, skolen eller kontoret. Man arbejder fra day one, lige som på en bondegård," griner hun.

Sundhedssektoren er et andet af de områder, som Future Navigator har kig på. Vi er nu ved at indse, at "mere" ikke længere er løsningen "En ekspert på området fortalte mig forleden, at hvis man rev Rigshospitalet ned og opførte et nyt, videnskabsmæssigt tidssvarende sygehus, ville besparelserne være så enorme, at udgifterne til det nye hospital vil blive tjent ind på under to år, " fortæller Anne, der også har svar på hvad "videnskabsmæssigt tidssvarende" indebærer.

"Der er flere aspekter. Et af dem er individuel sygdomsbehandling. Patienterne vil i fremtiden blive udstyret med individuelt sygdomskort og behandlingen vil ikke alene føre til hurtigere helbredelsesforløb og kortere hospitalsophold, men også til betydeligt nedsatte omkostninger," forklarer Anne.

Se videosamtale om bogen med Anne Skare Nielsen og makkeren Liselotte Nielsen:


"Du sagde fornylig i programmet "Filosoffen, forfatteren og fremtidsforskeren", at Christiansborg var som Hotel Paradise. Hvad mener du med det?"

"Man skal ikke hænge ret længe foran fladskærmen, før man kan se ligheden. Politik er i dag blevet noget, man optræder med. Ideerne, nytænkningen er væk," er alt, hvad Anne når at svare.

Den aftalte tid er udløbet og et nyt møde er linet up på cafeen. Anne har rejst sig for at tage imod.Jeg bliver præsenteret for min "afløser". Han hedder Rune Gregers Meyer og er direktør for Innovationshøjskolen, hvis' bestyrelse Anne er medlem af.
.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�