Ubestridt konge af den danske auktionsverden
Auktionarius Jesper Bruun Rasmussen har 50-års jubilæum. Men den 69-årige vil stadig stå med hammeren på podiet.
Foto: Jonas Pryner Andersen
Portræt Af
Eneejeren af auktionshuset Bruun Rasmussen, Jesper Bruun Rasmussen, kæmper dagligt en hård kamp. Han er nemlig ordblind. Han læser derfor aldrig romaner, men til gengæld har han en fotografisk hukommelse for kunst og en passion for luksusbiler. Weekend graver ind under facaden på Danmarks mest kendte auktionarius, som netop nu har 50-års jubilæum i familiefirmaet.

Det er lidt af et stilbrud, at det første, mit blik falder på i den store bogreol lige inden for døren hos auktionsholder Jesper Bruun Rasmussen, er billedbogen "Forbrydersker og offentlige fruentimmere 1863-1919". En bog, som ikke ligefrem fremmer budskabet om en kunstelsker. Det eneste, jeg ønskede mig, var at overtage fars grå Jaguar Stilbruddet bemærker den super sensitive og signalanalyserende grand old man inden for den danske auktionsbranche da også på et splitsekund, hvorpå han ud af det rene ingenting pludselig står med favnen fuld af 8-10 tykke udenlandske auktionskataloger."Sådan en stak kommer der dagligt til mit kontor, og de skal jo læses," smiler han og bevæger sig lynhurtigt væk fra den 4-5 meter høje reol og stiller sig i front mod den, så jeg bliver nødt til at stå med ryggen til de letlevende damer i ansigtshøjde, inden jeg yderligere når at se, hvilke bøger reolen indeholder.

Noget jeg egentlig heller ikke burde, for er der noget, 69-årige Jesper Bruun Rasmussen signalerer, så er det etikette i Emma Gad klassen. Og er der noget, "man" ikke gør, ifølge Fru Gad, så er det at se på, hvilke titler et privatbibliotek indeholder. Den slags er alt for privat.

Læs også:
Mød Verdens sejeste mand
Designformand: Danmark stadig en vigtig player
Boksebossen: Jeg er ingen gangster

To danskvand serveres i det smukke og lyse kontorlokale, hvor et rokokospejl står henslængt på gulvet, mens et smukt, men farvemæssigt atypisk billede af maleren Preben Hornung udgør den eneste ophængte vægdekoration. En danskvand knappes op, hvorpå den deles med afmålt nøjagtighed, for hvorfor åbne to, hvis den anden danskvand alligevel ikke drikkes?

God forretningssans har altid præget auktionshuset, siden Jesper Bruun Rasmussens far, Arne Bruun Rasmussen, grundlagde det i 1948. Et firma Jesper Bruun Rasmussen startede i som 19-årig for nøjagtig 50 år siden, i 1961, selvom det langtfra lå i kortene. For jo mere faderen pressede på for at få sønnen ind i firmaet, desto mere vægrede Jesper Bruun Rasmussen sig. Delvis fordi Jesper B. R., som han kaldes i branchen, er ordblind."Tiderne var anderledes dengang, og selvom jeg fik ekstraundervisning, blev den slags handicap opfattet, som om man var dum," smiler hovedpersonen, selvom smilet er lidt stift og afslører, at der er blevet grædt mange modige ungdomstårer, før han som 17-årig forlod realskolen for aldrig sidenhen at sætte sig på en skolebænk igen.

Fars grå Jaguar

"Det eneste, jeg ønskede mig, var at overtage fars grå Jaguar, selvom min oprindelige tanke for at få en levevej var at blive møbelsnedker. Jeg gik tilmed på sløjdkursus i min fritid. For træ og godt træarbejde fascinerer mig, også den dag i dag. Og samtidig var det også et fag, hvor der ikke skulle læses så meget," forklarer Jesper B. R., der, i takt med at skolekammeraterne blev optaget på gymnasiet, selv flygtede til England og Frankrig, for efter små to år at komme hjem med et langt større selvværd og en større kunstforståelse end den han drog ud med. Han har nu 50-års jubilæum og har med egne ord arbejdet sig op fra bunden "the hard way" Modstanden af skulle stå i faderens skygge blev derfor afløst af et ja til at indtræde i familiefirmaet, hvor han altså nu har 50-års jubilæum og med egne ord har arbejdet sig op fra bunden "the hard way".

Læser ikke romaner

"Faktisk kan jeg ikke engang læse en roman, heller ikke i dag. Til gengæld læser jeg i dag korrektur på vores kataloger, for jeg har en nærmest fotografisk hukommelse af, hvordan diverse fagord skal se ud for at være stavet rigtigt."

Ungdomsfølelsen af at være dum har med andre ord ikke givet Jesper Bruun Rasmussen varige men. Jobbet som auktionarius kræver, at man tør stille sig op og performe, og Jesper Bruun Rasmussen er kendt som en dygtig skuespiller på auktionspodiet. Faktisk så god, at han også har medvirket i det, der må betegnes som en rigtig glimrende film.

"I 1986 spillede jeg med i Henning Carlsens film "Oviri", der handler om maleren Paul Gauguin. Her skulle jeg spille en fransk auktionarius, hvor Donald Sutherland så spillede hovedrollen som Gauguin. Det var uhyre morsomt, og da filmen tilmed blev nomineret til filmfestivallen i Venedig det år, kunne jeg selvfølgelig ikke dy mig for at tage dertil. Filmen vandt ikke, men det var da morsomt at se sit eget navn på rulleteksten. Men skuespiller som profession? Aldrig i livet, skønt min kone og jeg nyder at gå i teatret," ler Jesper B. R.Mangel på købere

Selv om Jesper Bruun Rasmussen befinder sig som en fisk i vandet på auktionspodiet, så kunne hans skuespillerevner ikke kompensere for mangel på købere, da finanskrisen slog til i 2008 med uventet stor kraft.

Jubilæumsåret 2008, auktionshusets fyldte 60 år, og også 2009 blev katastrofeår for auktionshuset med tocifrede millionunderskud på bundlinjen, og Jesper Bruun Rasmussen måtte sælge ud af arvesølvet.

Sælge hovedsædet

"2008 var et hårdt år for efter diverse børskrak forholdt specielt købermarkedet sig vigende. Det måtte vi tage konsekvensen af, og bl.a. derfor solgte vi hele vores gamle hovedsæde i Bredgade og de omkringliggende ejendomme – hvorfor vi i dag bor til leje på adressen. Som konsekvens måtte vi også fyre en hel del medarbejdere. Til gengæld fik vi solgt ejendomsportefølgen rigtig godt og på det rigtige tidspunkt," småklukker Jesper Bruun Rasmussen og signalerer noget af det, der også er hans rygte. Nemlig på godt og ondt at være lidt af en åndelig korkprop.

Jesper Bruun Rasmussen er nemlig kendt for ofte at bagatellisere et problem, hvad der nogle gange kan være en diplomatisk fordel, ved at tingene så ofte løser sig selv. Men omvendt kan de tiltag, der ikke er så ligetil, hobe sig op, fordi Jesper B. R. også er konfliktsky og tryghedsnarkoman.Til det stationære

"Det er da rigtigt, at jeg ikke har det så godt med forandringer, at jeg har det bedst i forhold til det mere stationære. Vi er og har altid været til det mere konservative, og det skal vi vel også være," siger Jesper B. R. og erkender, at der på den anden side så også er en reel mulighed for, at man på den konto kan blive løbet over ende – ved simpelthen ikke at følge trenden på det rette tidspunkt.

"Men gør man sine ting godt nok, og er man, som vi er i dag, polstret nok, skal det nok gå. Det er let nok at få luksus-vaner, men så gælder det om at holde igen på det rette tidspunkt," forklarer den høflige, stadig, mangemillionær, der bl.a. sparer ved at lade sin københavnerkendte store røde Bentley stå i garagen noget oftere end førhen.

Varmes op

En bil, som han arvede efter sin far. De ældre generationer af Bruun Rasmussen-dynastiet er kendt for en stor passion for luksusbiler.

"Min fars gamle bil kan stadig køre, den skal bare lige varmes lidt op først," fastslår Jesper Bruun Rasmussen, som til daglig kører fra villaen i Klampenborg i sin mere beskedne Audi.

Læs også:
Politik er det nye rock'n'roll
Østerbronx hitter globalt
Utzons arvtager tier og bygger

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

�