Kvinderne scorer på skovmandsskjorten
Den gamle skovmandsskjorte med dens aura af hårdt arbejde og jordbundenhed er blevet noget af det mest hippe. Hvis man vel at mærke er kvinde. Mille Dinesen (tv) fra serien Rita er 'ambassadør' pt.
Portræt Af
Den har et par hundrede år på bagen, blev oprindeligt solgt som arbejdstøj til indianere i USA og oser langt væk af svedig mandighed. Skjorten med de velkendte tern er efterhånden en garderobeklassiker og et fænomen, der er faret frem i modebilledet i flere omgange.

I disse dage er skjorten stærkt tilbage – på de danske og internationale tv-skærme og på den nutidige, feminine måde. Hun har ikke en mand, men låner noget fra mandens garderobe og gør det til sit eget I starten af februar gik tv-serien "Rita" i luften. Historien om den kvindelige folkeskolelærer, der – parallelt med et til tider krævende arbejdsliv (og diverse intime relationer på og uden for arbejdspladsen) – forsøger at få hverdagen som alenemor til tre børn til at hænge sammen. Rita er ublu, ukuelig og begavet med en dybt misundelsesværdig bagdel (som hun ikke gemmer ad vejen). Og så er skovmandsskjorten en uomtvistelig, vedholdende del af hendes garderobe.

Læs også: Jakkesæt på 5 min. fra kendis-skrædder

Skoven er fældet. Og manden ligeså. Stærke kvinder 'stjæler' det maskuline - helt uden at man tænker på sved, fyrrenåle og dunsten af bål.

Sidstnævnte har tv-seriens to kostumedesignere – Susie Bjørnvad og Helle Nielsen – stået for. Og der ligger en god portion overvejelser bag, når den slags beslutninger om klæder og kreationer skal tages. Skovmandsskjortens insisterende optræden er ingen undtagelse.

"Vi har fokuseret på at skabe en stram karakter, ud fra nogle bestemte rammer," forklarer kostumedesigner Susie Bjørnvad. "Rita er en slags antihelt – lidt ligesom Hank i "Californication" – og på samme måde som Hank, der altid er let genkendelig i sin T-shirt, krøllede skjorte og læderjakke, har vi forsøgt at give Rita en slags uniform. Skovmandsskjorten fortæller os noget om kvindetyper, kønsroller eller krisetilstande I tråd med hendes karakter og det liv, hun lever, har vi valgt at lade hende tage noget fra herremoden og gør det til sit eget på en feminin måde – skovmandsskjorten er med til at understrege den uniformering. Hun har ikke en mand, men låner noget fra mandens garderobe og gør det til sit eget," fortæller kostumedesigneren.

Netop legen med køn og roller er et uomgængeligt tema, når snakken lander på skovmandsskjorten. Det ved modeekspert og –forsker Maria McKinney-Valentin en hel del om.

Skuespiller og model Ashley Greene har været med til at sætte skovmandsskjorten på modekortet – her er hun i de velkendte, old school sort/røde tern.

"Vi bruger blandt andet vores tøj til at udfordre gældende opfattelser af køn og seksualitet. Skovmandsskjorten – og kvindernes aktuelle flirt med herretøj – kan på den måde handle om at rykke grænserne for, hvad der er feminist og maskulint," fortæller hun.

Og måske er der ikke så få kvinder endda, der kan genkende sig selv i TV2's Rita. Selvkørende single mor med selvtillid, stiletter og en selvfølgelig snert af sårbarhed.

Læs portrættet: Mille Dinesen: En stolt drenge-pige

"Hun er den kvindelige Hank – bare inden for skolevæsenet," som Susie Bjørnvad beskriver det.Skovmandskjorten er propfyldt med symbolværdi – det ærlige stykke arbejde, det funktionelle frem for det prangende Skovmandsskjorten er med til at portrættere dette kvindebillede. Og kigger man nærmere på de signaler og referencer, der ligger gemt i de gamle tern, finder man yderligere et par grunde til, at en karakter som Rita er blevet forenet med den berømte beklædningsgenstand.

Ifølge Maria McKinny Valentin er skovmandskjorten propfyldt med symbolværdi – først og fremmest med paralleller til naturen og det ærlige stykke arbejde, det funktionelle frem for det prangende.

Berømte (og berygtede) filmdivaer som Lindsay Lohan har været med til at sætte de feminine udgaver af skovmandsskjorten på modekortet.

"Skovmandsskjorten kan sende forskellige signaler, alt efter om den bæres af en ung designstuderende på Vesterbro eller en pensionist, der skal en tur i haven. Men generelt vil man gerne fortælle, at man er nede på jorden, når man har den på," forklarer modeforskeren.

Og det er Rita. Nede på jorden. Med hjertet på rette sted og en solid fortrolighed med de gevandter, der klæder hende bedst.

TV-serier skaber mode

Som tilskuere kan vi for tiden nyde godt at stilen en gang om ugen, og "Rita" er langt fra den første tv-serie, der har været med til at tune ind på en bestemt beklædningsgenstand eller et specifikt mærke.

Den verdensberømte serie "Sex And The City" var blandt andre med til at give sko-designeren Manolo Blahnik et boost af dimensioner, og den danske dramaserie "Forbrydelsen" varmede gevaldigt op under den islandske sweaters popularitet. Skovmandsskjorten selv har tidligere oplevet en af sine store medvinde, takket være 70'er-serien "Dukes of Hazzard", der fik kvindelige fans til fluks at hive deres mænds skjorter ned fra bøjlerne.

Populære tv-serier har gennem tiden været med til at booste tøj og trends. Om den labre enlige mor og skolelærer Rita kan gøre noget godt for skovmandsskjorten, må tiden vise.

"Medier og herunder også tv-serier er med til at suge tendenser op, der allerede er i gang, og gøre dem endnu større. At hovedpersonen i "Rita" altid har en skovmandsskjorte på siger noget om, at den allerede er udbredt og derfor vil vække genklang. Så den kan blive endnu mere populær – eller dø helt ud, hvis det bliver for meget," forklarer Maria McKinney-Valentin.

For tv-seriens to kostumedesignere har mode-aspektet ikke været afgørende i forhold til valget af skovmandsskjorten – tværtimod.

Endegyldigt moderne

"Hvis man laver noget, der er hipt og moderne lige nu, er det out, når serien får premiere. I stedet har vi forsøgt at gå tilbage i tiden og ramme noget, som på en eller anden måde er endegyldigt – som man altid vil kunne tage frem igen," forklarer Susie Bjørnvad og understreger, hvordan de mange varianter af skovmandsskjorten – lige fra vid, klassisk sort/rød til figursyet sart pastel – rummer utallige muligheder for at customize et outfit, så det giver lige præcis det ønskede udtryk.

Hvem har sagt, at det praktiske skal være kedeligt? Skuespiller Cameron Diaz under optagelserne til komedie-filmen fra 2011, "Bad Teacher".

Maria McKinney-Valentin supplerer pointen og bekræfter den ternede gengangers holdbarhed: 

"Det er en forførende tanke, at det tøj vi går i på en eller anden måde spejler samtiden. Man kunne fristes til at tro, at skovmandsskjorten vinder frem som reaktion på finanskrisen, hvor vi har skruet ned for forbruget. Men skjorten har været populær i længere tid end siden finanskrisen, så det er ikke hele forklaringen," fastslår hun.

Uanset om skovmandsskjorten fortæller os noget om kvindetyper, kønsroller eller krisetilstande, lader det til, at vi ikke har set det sidste til den. Om ikke andre steder, så i Ritas klædeskab.
 
Læs også: Skandinaviske skønheder i Chanel

.

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
�