De flotteste kroer i Sønderjylland
Dyvig Badehotel på Als er det nyeste skud på stammen af spisesteder i det sønderjyske. Det farverige hotel ligger ikke langt fra Danfoss Universe og er opført af erhvervsmanden Hans Michael Jebsen.
Portræt Af
Kun få steder bliver gæstgiveriet værdsat som i Sønderjylland. I en ny bog fortælles historien om de mest bemærkelsesværdige kroer og spisesteder på egnen – og nye kommer stadig til.

I Sønderjylland ligger 15 af Danmarks smukkeste kroer og spisesteder. De er omgivet af vand, skove og marker og har gennem generationer tiltrukket mennesker, der holder af livsglæde, autenticitet og et velsmagende køkken bygget op omkring de kendte, lokale råvarer. Kun få andre steder i landet er den særlige kultur omkring gæstgiveriet bevaret som hernede i den sydligste del af Jylland Forpagteren, receptionisten, kokken, tjeneren, stuepigen og havemanden – alle knokler de år ud og ind. At drive en kro, et spisested eller et hotel er hårdt arbejde. Sådan har det altid været i grænselandet.

Mange af ejerne og de ansatte har brugt år på at skabe et sted, de kan være stolte af. De taler ofte om en livsgerning – at bruge livet på noget, der har stået gennem århundreder og fortsat vil gøre det fremover.

Kun få andre steder i landet er den særlige kultur omkring gæstgiveriet bevaret som hernede i den sydligste del af Jylland. Fra den lille, gemytlige kro over badehotellet til de mest storslåede selskabslokaler.

Bogen "Gennem generationer – fortællinger fra kroer og spisesteder i Sønderjylland" er skrevet af Børsens journalist Tom Okke med fotos af Carsten Snejbjerg. Bogen udkommer den 2. april 2012 på Strandberg Publishing

Variationen er – heldigvis – stor. Både hvad angår arkitektur, natur og ikke mindst maden. Her er alt lige fra det traditionelle sønderjyske kagebord over det moderne køkken til finere, fransk madlavning.

I Sønderjylland går ingen gæst sulten i seng, lyder det ofte fra forpagterne, der nyder at dele ud af deres mange anekdoter, lokale historier og den helt særlige sønderjyske charme.

Og dermed er de alle med til at tegne et billede af en unik egn i Danmark. 

Læs også:
Walmart-milliarder i glas og ramme
Luksus og lir bag hjemmets fire vægge
Kulturel kapital i kaffekoppen

Levende kulturhistorie


Hotel Dagmar i Ribe (foto herover) er ikke til at komme udenom og er en institution i dansk kulturhistorie. Hotellet ligger på byens torv – lige over for domkirken. Hotellet har dog ikke altid været en del af den store, statelige gård, der oprindeligt er opført i 1581.

Først i 1803 bliver der indrettet værelser til udlejning, og fra 1903 tager hotellet navn efter dronning Dagmar. I hotellets foyer ses endnu gamle vægmalerier, der bl.a. forestiller unge Mandø-piger, der i midten af 1800-tallet rejste til Ribe for at søge efter arbejde.

Fyrstelige festlokaler


Løjt Kro (foto herover) menes at være grundlagt i landsbyen Løjt Kirkeby i 1661, mens den nuværende bygning er fra omkring 1820. Kroen ligger midt i hjertet af landsbyen, der byder på flere flot istandsatte ejendomme, bl.a. præstegården, få meter fra kroen.

Der er ti værelser på Løjt Kro, der i dag fungerer som hotel garni til den nærliggende Restaurant Knapp. Kroen råder også over dette smukke selskabslokale, hvor der bl.a. serveres morgenmad. Her er et væld af antikviteter, malerier, chatoller, spejle og standure.

Landsbyens stolthed


Aarøsund Badehotel (foto herover) ligger med et fantastisk vue over til Aarø på den anden side af Lillebælt. Den pompøse ejendom fra 1903 er landsbyens største og er løbende blevet restaureret gennem de sidste ti år. Mange af fællesarealerne er ført tilbage til hotellets glansperiode, så bygningen i dag bærer præg af den tyske jugendstil, der var populær i 1900-tallets begyndelse.

Her er det husets restaurant, Kejserstuen, hvor det store sofa-arrangement efter sigende har tilhørt forfatterinden Karen Blixen.

Prins Joachims Møgeltønder


Det er især marsken, der hvert år lokker besøgende til den sydvestlige del af Sønderjylland. Og specielt til Møgeltønder, hvor naturfænomenet "sort sol" kan opleves på nærmeste hold. Efter solnedgang står publikum ude på markerne, hvor hundredetusindvis af stære flyver i formationer hen over himlen og danner de smukkeste mønstre.

"Naturturismen har ført rigtig meget godt med sig, og det har givet en lille by som Møgeltønder med små 900 sjæle en ekstra attraktion," siger prins Joachim, der er medejer af Schackenborg Slotskro i udkanten af landsbyen. På sigt er det planen, at Slotfelt skal huse koncerter, udstillinger og private begivenheder som f.eks. bryllupper eller jubilæer "Vi oplever, at højsæsonen allerede begynder til påske og varer helt frem til midten af november. Her er utrolig meget vildt og mange fugle at se på.

Desuden har vi kirken, slotskroen og slotshaven, der alle trækker gæster til byen," siger prins Joachim, der også håber, de besøgende vil lægge vejen forbi den enorme, stråtækkede buelade, Slotfelt (foto herover), der bl.a. med støtte fra Realdania, Ecco og Tønder Kommune blev renoveret i 2011.

Det fantastiske byggeri har oprindeligt været driftsejendom under godset, men fungerer i dag som Guldhorn- og kulturcenter.

Den store trælade har nærmest katedralagtig karakter, og det unikke "Møgeltønder-terrazzogulv" er grundlagt med 16.000 marksten fra lokalområdet. På sigt er det planen, at Slotfelt – som hører under Schackenborg Gods – skal huse koncerter, udstillinger og private begivenheder som f.eks. bryllupper eller jubilæer.

Læs også:
Frit slag på markedet for brugte luksusure
Gear og grej til sommerens sejlads
Har du en guldgrube gemt på loftet?

.

Læs seneste udgaver

Cxense Display