Kapelmesterens kæreste eje
Hver fredag aften sidder Claes Antonsen bag trommerne i Vild med dans. Mød ham og den lilletromme, der er med på utallige danske hit.
Foto: Melissa Ørnstrup
Portræt Af
Det nærmer sig frostgrader udenfor, men inde i studiet, hvor "Vild med dans"-deltagerne er ved at gennemgå de sidste øvelser, render kapelmester og trommeslager i The Antonelli Orchestra Claes Antonsen (49) rundt i en tynd, sort T-shirt og lige så tynde bukser.

Han har bare tæer i de blankpudsede, brune Prada-sko, og det er dem, balletmester og Vild Med Dans-dommer Nikolaj Hübbe nu har fået øje på.
Jeg var den eneste dansker, der skulle spille med Chuck Berry til en koncert. Jeg havde overhovedet ikke mødt manden, før vi gik på scenen

"Hvor er de fede de sko, hvor har du dem fra?" spørger han Claes Antonsen, der straks er med på legen.

"De er lige købt i weekenden i Spanien. Skal du prøve dem?"

Joker med sko

Nikolaj Hübbe vrider sig ud af sine slidte, hvide Adidas-trainers og hopper ned i Claes Antonsens elegante lædersko.

 "Yes, de er lige mig. Dem tager jeg," siger han og griner.

De to herrer står og småsnakker lidt, før Nikolaj Hübbe igen må ind i studiet. Claes Antonsen sætter sig ned i en rød sofa og vender sig om.

"Nå, men hvor kom vi fra? Det var noget med Mit kæreste eje," siger han og rejser sig op.

"Jeg henter lige noget, vent," råber han og farer ind i studiet.

Trommeslager og kapelmester Claes Antonsens Ludwig 400-lilletromme kan noget, ingen af hans 25 andre lilletrommer kan.

Claes Antonsen har haft fart på, lige siden han voksede op i Aarhus og som 12-årig lærte at spille trommer.

Som 16-årig var han med til at stifte bandet Elevatordrengene, hvor han mødte Thomas Helmig. De to blev bedste venner, og Claes Antonsen har været Helmigs faste kapelmester lige siden, fortæller han, da han vender tilbage til den røde sofa med en sølvfarvet, slidt lilletromme i hænderne.
Jeg spiller på den her tromme på Thomas Helmigs "Stupid Man" og på Lis Sørensens "Ind til dig igen
"Her er den. Det er en amerikansk Ludwig 400. Mit kæreste eje, som jeg altid har med mig," siger Claes Antonsen og tilføjer, at han faktisk har 25 lilletrommer i alt, men denne er noget helt særligt for ham.

Læs også: Radisson-chefens kæreste eje

Det er med denne lilletromme, han har spillet sammen med stort set alle danske musikere og en alenlang række af udenlandske artister – fra Grace Jones over Kid Creole and The Coconuts til Gloria Gaynor og Chuck Berry.

 "Ja, det er en fed historie, for jeg var den eneste dansker, der skulle spille med Chuck Berry til en koncert. Jeg havde overhovedet ikke mødt manden, før vi gik på scenen, og først efter tre numre kom han hen og gav mig hånden: "Hey, I'm Chuck". "Yeah, I know," sagde jeg bare. Men han var fin nok," fortæller Claes Antonsen, der har så mange musikalske anekdoter parat, at "vi kunne sidde her resten af dagen".
Den er mit fikspunkt for, hvordan alle andre trommer skal lyde. Jeg siger gerne, at den er en del af mine faste håndvåben

Men nu er vi alene kommet for at høre om den lilletromme, der ligger foran ham. Den har nok oplevet lidt af hvert.

"Den er i hvert fald med på ret mange danske hit," siger Claes Antonsen.

Kan du huske nogle af dem?

 "Ja, jeg spiller på den her tromme på Thomas Helmigs "Stupid Man" og på Lis Sørensens "Ind til dig igen." Og på nummeret "Fire" med Henning Stærk, som var med på den allerførste lp, jeg var med til at indspille."

Hvor gammel er trommen?

"Den er fra 1970'erne. Sammen med Elevatordrengene spillede jeg opvarmning for Skunk Funk – et af Danmarks første funkbands. Bagefter købte jeg trommen af bandets trommeslager, Ole Madsen. Jeg gav 500 kr. for den, og fik endda en lille kvittering."

Hvorfor er den særlig?

"Den er mit fikspunkt for, hvordan alle andre trommer skal lyde. Jeg siger gerne, at den er en del af mine faste håndvåben: Stortrommepedal, stikker, Paiste hi-hat-bækkener – og så lilletrommen."

 Hvorfor lige en Ludwig-model?

"Det er et tilfælde. Faktisk er jeg i dag sponsoreret af Yamaha. Men lige præcis med lilletrommen har jeg et ømt punkt."

Kan du nogensinde skille dig af med den?

"Nej, det sker ikke. Den har været med mig jorden rundt flere gange. Hvor end jeg skal hen, kommer den med. Sådan er det."

Læs også:
"Mit bitchede image irriterer mig"
Rejsedronningen: Husk jeg er single
Mia Lyhne - Alene med de eneste to
.

Læs seneste udgaver

Cxense Display