Velhavernes bydel er under forvandling
Bag facaderne i Londons mest elegante shopping-distrikt er en revolution i gang. Mayfair skal atter være beboelseskvarter, men kun for verdens allerrigeste.
Foto: Polfoto
Portræt Af
Mesterkokken Eric Chavot render rundt med et par Laguiole-steakknive i hånden. En sort og en hvid.

"En til kvinder og en til mænd. Kan du se det for dig? Det bliver stort. Vi er de eneste i London, der har disse knive," siger han og smiler med hele ansigtet.
"Mayfair er et uhyre eftertragtet postnummer, og det er her, oligarker og kinesiske mangemillionærer først placerer deres formuer"

"Ja, ja, du tænker sikkert, at jeg bare en skør og vild franskmand med en masse idéer og ambitioner. Du har ret. Men kan du se, hvor vi er? Se ud ad vinduet. Det er Mayfair. Det bliver ikke bedre. Byens absolut bedste adresse," siger Eric Chavot.

Den selvudnævnte skøre franskmand har en plan. Og ja, en meget ambitiøs en af slagsen. Heldigvis har han noget at have det i.

 
Den smukke Piccadilly Arcade er en af Mayfairs ældste shoppingarkader og byder stadig på ædelt håndværk. Foto: Polfoto

Eric Chavot formåede i ti år i træk at fastholde sine to Michelin- stjerner, da han i perioden fra 1999 til 2009 var chefkok på The Capital Restaurant i London. Derefter blev han privat kok for familien Weston, der blandt andet ejer stormagasinet Selfridges.

 Men nu er han tilbage. Endda lige midt i hjertet af Londons fashionable Mayfair-distrikt, hvor han af "en meget venlig og visionær mand" har fået mulighed for at åbne det, han altid har drømt om: et fransk brasserie.

"Allerede da jeg var en lille dreng, drømte jeg om at åbne et brasserie. Og selv da jeg havde to Michelinstjerner, var drømmen et brasserie. Og nu sker det. Endelig," siger Eric Chavot og beder mig komme med uden for lokalet, der ligger skråt over for et af auktionshuset Sotheby's lokaler på den travle Conduit Street.

 
"Jeg er bare en skør og vild franskmand med en masse idéer og ambitioner," siger den dobbelte Michelinkok Eric Chavot, der snart rykker ind på en af Mayfairs dyreste adresser.

"Kan du se Louis Vuitton-butikken dernede? Kan du se Burberry? Kan du se alle de store biler? Det er de mennesker, der bor her i kvarteret i dag. Her har folk penge, og de vil gerne bruge dem. De vil specielt gerne bruge dem på god mad. Det giver jeg dem," siger Eric Chavot og går ind i lokalet, der fra februar skal huse hans franske brasserie.

"Det er her, man shopper, her, man spiser og her, man gerne vil ses"

"Alle ville have dette sted. Alle de store var her før mig for at se det: Thomas Keller, Raymond Blanc og mange flere. Men nu er det mit, og jeg kan ikke vente med at åbne. Jeg er som et lille barn," siger Eric Chavot, da han afbrydes af en mand i sort jakkesæt, hvid skjorte og blankpudsede sko.

Hans hår er vådt og tilbagestrøget, og han stirrer direkte på Eric Chavot, der straks rejser sig op.

 
Maserati, Ferrari og Rolls-Royce er ikke så sjældne i Mayfair, hvor de nye beboere ofte har deres bilparker i parkeringskældre under jorden. Foto: Polfoto

"Her har vi ham jo, hr. Cola Junior. Det er denne mand og hans familie, der er årsagen til, at vi står her i dag," siger Eric Chavot og introducerer mig til hr. Cola.

Ejer flere bygninger

Azad Cola er en venlig og velklædt herre i slutningen af 30'erne. Det er ham, der ejer lokalet, og ham, der sammen med sin far, Bakir Cola, står i spidsen for et større ejendomsselskab, som ejer flere bygninger i Mayfair, heriblandt det femstjernede Westbury Hotel, der er nabo til Eric Chavots nye brasserie.

Familien Cola er kendt for én ting: De køber billigt og sælger dyrt. Og netop den strategi har vist sig at holde vand i en ellers meget omskiftelig ejendomssektor.

 
Saville Row er kendt for skræddersyede jakkesæt, men også engelske mærker som Hackett er rykket ind i Mayfair og lokker med god stil til herrerne. Foto: Scanpix

Men Mayfair er også noget ganske særligt. Her falder priserne ikke. De stiger. Endda med så store summer, at huse i kvarteret i dag går for at være nogle af de mest sikre investeringer.

 Det er dog ikke alle, der kan trænge ind i Mayfair, for området er primært domineret af en række store spillere. Historien går helt tilbage til 1720'erne, hvor bydelen blev grundlagt af Grosvenor-familien.

Efterkommerne til familien har stadig store besiddelser i Mayfair i dag, og således er det den sjette Duke Of Westminster, der ejer og administrerer utallige bygninger på bl.a. Bond Street og Mount Street, hvor populære flagskibsforretninger for internationale luksusbrands dominerer bybilledet. Men måske ikke så meget længere.

 
Engelske brands har altid domineret den nye del af Bond Street, hvor specielt kinesiske og russiske kunder ofte går på storindkøb. Foto: Polfoto

Mayfair er et uhyre eftertragtet postnummer, og det er her, oligarker og kinesiske mangemillionærer først placerer deres formuer, når de ankommer til England.

 Ejendomsudviklere har naturligvis set potentialet i Mayfair, fordi bydelen i forvejen er kendt for at virke som en magnet på verdens allerrigeste.

Det er her, man shopper, her, man spiser og her, man gerne vil ses. Derfor er det oplagt, at Mayfair fremover også skal blive til stedet, hvor man bor.

Det kræver dog, at kontorer og butikker rykker ud, så der kan blive plads til at skabe eksklusive lejligheder og byhuse, der tiltrækker det rette klientel – de såkaldte high-net-worth-individuals.

 
Shoppingmulighederne er uendelige i Mayfair, men butikslokalerne er efterhånden så dyre, at der kun er plads til den absolutte elite og engelsk skræddersyet luksus. Foto: Scanpix

Udviklingen er allerede i gang, og flere forretningsdrivende i bydelen har oplevet, hvordan huslejen er blevet skruet så meget i vejret, at små specialforretninger nærmest er blevet jaget ud til fordel for indretning af nye beboelsesejendomme.

I Mount Street har der for eksempel ligget et apotek siden 1840, men da huslejen steg med mere end 300 pct. over en seksårig periode, sagde apotekeren lejemålet op og flyttede ud. Samme skæbne overgik det lokale postkontor, der bukkede under på grund af den eksorbitante husleje.

"Han skal nok få mere plads i køkkenet til sine 16 kokke, men det bliver under jorden"

Og tallene taler deres eget tydelige sprog. Huslejen for et butikslokale i Mayfair ligger ifølge avisen The Sunday Times mellem 7000 og 11.000 kr. pr. kvadratmeter pr. år, mens prisen i en beboelsesejendom ofte når op på svimlende 28.000 kr. pr. kvadratmeter. Money talks.

Graver køkkenet ned

Hr. Cola har derfor fat i den lange ende. Det handler om at udnytte kvadratmeterne mest mulig, for i Mayfair er hvert eneste hjørne af hver ejendom flere tusinde kroner værd. Han har derfor sagt til Eric Chavot, at han nok skal få mere plads i køkkenet til sine 16 kokke, men det bliver under jorden.

 
Flere gange kåret som en af de bedste hotelbarer i byen: The Polo Bar på The Westbury Mayfair Hotel.

"Vi graver simpelthen endnu længere ned under Mayfair. Køkkenet kommer til at ligge lige under stueetagen og kælderen. Uden vinduer. Velkommen til mit liv. Men sådan er det her i London."

"Hvis du vil drive en virkelig god restaurant med succes, må du være der, hvor dine kunder er. Og mine er lige uden for døren, midt i Mayfair," siger Eric Chavot.

  

Læs seneste udgaver

Cxense Display