Iben Hjejle - Om kærlighed og kriminalstof
Iben Hjejle måtte gennem en fyrreårskrise og en skilsmisse fra Casper Christensen, før hun igen fik styr på sit liv. Nu tager hun ansvar for sin egen lykke og har både fået ny kæreste og hovedrollen i tv-serien "Dicte", der netop har haft premiere på TV2.
Foto: Scanpix og Simon Jeppesen
Portræt Af
En kvinde går, opslugt af egne tanker, mod Store Torv i Aarhus. Hun ser ikke lastvognen fra Risskov Kloakservice, der drøner imod hende. Det gør de mange mennesker omkring hende heldigvis.
"Omkring min 40-års fødselsdag gik det op for mig, at jeg ikke var der, hvor jeg drømte om at være – hverken karrieremæssigt eller privat"

Stuntkoordinator Dennis Albrethsen holder kvinden tilbage ved det røde mærke, de mange vagter i gule veste passer på, at ikke andre kommer i vejen for den vilde vogn. Journalist Dicte Svendsen undgår chokeret døden, jeg fotograferer ivrigt.

Kort efter står Iben Hjejle storsmilende og storsnakkende med en ældre herre og en dreng under sin paraply, mens hun venter på, at filmholdet gør klar til næste take.

 
Iben Hjejle under optagelserne til serien "Dicte".

Det er nemlig Iben Hjejle, der er inde i den fiktive figur Dicte Svendsen. Ibens far og søn er gæster på settet i dag. Produktionslederen kommer hen til mig og fortæller, at Iben beder om, at jeg ikke fotograferer hendes familie.

Da Iben Hjejle senere sætter sig over for mig, håret trukket stramt tilbage i en knude, blå øjne, som har let til latter, forklarer hun:

"De to er folk, som har ret til deres eget privatliv. De skal have lov til at komme forbi og se, hvad jeg laver, når jeg arbejder uden at skulle være en del af min offentlighed."

 
Iben Hjejle som Dicte Svendsen på gaden ved Store Torv i Århus.


Vi følger med

 Pressen har fulgt intenst med i Iben Hjejles liv – især i tiden efter hendes skilsmisse fra Casper Christensen. Senest har Ekstra Bladet, under overskriften "Nu bor Iben ulovligt", spundet en ende over, om hun mon bor på sin folkeregisteradresse eller ej.

Hun er meget bevidst om sin rolle, både når hun bliver interviewet og fotograferet. For Iben Hjejle er kendt. Kendt for sine roller i film og på tv, kendt for at spille Iben Hjejle i "Klovn".

 
Den fiktive journalist Dicte Svendsen i sit køkken.

"Nogle gange bliver jeg spurgt om, hvordan man bliver kendt. Det er slet ikke det, som det handler om. Det handler om, hvad du er god til, hvad du vil vise inde fra hjertet, og det handler om at træde tilbage, når der er nogen, der er bedre end dig."

Karaktererne hedder det samme, men det er en misforståelse at tro, at Iben i Klovn er Iben privat

"Jeg er kendt, fordi jeg har et arbejde, hvor man bliver det. Det er et arbejde, jeg har, fordi jeg har et talent, som jeg har udviklet og arbejdet på. Jeg er ikke kommet sovende til det."

Selv kender jeg dig jo ret godt, bl.a. fordi du er med i Klovn – hvor du spiller dig selv?

 "Det gør jeg jo ikke. Karaktererne hedder det samme, men det er en misforståelse at tro, at Iben i Klovn er Iben privat. Da jeg skulle spille rollen, kunne jeg ikke finde en nøgle til det. Jeg kunne ikke finde ud af at spille mig selv. Så sagde Casper, at jeg skulle spille den Iben, som folk, der læser sladderblade, tror, jeg er. Hende der dimser rundt i silkepyjamas til langt op af dagen, og som ikke vil have noget med almindelige mennesker at gøre."

 
Iben Hjejle har taget ny styring over sit eget liv efter skilsmissen fra Casper Christensen, et nyt parforhold og en større bevidsthed, om hvad hun vil lave. Hun er tv-aktuel som kriminalreporteren Dicte Svendsen fra næste uge. -Linda Johansen/Polfoto

"Det, der har været det mest overraskende for mig, er, at folk i min egen branche kom til at identificere mig med den karakter. Det, syntes jeg, var bekymrende. Men det er jo også tankevækkende, hvor stor en gennemslagskraft det har. Jeg kan mærke på de spørgsmål, du stiller mig, og den måde du stiller dem på, at du forventer, at jeg vil feje dig af eller sige noget unødvendigt eller ufølsomt. Sådan er jeg ikke."

Tilværelsen til revision

Iben Hjejle har krydset de fyrre, det skete ikke uden bølgegang. Skilsmisse fra sin partner og revurdering af karrieren.

"Omkring min 40-års fødselsdag gik det op for mig, at jeg ikke var der, hvor jeg drømte om at være – hverken karrieremæssigt eller privat. Det var ikke mig, der var lokofører. Jeg havde sat mig i toget, og jeg vidste ikke, hvor det kørte hen. Sådan skal det ikke være. Det er man nødt til at tage konsekvensen af, når man er et voksent menneske."

 

Hvordan tog du konsekvensen?

"Jeg var nødt til at lukke alle døre op igen. Det er mig, der skal styre. Det havde jeg glemt, og det skulle jeg finde ud af, hvordan man gør igen. Det var ikke, fordi jeg ville række efter noget andet, jeg var bare nødt til at komme hjem til mig selv. Krisen opstod, fordi jeg ikke kunne mærke mig selv, mærke hvad det er, jeg kan."

 Iben Hjejle tænker sig om og fortsætter:

"Jeg kiggede ind og erkendte, at det ikke er andre mennesker, der skal gøre mig glad, lykkelig og tilfreds. Det er først og fremmest mig selv. Det er et kæmpeansvar at lægge over på andre mennesker. Det måtte jeg tage tilbage, også i mit arbejdsliv. Jeg skulle tage et voksenansvar for, hvad jeg gerne ville med mit eget liv. Hvis jeg ikke længere føler den samme glæde ved mit liv og arbejde, hvad skal der så til?"

Hvad skulle der til?

"Det er også meget privat. Jeg blev jo skilt og har fået en ny kæreste, men det er også at sige, at det er en tv-serie som "Dicte", jeg gerne vil lave og målrette karrieren efter det."

 
Iben Hjejle slapper af med sminkøsen og veninden Louise Hauberg, en af skuespillerens få venner fra branchen.

Hvad vil du nu?

"Det her. De ting, der er i støbeskeen, har jeg selv været designer på. Det er langt fra færdigt, men det har taget sin begyndelse. Jeg har været god til at løse de opgaver, der er blevet stillet mig. Nu skal jeg prøve noget andet."

Er du blevet mere hårdhudet?

"Jeg er blevet venligere og mere tilgivende over for mig selv. Mindre bange for at være forkert eller sige noget dumt."

Dicte ligner Iben Hjejle

Iben Hjejle er i sit eget liv ikke langt fra journalisten Dicte Svendsen, som hun portrætterer i den nye tv-serie "Dicte". Dicte er fyrre og fraskilt med en teenagedatter – tæt på Iben Hjejles egen situation.
"Jeg var ikke klar til at løse den opgave for fem-seks år siden. Dengang var jeg ikke hjemme i mig selv"

"Den er jo lige til højrebenet. Men jeg var ikke klar til at løse den opgave for fem-seks år siden. Dengang var jeg ikke hjemme i mig selv," siger Iben Hjejle

Dicte Svendsen er i serien flyttet til Århus, hvor hun arbejder på en lokal redaktion af et stort, landsdækkende dagblad.

 "Der var ikke nogen dele af den karakter, som jeg ikke forstod mig på, og som jeg ikke kunne portrættere – lige undtagen hendes fag. Derfor var jeg i praktik på BT's krim-redaktion, fordi hun jo er kriminalreporter."

"Så jeg sad på en lille stol og øvede mig i at gøre som dem, når de tog noter, jeg lyttede til telefonsamtaler, som de havde med folk og læste artiklerne – både når de var færdige og undervejs. Det var meget værdifuldt for mig at mærke, hvordan krim-reporterne har et meget tæt samarbejde med politiet, som slet ikke er så besværligt, som det er fremstillet i tv-serien."

 

Har det ændret din opfattelse af journalister?

"Næh. Jeg går da stadig ud fra, at journalister uddanner sig til journalister, fordi de godt kunne tænke sig at skrive om frihed, retfærdighed, og pege på de ting, der er ulige i samfundet. Komme med fortællinger der rører os alle sammen, flytte på noget, gøre opmærksom på, hvad der er galt i det her samfund, og hvordan vi kan lave om på det."

  

Læs seneste udgaver

Cxense Display