Christian Mørk: Om krig og alfaderlige tabuer
47-årige Christian Mørk blev thrillerforfatter ved et uheld. I dag har Mørk fundet den ærlige skriveglæde i en hjemstavns-roman, der trækker tabuiserede tråde til både Anden Verdenskrig og hans eget forhold til sin far.
Foto: Scanpix
Portræt Af
"Det er den bog, jeg er gladest for at have skrevet, og den bog der mest afslører, hvem jeg er," fortæller Christian Mørk med den slags ærlighed i stemmen, som ikke løber nogen vegne.

I hans nye bog, "De forhadte", møder læseren 93-årige Kaj Brodersen i 2013, som bærer på en tung samvittighedsskygge for sin fars (Julius) forretninger med Nazityskland under Anden Verdenskrig.


"Det er den lille moral, der bliver større. Den lille skyld, der vokser sig stor, hvis man prøver at lade, som om den ikke er der"


Slægtsromanen handler om et menneske, der bliver voksen og må tage ansvar for sin far. En erfaring, som Christian Mørk har under huden, for han har været nede i en følelsesmæssig brønd, der gemmer på ubehagelige, uberørte minder.

 "Jeg havde det på samme måde med min far (den afdøde skuespiller Erik Mørk, red.). Julius er ikke spor som min far, men de har det til fælles, at min far var barnlig begejstret for mange ting, men også skrøbelig og svag, så jeg syntes, at jeg som helt lille skulle sørge for ham", fortæller han om sin far, den afdøde skuespiller Erik Mørk, der led af angst bag kulisserne.

Da Christian Mørk flyttede til USA i 1988 for at uddanne sig, blev det på samme tid en karrierevej og forelskelse i det multikulturelle New York, hvor han i dag bor og skriver sine bøger i en étværelseslejlighed i Brooklyn med udsigt til havnen.

 
Christian Mørk er aktuel med sin nye roman "De forhadte" om en dansk familie, der kommer i lag med Nazityskland under krigen.-Simone Astrid Pedersen

Efter en årrække som film- producent for Warner Brothers i Los Angeles og kulturjournalist på anerkendte medier som New York Times og magasinet Vanity Fair har Christian Mørk så godt som forfattet en roman om året i de seneste syv år. Hvor finder han energien og inspirationen?

 "Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Det er ligesom et schweizerur. Man skiller det ikke ad, men ved, det bare går, uden at vide hvordan og hvorfor. Inspiration er som en kat. Du kan ikke kalde på den. Du kan ikke vente på den. Men jeg ved, når den er der, og når jeg så har fat i kattens hale, så slipper jeg ikke, før jeg har svunget den så mange gange, at der er en historie", siger Christian Mørk.

Langt tilløb til børn

De fleste valg er på den måde faldet ud til fordel for karrieren, så kone og børn er det ikke blevet til endnu. "Tankerne omkring det er mine, men hvis du taler med en mand, der er 47 år og ikke har fået børn endnu, så er det nok, fordi han passer lidt for meget på sig selv. Jeg vil gerne, men jeg skal bare have et længere tilløb."

 Idéen om at skrive en roman om de danskere, som endte på den "forkerte side" under krigen, har groet i Christian Mørk i flere år og har fundet frø i menneskelige skæbner i hans egen familie, som hans fars fætter, der som havnevægter på Holmen endte med at passe på tyske skibe.

"Vi har i Danmark en velfortjent mytologi om, at Danmark var det gode land, som frelste danske jøder i 1943 og havde en modstandsbevægelse. Vi har ikke villet snakke forfærdelig meget om de danskere, som lå i gråzonen mellem den "rigtige" og "forkerte" side", fortæller Mørk, som med romanen vil give afløb for besættelsestidens følelser.

"Næsten alle bøger om besættelsen lyder som faktabøger. Mange forfattere, der skriver bøger om krigen, lyder som gamle mennesker, der skriver postkort.

Den lille skyldfølelse

Med "De forhadte" håber Mørk, at han sætter tanker i gang hos læserne, ikke bare i forhold til hvad der skete under krigen, men også i forhold til de små valg, vi træffer i hverdagen.

"Det er den glidende overgang, vi alle sammen kender. Er det i orden, at jeg køber et produkt, der måske er lavet af børnearbejdere under kummerlige forhold? Vores moralske valg i dagligdagen træffer vi selv. I det små. Det er den lille moral, der bliver større. Den lille skyld, der vokser sig stor, hvis man prøver at lade, som om den ikke er der."

  

Andre læser dette lige nu

Læs seneste udgaver

Cxense Display
�