Strandparadis excl. turisthelvede
Fuerteventura er en spansk perle med fart over feltet. Stedet er et oplagt vinterferiemål med høj sol og lunt badevand året rundt.
Rejser Af
Klimaet og strandene er forrygende på den spanske ø Fuerteventura, hvor man året rundt har gode odds for en solrig badeferie.

Den enorme gyldenbrune strand strækker sig, så langt øjet rækker. En flok surfere boltrer sig på vandet, men selve stranden er næsten støvsuget for mennesker, og man kan slentre flere kilometer uden at møde mere end en håndfuld mennesker. Det turkise vand lokker indbydende og er altid lunt nok til, at en tur i bølgerne er en fornøjelse og ikke det modsatte.

Ved lavvande omdannes dele af Playa de Sotavento til en smuk og forunderlig blanding af sand, vand, tanger og småøer

Velkommen til den kanariske ø Fuerteventura, der året rundt byder på nogle af kontinentets bedste strande. Ikke mindst i vinterhalvåret er øen det mest oplagte bud på en solsikker badeferie inden for Europas grænser.


Trods sin goldhed er landskabet på Fuerteventura visse steder ganske smukt.

Retfærdigvis skal det nævnes, at ikke alle øens mange strande er lige gode. Nogle af dem har mørkt og groft lavasand, mens andre har kraftige understrømme. Men de gode af strandene er ikke bare gode, men fremragende.

Læs også:
Femstjernet ferie til lavpris
Luksusliner til de utopiske millionærer
10 tips til forretningsrejsen

De bedste ligger alle på øens østkyst, og de flotteste af slagsen finder man på den sydlige Jandia-halvø. Fra Costa Calma i nord til Morro Jable i syd ligger der en 30 kilometer superskøn strandstrækning, hvor Playa de Sotavento er den helt store åbenbaring.

Her ligger der lige ud for kysten en kilometerlang sandtange, og ved højvande skabes der en enorm stor og lavvandet lagune, hvor man kan slentre gennem det krystalklare vand og nyde flokke af bittesmå fisk.


Som mange andre landsbyer ligger Betancuria som en lille oase midt i det golde landskab.

Ved lavvande omdannes dele af Playa de Sotavento til en smuk og forunderlig blanding af sand, vand, tanger og småøer. Selve stranden er visse steder op til en km bred, og man ser ikke en eneste solstol. Mennesker er her næsten ingen af – blot uberørt lyst finkornet sand i uendelige mængder.

Den store forskel mellem øst- og vestkystens strande skyldes øens beliggenhed. Fuerteventura er den af de kanariske øer, der ligger tættest på Afrika – blot 100 kilometer er afstanden til det store kontinent.

Øgruppen ligger ud for Sahara, og gennem årtusinder har sandstorme bragt gyldent sand fra den afrikanske ørken ud til vulkanøerne, og her har langt det meste sand lagt sig på strandene langs Fuerteventuras østkyst.

Dunas de Corralejo er et enormt og betagende landskab af enorme sandklitter, der får danske Råbjerg Mile til at ligne en mindre sandkasse

Denne sandflugt opleves bedst i den forunderlige naturpark, der ligger umiddelbart syd for feriebyen Corralejo på øens nordøstlige spids. Dunas de Corralejo er et enormt og betagende landskab af enorme sandklitter, der får danske Råbjerg Mile til at ligne en mindre sandkasse.

Sandklitterne forekommer uendelige, og under en gåtur føler man sig i den grad hensat til Saharas ørken. En stor oplevelse for både børn og voksne. Sanddynerne strækker sig helt ud til vandet, og den 10 kilometer lange strand er blandt øens bedste, om end ikke helt så suveræn som den ypperste på Jandia-halvøen.

Sammen med de formidable strande er klimaet øens største aktiv. Fuerteventura er således den af de kanariske øer, hvor solen skinner mest, og det lokale turistkontor praler af tæt på 3000 årlige solskinstimer. Specielt på den sydlige del af øen er man næsten altid sikker på sol.

Varme året rundt

Samtidig regner det sjældent. Året rundt er der 22-28 grader i dagtimerne, varmest om sommeren. Vinden er som regel i nord, men et par gange om året går vinden i øst, og så skaber de varme vinde fra Afrika hedebølge. Det varer dog sjældent mere end op til en uges tid ad gangen.

Navnet Fuerteventura kan oversættes til »stærk vind,« og det passer i den grad. Ordet vindstille eksisterer ikke på øen, hvor der blæser en evig brise. Nogle gang stærk og andre gange mild. Vinden er som regel behagelig i dagtimerne, hvor den køler lidt. Omvendt er den trist at have om aftenen, hvor den specielt om vinteren ofte betyder, at det er for koldt at sidde ude og spise.


Den evige blæst har gennem tiden givet god næring til øens mange vindmøller.

Til gengæld er vinden et stort aktiv for alverdens surfere, og Fuerteventura siges at råde over nogle af verdens bedste rammer for kite- og vindsurfing. De perfekte forhold gælder både øvede surfere samt begyndere. Hvert år i juli afvikles en afdeling af World Cup'en i kite- og vindsurfing på Playa Barca, og besøger man øen i dette tidsrum, er det en stor oplevelse at se verdens bedste surfere give opvisning på havet.

Stilhed i solen

Bortset fra sol, strand og surfing er der dog ikke alverden at besøge øen for. Lige så fremragende strandene er, lige så gold og tør er resten af øen. Sten, lava og uddøde vulkaner præger det ufrugtbare landskab, der bestemt ikke indbyder til landbrug, og hvor geder er det eneste hushold, der kan trives.

Fuerteventura siges at råde over nogle af verdens bedste rammer for kite- og vindsurfing

Disse forhold har afstedkommet en relativt fattig lokalbefolkning set med kanariske øjne, og op gennem tiden har udvandringen fra øen været stor. I dag er håbet, at øget turisme kan bringe mere velstand til de lokale. Så selv om øen ikke ligefrem bugner med frodige landskaber eller spændende arkitektur, bør man alligevel leje en bil for en dag eller to og begive sig ud i det barske terræn. Vejkvaliteten og afmærkningen er fin, så det er stort set umuligt at fare vild.Det kan blandt andet anbefales at opleve den bjergrige centrale del af øen, hvor små landsbyer med deres hvide huse og palmer ligger spredt som små oaser i det golde mørkebrune landskab. Den smukkeste af slagsen er øens tidligere hovedstad Betancuria, i hvis smalle brostensbelagte gader der hersker en velsignet fred og ro.

Bjergene byder også på flere smukke udsigtspunkter, og her er især Mirador Presa Las Penitas en oplevelse. For ud over en flot udsigt over det nøgne landskab vrimler det også med nysgerrige jordegern, der leger tagfat og lader sig håndfodre. En dejlig livsbekræftende oplevelse midt i goldheden, hvor kun de færreste dyr kan overleve.

Ofte uden turister

Fuerteventura kaldes for la isla tranquila – den rolige ø – og det tilnavn passer fint. For sammenlignet med naboøerne Gran Canaria og Tenerife sker der ikke alverden på Fuerteventura. Det skyldes, at turismen ikke er nær så udbredt, og selv om turistbyer som Corralejo, Costa Calma og Jandia vokser år for år, er forekomsten af restauranter, diskoteker og forretninger kun en brøkdel af den tilsvarende på Gran Canaria og Tenerife.

Fuerteventura kaldes for la isla tranquila – den rolige ø – og det tilnavn passer fint

Og heldigvis for det. Det er herligt at kunne opleve en af de store kanariske øer uden en skov af andre turister samt stribevis af souvenirforretninger med alverdens tingeltangel. Hvis man lige ser bort fra Corralejo, er Fuerteventura helt anderledes uforstyrret, og her fornemmer man i langt højere grad ægte kanarisk lokalkolorit, hvilket også er en attraktion i sig selv. .

Læs seneste udgaver

Cxense Display
Cxense Display